Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monika-saken: Politiet vil tiltale morens ekskjæreste for forsettlig drap

Sender saken over til statsadvokaten.

ÅTTE ÅR: Monika Sviglinskaja ble åtte år gammel. Foto: Privat/Politiet.
ÅTTE ÅR: Monika Sviglinskaja ble åtte år gammel. Foto: Privat/Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hordaland politidistrikt skriver i en pressemelding i ettermiddag at de nå har ferdigstilt etterforskningen etter gjenopptagelsen av Monika-saken i august 2014.

- Det innstilles fra politidistriktet på at de tas ut tiltale for forsettlig drap mot den siktede i saken. 

Saken sendes nå over til statsadvokaten i Hordaland.

- Moren er veldig glad Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i november 2011, i sitt hjem på Sund i Hordaland. Saken ble først henlagt som selvmord, men moren og hennes bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte politiet for henleggelsen.

Også varsleren Robin Schaefer slo alarm om etterforskningen, og i fjor ble saken gjenåpnet. 20. oktober ble morens tidligere samboer siktet for drap, og han har sittet i varetekt siden den gangen.

Moren til åtteåringen var onsdag på politihuset i Bergen for å bli informert om beslutningen, skriver Bergens Tidende.

- Hun er veldig glad for at hordalandspolitiet nå i den andre runden har gjort en så grundig og god jobb. Den viser seg å ha ført fram, og det er hun glad for, sier bistandsadvokat Stig Nilsen til avisa.

Nekter straffskyld Politiet mener de har DNA-funn som knytter ham til drapet, men mannen har hele tiden nektet for å ha drept Monika. Den rettsmedisinske kommisjon har tidligere konkludert med at det er DNA fra en annen enn siktede på beltet 8-åringen var kvalt med, mens Folkehelseinstituttet ikke har registrert DNA-materiale på beltet. Britiske eksperter har også vurdert DNA-sporene i saken.

Den 33-årige siktedes forsvarer, advokat Aasmund Sandland, sier han ser fram til å få belyst saken i retten.

- Etter min oppfatning står saken svakere i dag enn ved pågripelsen i oktober 2014, sier Sandland til Bergens Tidende.

Særlig gjelder det DNA-sporene mot 33-åringen, ifølge forsvareren.

- I dag er situasjonen at de sakkyndige ikke kan utelukke at det er oversmitte av DNA. Det var ikke tilfelle da han ble pågrepet, sier Sandland.

Krass kritikk Etter at Hordaland politidistrikt i mai 2014 besluttet at etterforskningen skulle gjenopptas, ble morens tidligere samboer pågrepet og siktet for forsettlig drap 21. oktober. 33-åringen nekter skyld.

Riksadvokaten har konkludert med at etterforskningen bærer preg av alvorlige mangler, og Spesialenheten for politisaker har ilagt politidistriktet en bot på 100 000 kroner for grov uforstand i tjenesten.

I en uavhengig rapport fra Advokatfirmaet Wiersholm konkluderes det med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med «ulovlig gjengjeldelse» og ikke lovpålagt beskyttelse av Robin Schaefer da han varslet om feil i etterforskningen. 26. juni trakk politimester Geir Gudmundsen seg som politimester i Hordaland etter kritikken i Wiersholm-rapporten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media