Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monikas mor i retten: - Jeg anså ham som min kjæreste

Kristina Sviglinskaja, moren til Monika, sier at hun først oppfattet Donatas Lukosevicius som sin kjæreste, men så oppstod det problemer.

VITNER I RETTEN:  Kristina Sviglinskaja, moren til avdøde Monika, vitner nå i Nordhordland tingrett.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VITNER I RETTEN: Kristina Sviglinskaja, moren til avdøde Monika, vitner nå i Nordhordland tingrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Retten har plassert et stort skjermbrett mellom vitneboksen og plassen hvor drapstiltalte Donatas Lukosevicius sitter sammen med sine advokater. Det er gjort etter krav fra Kristina Sviglinskaja (33). Hun forklarer seg om hvordan hun fant sin datter Monika (8) død i leiligheten i Sund kommune på Sotra 14. november 2011.

Kristina Sviglinskaja var alenemor da hun kom til Norge for å søke jobb i april 2007. Monikas far hadde frasagt seg ansvar for datteren. Den økonomiske situasjonen var vanskelig. Hun fikk jobb i en fiskeforedlingsbedrift på Sotra. Monika kom etter i juni 2009, sammen med Kristinas mor.

- Gledet seg over livet - Monika var mitt liv, min glede og et fantastisk barn. Hun var ansvarsfull, kravstor og egentlig altfor voksen i forhold til sin alder. Hun var veldig livlig, ei jente som ville være med på alt. Hun tørstet etter kunnskap og gledet seg over livet. Hun lærte språket veldig fort og tilpasset seg enkelt. Hun var også en ledertype på skolen, forteller Kristina Sviglinskaja med skjelvende stemme.

Hun forteller videre at hun var vant med å være aleine hjemme om morgenen etter at moren hadde gått på jobb til hun skulle på skolen, og om ettermiddagen fra hun kom fra skolen til moren kom hjem fra jobb.

- Hun visste at hun skulle låse døra da hun kom hjem og at det var spesielle ting hun ikke skulle ta på.

Aktor Benedicte Hordnes spør om hvordan hun møtte Donatas Lukosevicius.

- Vi ble kjent på en datingside på internett. Han hadde ikke bilde av seg på denne siden. Vi ble enige om å møtes 15. april 2011 på bursdagen til Monika. Etter selskapet ble Monika med hjem til en venninne av meg og jeg reiste til Bergen sentrum for å møte ham. Han hadde med en pose med blomster til meg. Han kysset meg på kinnet og jeg merket at han var veldig nervøs, forteller Kristina Sviglinskaja.

De gikk på en italiensk restaurant for å spise og snakke sammen. Hun fikk vite at hans mor var død og at han kom fra en stor familie.

Tiltalte Donatas Lukosevicius noterer svært aktivt på en blokk mens han lytter til hva den tidligere samboeren hans forklarer i Nordhordland tingrett.

- Han var høflig, men nervøs Etter restaurantbesøket ble han med i hennes bil fram til Klokkarvik, på vegen til hennes bopel. På vegen fyllte de drivstoff på bilen og han insisterte på at hun måtte ta imot 250 kroner, noe hun skal ha avvist. Det ble flere møter mellom de to.

- Han viste seg å være veldig høflig. Jeg fikk inntrykk av at han var et godt og normalt menneske. Samtidig opplevde jeg at han var noe pågående. Jeg fikk inntrykk av at han var veldig åpen og jeg syntes synd på han fordi han hadde et problematisk forhold til en bror. I samvær med ham, følte jeg at han var nervøs. Etterhvert fikk jeg inntrykk av at han skjulte noe.

Hun forteller at hun ved en anledning så ham i øynene og sa at han måtte fortelle om det var noe han holdt skjult.

- Jeg sa at vi ikke kunne bygge et forhold sammen dersom han holdt noe skjult for meg. Han kom på besøk til Monika og meg og vi to besøkte han noen ganger der han bodde på Klokkarvik. Da han første gang møtte Monika forsøkte han å klemme henne. Hun trakk seg bort fra ham, men etterhvert gikk det fint.

Uken før han flyttet inn til Kristina og Monika Sviglinskaja skal Donatas Lukosevicius ha fortalt at han hadde mistet jobben. Det var om sommeren 2011. 

- Min kjæreste - Den første tiden anså jeg Donatas som en kjæreste, men etterhvert ble det litt problematisk. Jeg kunne ikke forsørge alle tre og sa at han måtte få seg en jobb. Han begynte å reise til Bergen for å søke jobb og etter noen dager fortalte han at han hadde fått jobb med å prosjektere utearealer for et museum, men at han bare var inne i en prøveperiode.

Kristina Sviglinskaja forteller at hun etterhvert gjennomskuet Donatas Lukosevicius. Det var da det begynte å komme meldinger med trusler.

- Jeg begynte å bli stresset og følge redsel. Hele atmosfæren hjemme ble preget av det. Da følte jeg at hans forhold til Monika heller ikke var så bra lenger.

Donatas Lukosevicius opprettet en Facebook-konto for henne. Monika skal også ha ønsket det.

Aktor: - Når begynte de første meldingene å komme?

Kristina: - De begynte å komme i begynnelsen av juli. De første kom på Facebook, så kom de også på epost. Han hadde mitt passord, og noen ganger så det ut som om meldingene kom fra meg selv. Noen av dem ble slettet, men ikke av meg. I begynnelsen trodde jeg noen spøkte med meg, men det var ikke morsomt.

Aktor: Skyldte du noen penger?

Kristina: - Ja, jeg hadde lån i banken knyttet til bilen. Det var 38 000 kroner. Ikke noe annet.

Aktor: - Ble du bekymret for meldingene?

- Ble bekymret Kristina: - Ja, da meldingene forsvant ble jeg bekymret. Det kom krav om at jeg måtte betale gjeld. Samtidig begynte forholdet til Donatas å stresse meg. Jeg begynte å ta beroligende tabletter. Etterhvert tenkte jeg at det var spesielt at alle disse meldingene kom da jeg var på jobb. Aldri da vi begge var tilstede i leiligheten.

Kristina Sviglinskaja skal ha fått råd av en venninne om å fotografere meldingene før de forsvant.

Aktor: - Snakket du med Donatas om dette?

Kristina: - En gang tenkte jeg at jeg ville låne penger for å få betalt dette kravet som kom. Donatas vlle at jeg skulle betale, men mine venner sa at jeg ikke måtte finne på å gjøre det. Etterhvert fikk jeg mistanke om at han hadde noe med dette å gjøre.

Donatas Lukosevicius skal også ha fortalt at han hadde fått telefonoppringinger om at hun måtte betale kravet på 38 000 kroner. I slutten av august, da Kristina og Monika kom hjem fra ferie i Litauen, begynte hun for alvor å mistenke samboeren for å stå bak alt sammen.

Kristina: - Jeg spurte hvorfor han fikk disse telefonoppringene, og ikke jeg. Han svarte ikke på det.

Ved en anledning snakket hun med en venninne om problemet med alle truslene. Hun hadde en bekjent som kunne spore alle meldinger som var kommet til hennes PC. De samtalte om dette hos venninnen og var enige om at det var Donatas Lukosevicius som stod bak hele spillet.

Aktor: - Hva var foranledningen til at han flyttet ut?

Kristina: - Jeg sa at det var han som hadde stått bak alt, og at han måtte flytte ut.

Aktor: - Hvordan reagerte han på det?

Kristina: - Jeg vil si at han var rolig. Han ga ikke uttrykk for følelser i forbindelse med det.

Aktor: - Hadde du et inntrykk av at han ville bli hos deg. Hadde han framtidsplaner med deg?

Kristina: - Det vet jeg ikke. Vi snakket om bryllup, men vi hadde ingen planer.

- Han ville ha barn Aktor: - Hvem var det som tok det opp?

Kristina: - Det husker jeg ikke.

Aktor: - Snakket dere om å få barn?

Kristina: - Ja, han ville ha barn.

Etter at Donatas Lukosevicius hadde flyttet ut, fant Kristina Sviglinskaja et brev han hadde lagt i senga. Der skrev han at han skulle finne ut av alt som hadde skjedd, og så komme tilbake.

Donatas Lukosevicius (34) er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i hennes hjem i Sund kommune 14. november 2011. Han er også tiltalt for innbrudd og tyveri av en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en «Lady Million» parfyme fra Kristina Sviglinskaja.

I tillegg kommer tiltalepunkter om trusler og krenkende adferd ved at han skal ha sendt forskjellige eposter og andre meldinger til Monikas mor, blant annet for å presse ut penger fra henne.

Rettsforhandlingene er avsluttet for dagen. Fredag er det rettspause. Kristina Sviglinskaja vil fortsette med sin forklaring mandag.
 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!