Monika-saken: Frikjenner politiet i varslingsaken. Felles­forbundet stiller seg undrende

Spesialenheten for politisaker vil ikke straffe politiet i Bergen for behandlingen av varsleren Robin Schaefer i Monika-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Spesialenheten for politisaker iverksatte etterforskning for å finne ut om Hordaland politidistrikt eller ansatte i politidistriktet hadde gjort seg skyldige i straffbare forhold i behandlingen av varslersaken til politioverbetjent Robin Schaefer.

Gjennom et kritisk blikk og med stort mot, klarte Robin Schaefer å få gjenopptatt Monika-saken fra Sund kommune på Sotra. Åtte år gamle Monika Sviglinskaja fra Litauen ble funnet død 14. november 2011, med et belte rundt halsen. Politiet henla saken som selvmord i august 2012.

Robin Schaefer kom over saken i 2013 i forbindelse med en annen drapssak. Etter å ha gjennomgått dokumentene, varslet han ledelsen i Hordaland politidistrikt nyttårsaften om at dødsfallet kunne være et drap.

Etter at påtaleansvarlig for saken først nektet å gjenoppta saken, ble den likevel tatt opp igjen 15. mai 2014 etter at advokaten til Monikas mor hadde reiste en tilsvarende kritikk som Schaefer hadde gjort. Tidligere samboer til Monikas mor ble 20. oktober 2014 pågrepet og siktet for drap.

Stiller seg undrende I mars i fjor kom Schaefer med boka «Monika-saken - Min historie fra drapsetterforsker til varsler».

I forordet skriver Schaefer: «En åtte år gammel jente dør. Et mulig drap forklart som selvdrap av politiet. Det var det jeg kom på sporet av i desember 2013. Jeg håpet at jeg skulle bli hørt i min egen etat, men det var akkurat det motsatte som skjedde.»

Leder av Politiets Fellesforbund Vest, Kjetil Rekdal, sier at denne saken handler om rettsvernet for alle varslere, ikke bare varslere i politiet.

- Umiddelbart stiller jeg meg undrende til konklusjonen om at straffesaken blir henlagt mot politidistriktet og ansatte i politidistriktet. Vi har ikke fått anledning til å lese hele avgjørelsen fra Spesialenheten. Når vi har fått gjennomgått den grundig, vil vi komme tilbake med vårt syn på denne avgjørelsen, sier Kjetil Rekdal.

Knusende dom Varslersaken til Robin Schaefer førte til granskning og etterforskning. 25. juni i fjor kom rapporten fra advokatselskapet Wiersholm. Det ble en knusende dom mot politiledelsen og en sterk oppreisning for Robin Schaefer. Det ble konkludert med at arbeidsgivers opptreden etter varslene samlet sett var et brudd på forbudet i Arbeidsmiljølovens paragraf 2-5 mot gjengjeldelse og at arbeidsgiver ikke hadde sørget for at Schaefers arbeidsmiljø var fullt forsvarlig.

Spesialenheten har i likhet med Wiersholm kommet til at Schaefers varslinger til politimesteren, bistandsadvokaten, pressen og allmenheten er å anse som varsel om kritikkverdige forhold, og at framgangsmåten ved varslingen er vurdert som forsvarlig.

Spesialenheten har derimot ikke kommet til at Schaefer har vært utsatt for behandling som kan føre til straffansvar for politidistriktet eller ansatte i politidistriktet for brudd på Arbeidsmiljøloven. Spesialenheten viser til at politidistriktet ikke iverksatte formelle sanksjoner mot Schaefer.

I avgjørelsen står det: «Spesialenheten har ikke funnet at opptreden eller hendelser som tidligere har gitt offentlig omtale i sammenheng mede saken er av en karakter som kan innebære at det har funnet sted gjengjeldelse etter Arbeidsmiljølovens paragraf 2-5. Hendelsene anses heller ikke ved en samlet vurdering å gi grunnlag for straffansvar.»

Videre står det: «Spesialenhetens vurdering er at Schaefer ikke har vært utsatt for trakassering som kan begrunne et straffansvar for brudd på kravet til det psykososiale arbeidsmiljøet.»

Får kritikk Spesialenheten gir samtidig Hordaland politidistrikt kritikk for ikke har oppfylt sin plikt til å legge forholdene til rette for varsling.

I avgjørelsen står det: «Det var i behandlingen av Shaefers forslag til gjenåpning av Monika-saken i 2014 liten bevissthet i forhold til reglene om varsling. Politidistriktets mangelfulle implementering av regler om varsling anses blant annet å ha medvirket til at Schaefer i sammenheng med sin varsling hadde en langt høyere opplevelse av risiko og utrygghet enn det situasjonen ga grunnlag for. At implementeringen av varslingsreglene var mangelfull er alvorlig, men sees ikke å være et avvik som kan innebære at det er grunn til å reagere med straffansvar.»

Advokat Jan Fougner som i fjor sommer la fram rapporten fra advokatfirmaet Wiersholm, sier at det ikke har vært naturlig å vurdere spørsmålet om straff for politiets handtering av varslersaken.

UNDRENDE: Leder av Politiets Fellesforbund Vest, Kjetil Rekdal, sier han er undrende over konklusjonen fra Spesialenheten. Foto: Leif Stang/Dagbladet
UNDRENDE: Leder av Politiets Fellesforbund Vest, Kjetil Rekdal, sier han er undrende over konklusjonen fra Spesialenheten. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

- Straff blir sjelden brukt i forhold til brudd på Arbeidsmiljøloven. Unntakene er svært alvorlige ulykker på arbeidsplasser. I denne saken var det helt unaturlig for oss å vurdere straff. Derfor er jeg ikke overrasket over at Spesialenheten ikke har funnet noe straffbart i politiets handtering av varslersaken, sier Jan Fougner.

I tillegg til å henlegge straffesaken mot Hordaland politidistrikt, kommer også henleggelse av sakene mot tidligere politimester Geir Gudmundsen, tidligere politimester John Reidar Nilsen, visepolitimester Gunnar Fløystad, påtaleleder Sidsel Isachsen, tidligere leder vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon Rigmor Isehaug og politistasjonssjef Olav Valland.

- Min klient er glad for denne klare frifinnelsen fra Spesialenheten, og håper med det at hysteriet rundt alle påstandene knyttet til arbeidsmiljøbrudd i Hordaland politidistrikt og hans påståtte ansvar her, nå er avsluttet, sier advokat John Christian Elden som representerer tidligere politimester Geir Gudmundsen.

- Det har vært en belastning for min klient å ha denne anklagen hengende over seg i så lang tid. Hun er derfor tilfreds med resultatet av Spesialenhetens grundige avgjørelse, sier advokat Svein Holden som representerer påtaleleder Sidsel Isachsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer