Monika-saken: Politiet i Hordaland jobber annerledes

I Oslo ledes all etterforskning i grove voldssaker av spesialister. I Hordaland ledes arbeidet lokalt. - Uansvarlig, fastslår Finn Abrahamsen.

- UANSVARLIG: - Å etterforske drap, mistenkelige dødsfall, voldtekter og grove voldssaker er vanskelig og omfattende. Det er uansvarlig å overlate etterforskningen til lokale lensmannskontorer som ikke har erfaring med slike saker, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- UANSVARLIG: - Å etterforske drap, mistenkelige dødsfall, voldtekter og grove voldssaker er vanskelig og omfattende. Det er uansvarlig å overlate etterforskningen til lokale lensmannskontorer som ikke har erfaring med slike saker, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Monika Sviglinskaja ble drept den 14. november 2011, var den åtte år gamle jenta alene hjemme i leiligheten på Sotra i Hordaland.

Lensmann Helge Stave i Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt viser til at Hordaland politidistrikt har en instruks som beskriver hvordan slike alvorlige hendelser organiseres.  

- Beslutningen om at dette skulle etterforskes som et drap med ukjent gjerningsperson ble tatt samme ettermiddag som melding om hendelsen kom inn til politiet.

- Det ble da satt taktisk etterforskningsleder fra Bergen sentrum politistasjon og påtaleansvarlig fra voldsgruppa til påtaleseksjonen. I tillegg tilkommer også en rekke ressurser fra avsnitt for operativ analyse og seksjon for kriminalteknikk, skriver Helge Stave i en SMS til Dagbladet.

Tatt av saken Den erfarne og anerkjente drapsetterforskeren ble etter noen uker tatt av saken, og kommandert til å reise til Os utenfor Bergen.

Ledelsen i Hordaland politidistrikt mente det var viktigere at den erfarne drapsetterforskeren bistod i etterforskningen av drapet på 98 år gamle Hilda Feste i Os i Hordaland 1. nyttårsdag, enn å fortsette etterforskningen i Monika-saken.

I Hordaland politidistrikt er det rutine at alvorlige kriminalsaker etterforskes lokalt.

Oslo-modellen Oslo politidistrikt har organisert etterforskningen slik at alle alvorlige voldssaker - grov legemsbeskadigelse, drapsforsøk og drap etterforskes og ledes av spesialister fra Seksjonen for Vold- og seksualforbrytelser.

Mens politiet i Hordaland har en mer desentralisert modell, har Oslo politidistrikt organisert seg slik at samtlige grove voldssaker etterforskes av spesialister, uavhengig om det er kjent eller ukjent gjerningsmann.

- Kompetanse - Etter vår oppfatning er det helt avgjørende å ha fagmiljøer med spesialkompetanse, sier politiinspektør Grete Lien Metlid, som leder Seksjonen for Vold- og seksualforbrytelser.

DREPT : Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet drept på Sotra i 2011. Nå er stefaren siktet for drapaet, etter at politiet først henla drapet som selvmord. 
Foto: PRIVAT / NTB scanpix
DREPT : Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet drept på Sotra i 2011. Nå er stefaren siktet for drapaet, etter at politiet først henla drapet som selvmord. Foto: PRIVAT / NTB scanpix Vis mer

Oslo-politiet har bygget opp en kompetanse som i norsk sammenheng er unik. Etterforskere og jurister er spesialister på volds- og sedelighetssaker.

- Jeg tror dette er rette veien å gå. Vi har bygget opp kompetanse, slik at vi står best mulig rustet til å løse sakene vi jobber med, sier Metlid.

Ledes av spesialister - Dere har også trukket inn rettsmedisinere på et tidlig tidspunkt i etterforskningen?

- Rettsmedisinerne er med på åstedet - der den kriminelle handlingen har funnet sted. Vi har også daglig kontakt med rettsmedisinerne, og bruker kompetansen de har, sier politiinspektør Metlid.

