SER MOT HVERANDRE: Moren til Monika Sviglinskaja kan se rett over til drapstiltalte Donatas Lukosevicius og hans forsvarsadvokat Aasmund Sandland. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
SER MOT HVERANDRE: Moren til Monika Sviglinskaja kan se rett over til drapstiltalte Donatas Lukosevicius og hans forsvarsadvokat Aasmund Sandland. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

Monika-saken: Nekter skyld for hele tiltalen

Donatas Lukosevicius (34) nekter straffskyld for hele tiltalebeslutningen i Monika-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Statsadvokat og aktor Benedicte Hordnes sier i sin innledning at denne saken er spesiell på grunn av sin forhistorie. Hun snakker om den første etterforskningen i 2011 og 2012 og den nye etterforskningen som ble påbegynt i 2014 etter at den først ble henlagt som intet straffbart forhold, men så ble gjenopptatt.

Monika Sviglinskaja ble funnet død av sin mor da hun kom hjem fra arbeid 14. november 2011.

- Det ble i første omgang etterforsket mistanke om at Monika hadde tatt sitt eget liv, om hennes mor Kristina Sviglinskaja hadde drept henne eller om Donatas Lukosevicius hadde drept henne, sier Hordnes.

Donatas Lukosevicius kom smilende inn i rettssalen sammen med sin advokat Aasmund Sandland. Rettens administrator, sorenskriver Håkon Rastum, leste opp den alvorlige tiltalebeslutningen. Deretter tok retten en pause for å få løst tekniske problemer.

Svarte nei Tilbake i retten spurte rettens administrator Håkon Rastum om tiltalte ville erkjenne straffskyld for noen av punktene han er tiltalt for.

- Nei, svarte Donatas Rastum på alle punkt om drap, tyveri og trusler.

Han er tiltalt for å ha tatt livet av åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Statsadvokat Benedicte Hordnes mener at han først har brutt seg inn i leiligheten hvor Monika bodde sammen med sin mor Kristina Sviglinskaja på Berge i Sund kommune.

I tiltalebeslutningen står det at han formentlig har brutt seg inn ved bruk av øks. Inne i leiligheten skal han ifølge påtalemyndigheten ha knyttet et belte rundt halsen til den lille jenta og strammet til før han hang henne opp i et dørhåndtak. Monika var hjemme fra skole denne dagen og skal ha forsøkt å ringe sin mor flere ganger før klokka åtte om morgenen.

Donatas Lukosevicius er også tiltalt for å ha stjålet en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en parfyme. I perioden juni til oktober i 2011 skal han ifølge tiltalebeslutningen ha sendt flere truende og sjikanerende eposter og meldinger til Kristina Sviglinskaja under navnet «Martynas Nesvarbu». I disse skal han ha forsøkt å presse henne til å utbetale 38 000 kroner.

- Ville selge informasjon Onsdag 8. februar 2012 skal han ha sendt en melding via Facebook fra en datamaskin i Siauliu i Litauen. Denne gangen skrev han til Kristina Sviglinskaja at han hadde kunnskap om hvem som hadde drept hennes datter, hva som ble stjålet i forbindelse med drapet og at han ville selge denne informasjonen til henne for 4000 litas.

Torsdag 12. juli 2012 skal han ha ringt til Kristina Sviglinskaja fra en telefonboks på Bryggen i Bergen. I samtalen som fulgte skal han ha uttalt at hun ikke visste hvem han var, men at han visste hvem som hadde drept Monika Sviglinskaja.

Påstand om lydopptak I tiltalebeslutningen står det også at han i perioden 11. til 19. september 2012 har sendt flere eposter til Kristina Sviglinskaja under falsk navn. Han skal da ha gitt uttrykk for at han hadde hørt et lydbåndopptak fra drapet på Sviglinskajas datter der en kunne høre datteren skrike, og at han kunne framskaffe opptaket mot et større pengebeløp fra henne.

Det er ingen overraskelse at Donatas Lukosevicius nekter straffskyld. I et intervju med Dagbladet Magasinet 16. april i år beskrev han Monika som ei fantastisk jente som var levende og glad.

- Hvordan kan jeg innrømme noe jeg aldri har gjort? Jeg ser fram til rettssaken, jeg har stor tro på at alle fakta rundt denne vanskelige saken vil komme fram der, sa han.

Påtalemyndigheten tar forbehold om å nedlegge påstand om forvaring for Donatas Lukosevicius.

Ser mot hverandre Kristina Sviglinskaja er ankommet rettsalen i Nordhordland tingrett. Hun skal vitne i saken, men vil også følge rettsforhandlingene sammen med sin bistandsadvokat Stig Nilsen. Han sier at hun er ved godt mot og at hun er optimistisk til gjennomføringen av saken. Retten har ordnet med et skjermbrett for å hindre at tiltalte er synlig under hennes vitneforklaring, men under rettsforhandlingene forøvrig kan de to tidligere samboerne se rett mot hverandre.

- Hun opplever at dette er tilstrekkelig skjerming for hennes del. Kristinas mor har også kommet til Bergen for å være sammen med henne under hele prosessen, sier advokat Stig Nilsen.

 

KOM SMILENDE: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius kom smilende inn i rettssalen i Nordhordland tingrett. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
KOM SMILENDE: Drapstiltalte Donatas Lukosevicius kom smilende inn i rettssalen i Nordhordland tingrett. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
AKTORATET: Etterforskningslederne Sigurd Børve (f.v.) og Tor Kallmyr er på plass i retten sammen med aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
AKTORATET: Etterforskningslederne Sigurd Børve (f.v.) og Tor Kallmyr er på plass i retten sammen med aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
I RETTEN: Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, følger rettssaken. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
I RETTEN: Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, følger rettssaken. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer