Monika slipper omkamp

Statsadvokaten i Trøndelag har bestemt seg for ikke å anke saken mot Monika Strøm, som i forrige uke ble frikjent for bildrap på sin beste venninne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Dagbladet i går overrakte den gledelige nyheten, ble den 31-årige tobarnsmora fra Hitra taus i andre enden av røret. For så å puste lettet ut:

- Åhhh... Takk og lov for det.

Etter å ha summet seg, utbryter hun:

- Det er fint at statsadvokaten tar menneskelige hensyn, og skjønner at det er folk dette handler om.

Bildrapsdommene

Etter frifinnelsen før helga har tanken på en anke og en mulig ny, tung rettsprosess kvernet i bakhodet.

Da Monika Strøm sto fram i Dagbladets Magasinet i november i fjor, var det for å sette den strenge praktiseringen av uaktsomt drap på dagsordenen. Årlig felles rundt 40 dommer for uaktsomt bildrap. I oktober ble Monika dømt til 60 dagers betinget fengsel for bildrap på sin venninne. Hun hadde verken fylle- eller råkjørt.

Hennes påstand var at dis og røyk forhindret henne i å se den nesten stillestående lastebilen hun kjørte inn i bakfra i den lange, underjordiske Hitra-tunnelen. Etter kollisjonen døde medpassasjeren, hennes jevnaldrende, gravide venninne. Hun etterlot seg mann og barn.

I forrige uke frifant lagmannsretten Strøm. Og i går kveld kunne statsadvokat Helge Kaasbøll fortelle Dagbladet at han ikke anker saken til Høyesterett:

Menneskelige hensyn

- De menneskelige hensyn må komme i første rekke. Jeg ser ingen grunn til at Monika Strøm skal måtte gå og grue seg hele vinteren til en ny rettssak. Nå kan hun få legge dette bak seg, sier Kaasbøll.

Dermed kjører påtalemyndigheten ei mildere linje enn da den anket frifinnelsen av bonden Rune Steigen, som ble tiltalt for uaktsomt drap på sin datter etter at hun datt av hans traktor. Anken ble den gang avvist.

Monika Strøm er ferdig med sin retts sak, men håper politikerne ikke anser seg ferdig med temaet uaktsomt drap:

- Ta ansvar

- Loven er for streng, og bør endres. Jeg kan skrive under på at det er en enorm belastning å bli rammet av den. Man vet ikke hvor sterk man er før man kommer opp i det. Det er hardt nok å miste en god venn. Da jeg valgte å stå fram i Dagbladet, var det ikke bare for å fronte min sak. Så jeg håper innstendig at også politikerne tar ansvar.

- Du mener vel ikke at virkelig uaktsomhet i trafikken ikke skal straffes?

- Nei, fyllekjøring og råkjøring med skade og død til følge må selvfølgelig straffes. Men ikke den typen uhell som i mitt tilfelle, sier Monika, som synes det er godt å bli ferdig med rettssaken.

- Selv om jeg aldri vil bli ferdig med dette.

«De menneskelige hensyn må komme i første rekke.»«Loven er for streng, og bør endres. Jeg kan skrive under på at det er en enorm belastning å bli rammet av den.»

MENNESKELIGE HENSYN: Til slutt fikk Monika Strøm erfare at også påtalemyndigheten vektlegger menneskelige hensyn. - Det er fint at statsadvokaten skjønner at det er folk dette handler om, sier Monika, her med sin samboer Svein Roar.