Det siste året har også politijuristene på Seksjonen for Vold- og seksualforbrytelser jobbet på heltid med enten sedelighetssaker eller voldssaker, for å sikre kontinuitet og bygge opp kompetanse.

- Hvis vi har behov for flere ressurser, får vi det. Etterforskningen av grove volds- og sedelighetssaker blir alltid ledet fra vår seksjon, sier Metlid til Dagbladet.

Ledes lokalt - Vi har i mange år organisert vårt arbeid på den måten at vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon skal ha ansvaret for etterforskningen i drapssaker med ukjent gjerningsperson, sier politistasjonssjef Olav Valland ved Bergen sentrum politistasjon.

- Når vi har drapssaker med kjent gjerningsperson er det lensmannsdistriktene som har ansvaret. Vi har en trinnvis organisering som betyr at lensmannskontorene og politistasjonene har ansvaret for etterforskningen i alle typer voldssaker med unntak av drapssaker med ukjent gjerningsperson, sier politistasjonssjef Valland.

LOKALT :  I Hordaland politidistrikt er ansvaret for alt unntatt drap med ukjent gjerningsmann lagt lokalt, bekrefter stasjonssjef Olav Valland ved Bergen politistasjon. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
LOKALT : I Hordaland politidistrikt er ansvaret for alt unntatt drap med ukjent gjerningsmann lagt lokalt, bekrefter stasjonssjef Olav Valland ved Bergen politistasjon. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Han legger til at lensmannskontorene eller politistasjonene kan be om bistand fra Vold- og sedelighetsseksjonen i Bergen sentrum politistasjon. Behovet for bistand varierer med størrelsen på lensmannskontoret eller politistasjonen og hvilken kompetanse de har for den aktuelle saken.  

- Det kan i noen tilfeller bety at vi avgir en erfaren etterforsker som etterforskningsleder noen dager i starten av en sak. I andre tilfeller kan vi bistå med teknisk og taktisk kompetanse, sier Olav Valland.

- Uansvarlig Finn Abrahamsen, ledet i mange år det som var av drapsetterforskning i Oslo. Han er skråsikker på at Oslo-modellen er framtidas måte å organisere politiarbeid.

- Å etterforske drap, mistenkelige dødsfall, voldtekter og grove voldssaker er vanskelig og omfattende. Derfor er det helt nødvendig med kompetanse.

- Etter min oppfatning er det direkte uheldig og uansvarlig å overlate en slik etterforskning til et lokalt lensmannskontor. Der er det verken kompetanse eller kunnskap til slik etterforskning, sier Finn Abrahamsen til Dagbladet.

- Det er helt nødvendig å bygge opp kunnskap i slike saker, og jobbe i et faglig miljø hvor man hele tiden utvikler seg. Hvert eneste politidistrikt bør ha slik kompetanse, sier den tidligere politioverbetjenten.

- Bare i Oslo har vi rundt 400 mistenkelig dødsfall hvert år. Kunnskap, erfaring og trening gjør at etterforskerne finner ut om det ligger noe kriminelt bak. Slik kompetanse kan aldri bygges opp på et lokalt lensmannskontor, sier Finn Abrahamsen.

SENTRALISERT :  Politiet i Oslo har sentralisert all voldsetterforskning. Politiinspektør Grete Lien Metlid mener dette er framtidens politimodell. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SENTRALISERT : Politiet i Oslo har sentralisert all voldsetterforskning. Politiinspektør Grete Lien Metlid mener dette er framtidens politimodell. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Oslo-politiets tidligere drapsjeger karakteriserer desentralisering av etterforskning i alvorlige volds-, sedelighets- og drapssaker som gårsdagens metode.

- Organiseringen i Hordaland politidistrikt blir rett og slett gammeldags. Det er uheldig og uansvarlig, sier Finn Abrahamsen.

FIKK HJELP:  - En taktisk etterforskningsleder fra Bergen var med og etterforsket Monika-sake, sier lensmann Helge Stave. 
Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FIKK HJELP: - En taktisk etterforskningsleder fra Bergen var med og etterforsket Monika-sake, sier lensmann Helge Stave. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer