Monikas mor er svært lettet etter dommen

Donatas Lukosevicius (34) er dømt til 18 års forvaring for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Han vil konferere med advokat om dommen skal ankes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet). Donatas Lukosevicius tar betenkningstid når han blir spurt om han vil anke forvaringsdommen inn for Gulating lagmannsrett. Han sier at han vil rådføre seg med sin forsvarer Aasmund Sandland.

Ankefristen er satt til 8. august.

Aasmund Sandland sier til Dagbladet at han vil gå rolig gjennom dommen sammen med sin klient.

- Store faktahull

- Dommen etterlater store faktahull når det gjelder bevisførsel for at han var på åstedet. I tillegg vil jeg ha fokus på dette med mulig DNA-oversmitte fra gjenstander han kan ha berørt da han levde sammen med Kristina Sviglinskaja og hennes datter, sier Sandland.

Aktor og statsadvokat Benedicte Hordnes sier at hun synes dommen er grundig og god og at den behandler alle bevisspørsmål som har kommet fram under rettsforhandlingene, fra begge parter.

- Vi har fått gjennomslag for vår påstand og er tilfreds med det, sier hun.

Benedicte Hordnes sier at mange av bevisene i saken ble hentet inn i den første etterforskningen av saken.

- Selv om noe av etterforskningen var mangelfull, så var det mye viktig etterforskning som ble gjort etter at Monika Sviglinskaja ble funnet død, sier hun.

- Opplever rettferdighet

Bistandsadvokat Stig Nilsen sier på vegne av Kristina Sviglinskaja at hun opplever at rettferdighet har kommet inn i saken.

- Det var tungt for henne å få opplest dommen, og det tok tid å uttrykke følelser, men hun er svært lettet. Nå håper hun domfelte ikke anker, sier Nilsen til Dagbladet.

– Retten har slått fast at domfelte drepte Monika. Dommen er i samsvar med hva hun har forklart fra dag én. Hun hadde håpet på dette resultatet. Det er en stor lettelse at det ble domfellelse,. Det er en godt skrevet dom og det er en styrke at den er enstemming, skriver Nilsen i en pressemelding.

Han legger til at han opplever det som en sikkerhet at det idømmes forvaring med minstetid på 10 år.

- Det viser at Kristina har hatt grunn til å føle frykt slik hun har beskrevet., skriver han.

Donatas Lukosevicius er i Nordhordland tingrett dømt til forvaring i 18 år med minstetid på 10 år. Lukosevicius er også dømt til å betale 250 000 kroner i oppreisningserstatning til Monikas mor, Kristina Sviglinskaja. I tillegg kommer 10 000 kroner i erstatning for tyveri av smykker.

Retten finner det som bevist at tiltalte er skyldig i å ha drept Monika Sviglinskaja ved bruk av et belte og deretter hengt henne i et dørhandtak. Retten har dermed utelukket at Monika Sviglinskaja kan ha begått selvdrap, og påstanden om at det kan ha vært en annen person som har tatt livet av den åtte år gamle jenta.

- Tilstrekkelig bevis

Retten mener også at det er tilstrekkelig bevis i saken for å dømme tiltalte for tyveri, trusler og krenkelser mot Kristina Sviglinskaja, Monikas mor.

I dommen påpekes det at politiet ikke sikret bevis på den beste måten under etterforskningen umiddelbart etter at Monika Sviglinskaja ble funnet død. Retten finner det derimot som bevist at DNA på jentas kropp må være avsatt av tiltalte den dagen Monika ble drept.

<strong>FORNØYD:</strong> &nbsp;Kristina Sviglinskaja, den drepte Monikas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen, er fornøyd med dommen mot Donatas Lukosevicius. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FORNØYD:  Kristina Sviglinskaja, den drepte Monikas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen, er fornøyd med dommen mot Donatas Lukosevicius. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Statsadvokat og aktor Benedicte Hordnes har under rettsforhandlingene påpekt at tiltalte ikke har alibi for drapstidspunktet og at han bevisst har forklart seg uriktig i avhør med politiet og under rettsforhandlingene. Retten har kommet til samme konklusjon.

Strafferettslig tilregnelig

De sakkyndige rettsvitnene konkluderte under rettsforhandlingene med at Lukosevicius har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, men at han er tilregnelig og derfor kan dømmes om han finnes skyldig. Retten viser til deres rettsforklaringer i dommen og konkluderer med at tiltalte er strafferettslig tilregnelig.

Nordhordland tingrett skriver i dommen at det ikke er funnet en sak i norsk rettspraksis som kan sammenliknes med denne.

Retten har funnet det riktig å idømme tiltalte forvaring istedet for vanlig tidsbegrenset fengselstraff og viser blant annet til at tiltalte tidligere er dømt for alvorlige voldssaker. Retten har vurdert faren for at tiltalte kan gjenta like alvorlige straffbare forhold i framtida. Det vises til at det var lite som skulle til for at han drepte Monika Sviglinskaja.

Monika-saken

  • Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem i Sund kommune på Sotra 14. november 2011.
  • 15. august 2012 valgte Hordaland politidistrikt å henlegge saken som intet straffbart forhold. Politiet mente hun døde som følge av selvmord.
  • 20. oktober 2014 ble Donatas Lukosevicius pågrepet og siktet for drap etter at politiet hadde mottatt nye DNA-analyser.
  • Donatas Lukosevicius har hele tida nektet straffskyld og har forklart i Nordhordland tingrett at han ikke har noe som helst med hennes dødsfall å gjøre.
  • Straffesaken mot tiltalte startet i Nordhordland tingrett 30. mai. I dag faller dommen.
  • Aktor Benedicte Hordnes har lagt ned påstand om 18 års forsvaring for Donatas Lukosevicius.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer