FORKLARER SEG: Kristina Sviglinskaja har forklart seg i Nordhordland tingrett i hele dag. Hun støttes av bistandsadvokat Stig Nilsen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORKLARER SEG: Kristina Sviglinskaja har forklart seg i Nordhordland tingrett i hele dag. Hun støttes av bistandsadvokat Stig Nilsen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Monikas mor forteller at broren hennes ble drept i 2009

Kristina Sviglinskaja har forklart i retten i dag at hun har hatt flere samboere i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Donatas Lukosevicius (34) er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i hennes hjem i Sund kommune 14. november 2011. Han er også tiltalt for innbrudd og tyveri av en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en «Lady Million» parfyme fra Kristina Sviglinskaja, Monikas mor.

I tillegg kommer tiltalepunkter om trusler og krenkende adferd ved at han skal ha sendt forskjellige eposter og andre meldinger til Monikas mor, blant annet for å presse ut penger fra henne.

I ettermiddag har Lukosevicius' forsvarer Aasmund Sandland begynt å eksaminere Kristina Sviglinskaja. Han åpnet dramatisk ved å stille spørsmål om et drap som skal ha skjedd i Litauen i 2009.

Sviglinskaja: - Ja, min bror ble drept og de som gjorde det sitter i fengsel i dag.

Forsvarer: - Har du jobbet i andre land enn i Norge?

Sviglinskaja: - Ja, jeg jobbet som dagmamma i Tyskland og jeg jobbet med sopp i Irland.

Flere kjærester Forsvarer Aasmund Sandland fortsatte så med å stille en rekke spørsmål om Kristina Sviglinskajas tidligere samboer- og kjæresteforhold, før han kom inn på tida da hun var samboer med tiltalte. 

Forsvarer: - Husker du når Monika begynte på skolen?

Sviglinskaja: - Ja, hun begynte på skolen her i 2009. Den første tida kjørte jeg henne til skolen. Etter hvert tok hun bussen til skolen selv.

Forsvarer: - Hadde Monika vært borte fra skolen tidligere på grunn av sykdom?

Snakket om bryllup Sviglinskaja: - Ja, det har hendt. Jeg pleide å være hjemme med henne når hun var syk.

Forsvarer: - Du har forklart at du og Donatas flyttet sammen etter å ha vært kjent med hverandre i to uker?

Sviglinskaja: - Ja, det stemmer.

Forsvarer: - Var dere like seriøse i dette forholdet begge to, eller var én av dere pådriver?

I avhør i 2015 skal hun ha forklart at de hadde snakket om bryllup, om ringer og at tiltalte ønsket seg barn, men at hun ikke kunne planlegge slike ting fordi han ikke hadde jobb.

Sviglinskaja: - Ja, dette var noe jeg drømte om.

Forsvarer: - Etter bruddet i oktober 2011, hadde du fremdeles Donatas telefonnummer på din telefon?

Sviglinskaja: - Det husker jeg ikke.

Beholdt telefonnummer I et politiavhør 21. november 2011 skal hun ha forklart at hun ikke slettet telefonnummeret fordi hun hadde et håp om at det skulle ordne seg igjen, og at det var best for henne og Monika. Hun skal ha forklart at hun håpet at han skulle ringe henne igjen.

Forsvarer: - I retten i dag har du forklart at du var redd og fryktet Donatas. Hva er korrekt?

Sviglinskaja: - Jeg visste ikke den gangen i avhør alt det jeg vet i dag.

Ved 16-tida ba Kristina Sviglinskaja om å få slippe flere spørsmål i dag og begrunnet det med at hun hadde problemer med å forstå alle spørsmålene.

Tidligere i dag har statsadvokat og aktor Benedicte Hordnes spurt henne ut om sitt forhold til tiltalte.

Donatas Lukosevicius hadde bestilt en reise til Litauen 11. til 19. november 2011 for å være til stede på dødsdagen til sin mor, men han lot være å reise.

- En del av planen Aktor Benedicte Hordnes: - Hva tenkte du om det?

Kristina Sviglinskaja: - Jeg tror det var en del av planen hans.

Aktor: - Hvordan hadde du det etter at du ble informert om at saken var henlagt?

Sviglinskaja: - Jeg var sinna på hele verden, også på meg selv fordi jeg ikke klarte å bevise at det var han som hadde drept Monika. En tid etter at saken var henlagt hadde jeg nesten gitt opp alt. Hver gang jeg ba, så ba jeg om at et mirakel måtte skje.

Aktor: - Hadde du hørt om «Darius Petraitis»?

Sviglinskaja: - Nei, men jeg var forberedt på at jeg ville bli kontaktet av en person med det navnet som hadde vært advokat og som var i forbindelse med litauere som hadde opplevd vanskelige ting. Det var en kollega som fortalte meg om det. Jeg sa at han kunne skrive en epost til meg.

Aktor: - Det var en dame som skrev på engelsk til deg og gjorde deg oppmerksom på at de hadde et lydopptak der det var mulig å høre Monika skrike.

Tilbud om informasjon Sviglinskaja: - Jeg tok det først på alvor, men syntes også det var rart.

Aktor: - Du hadde tidligere fått tilbud om informasjon mot at du betalte penger. Satte du denne henvendelsen i forbindelse med det?

Sviglinskaja: - Nei, ikke til å begynne med.

I et svarbrev til «Darius Petraitis» skriver hun at hun ikke lenger klarer å stole på noen. Samtidig beklager hun at saken var henlagt og at hun var veldig skuffet. Hun skriver også om andre henvendelser hun hadde mottatt fra en person som hun gjenkjente som tiltalte.

Donatas Lukosevicius erkjente i sin forklaring i forrige uke at det var han som skrev eposter til henne under navnet «Darius Petraitis».

Hun forklarer at hun i perioder opplevde seg selv om et levende lik, at alt var mørke.

Sviglinskaja: - Monika var hele mitt liv. Jeg tror på et liv etter døden, og at vi skal møtes igjen.

Aktor: - Hvordan ser du på politiets arbeid i dag?

Sviglinskaja: - I den første tida tror jeg ikke det ble gjort noe godt arbeid av politiet, men nå når jeg ser alt arbeid som er gjort seinere, så er jeg fornøyd. Jeg kommer til å forsone meg med denne saken, men jeg kommer aldri til å glemme Monika. Jeg ser henne smilende og levende for øynene mine.

- Politibetjenten spiste nøtter Tidliere i dag har Kristina Sviglinskaja også forklart seg om et politiavhør i mars 2012.

Sviglinskaja: - Politibetjenten som avhørte meg virket lite interessert. Hun spiste nøtter samtidig som jeg svarte på spørsmål. Det virket som om de mente at Monika hadde begått selvdrap, men det ble ikke sagt at etterforskningen ville bli henlagt. Jeg sa at det ikke var mulig for en åtte år gammel jente å begå selvdrap og først fingere et innbrudd ved å knuse vinduet i døra.

Sviglinskaja: - Jeg sa at de kunne drepe meg der og da for jeg ville uansett aldri tro på en forklaring om at Monika hadde tatt sitt eget liv. Jeg følte de ikke hørte på hva jeg sa, og mente at jeg ble veldig dårlig behandlet. Jeg tenkte at de hadde bestemt seg for at det måtte være et selvdrap.

Aktor: - Var politiet opptatt av opplysningene du ga om at parfymen var bort fra leiligheten?

Sviglinskaja: - De sa at de etterforsket det.