FORKLARER SEG: Kristina Sviglinskaja, moren til avdøde Monika (8), forklarer seg videre i Nordhordland tingrett i dag. Hun støttes av bistandsadvokat Stig Nilsen.
Foto: Leif Stang / Dagbladet
FORKLARER SEG: Kristina Sviglinskaja, moren til avdøde Monika (8), forklarer seg videre i Nordhordland tingrett i dag. Hun støttes av bistandsadvokat Stig Nilsen. Foto: Leif Stang / DagbladetVis mer

Monikas mor i retten: - Noen skulle drepes

Kristina Sviglinskaja, moren til avdøde Monika (8), snakker i retten om drapsmeldinger som hun mener kom fra tiltalte Donatas Lukosevicius.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Skjermbrettet er tilbake på plass mellom vitneboksen der Kristina Sviglinskaja sitter og den drapstiltalte eks-samboeren hennes, Donatas Lukosevicius.

Knut Dalen er rettsoppnevnt sakkyndig i saken og har skrevet en rettspsykiatrisk utredning om tiltalte Donatas Lukosevicius. Han gjentar et spørsmål som aktor Benedicte Hordnes stilte til tiltalte den første dagen, om hans evne til å snakke om følelser. Han svarte at han ikke var flink til å snakke om følelser, men flink til å vise følelser.

Knut Dalen: - Kjenner du deg igjen i denne beskrivelsen?

Kristina Sviglinskaja: - Han har ikke vist disse følelsene på noen spesiell måte. Da tenker jeg på følelser som uttrykker kjærlighet.

Dalen: - Hva med humør fra dag til dag?

Sviglinskaja: - Humøret var likt nesten hele tida. Om vi kranglet, så viste han ikke spesielle følelser i forbindelse med det.

Dalen: - Var det vanskelig å lese ham?

Sviglinskaja: - Ja, så absolutt. Han har ikke pleid å uttrykke sine emosjonelle følelser på noen spesiell måte. Jeg fikk inntrykk av at han skjulte noe. Det var et problem for meg.

Dalen: - Kjenner du igjen hans beskrivelse av at dere hadde gode stunder, mindre gode stunder og direkte onde stunder?

Sviglinskaja: - Han snakket aldri imot meg, så det ble egentlig aldri skikkelige krangler. Den eneste virkelig triste opplevelsen han har fortalt om, er at han mistet sin mor.

Dalen: - Ga han deg et inntrykk av at han var en taper?

Sviglinskaja: - Ja, det var slik jeg oppfattet ham.

- Irritert over Monika Aktor Benedicte Hordnes spør om tiltalte begynte å irritere seg over Monika, og om hun husker spesielle episoder.

Sviglinskaja: - Det var en episode da de var på soverommet vårt. De skulle se på en barnefilm. Monika kom gråtende til meg og sa at hun ikke fikk se det hun ønsket. Han sa at Monika laget problemer. Jeg sa at jeg trodde på Monika. Da ble han veldig stresset og gikk ut. Han ble kanskje borte ett par timer. Da var han opptatt av å si beklager til Monika.

Aktor: - Var det andre som fikk truende meldinger i den tida dere bodde sammen?

DRAPSTILTALT: Donatas Lukosevicius er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja.Han forsvares av advokat Aasmund Sandland.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRAPSTILTALT: Donatas Lukosevicius er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja.Han forsvares av advokat Aasmund Sandland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Sviglinskaja: - Min søster hadde fått én eller to meldinger på Skype. Det fikk også en venninne. Jeg tror de kom omtrent på samme tid i august eller september 2011.

- Noen skulle drepes Aktor: - Kan du huske noe av innholdet i disse meldingene?

Sviglinskaja: - Meldingen til min søster var veldig kort og dreide seg om at noen skulle drepes. Jeg tror det var noen i vår familie som skulle drepes.

I et politiavhør om kvelden 14. november 2011, dagen da Monika ble funnet død, skal Kristina Sviglinskaja ha forklart at disse Skype-meldingene var sendt fra en felles Skype-profil som hun og tiltalte hadde.

Monikas mor forteller i retten at hun fortalte om disse meldingene i politiavhør fordi hun trodde de kunne ha noe å gjøre med drapet på Monika. Hun sier at hun allerede på den tida trodde at Donatas Lukosevicius stod bak drapet.

Aktor: - Har du noen ganger hatt tanker om hvorfor han gjorde det?

Sviglinskaja: - En del av innholdet i disse meldingene viste at én av de aller nærmeste kunne vite om noe av det som ble skrevet der. Da tenker jeg blant annet på at jeg skyldte 38 000 kroner. Jeg forstod at meldingene var skrevet på tidspunkt da jeg ikke var i leiligheten, men var på jobb. Jeg så etterpå at noen av dem ble slettet.

Aktor stiller spørsmål om smykkene hun hadde og som var forsvunnet etter at Monika ble funnet død.

Sviglinskaja: - Jeg likte å pynte meg. Hver gang vi var i besøk hos noen, tok jeg alltid på meg et halskjede eller øredobber i gull.

Donatas Lukosevicius (34) er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i hennes hjem i Sund kommune 14. november 2011. Han er også tiltalt for innbrudd og tyveri av en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en «Lady Million» parfyme fra Kristina Sviglinskaja.

I tillegg kommer tiltalepunkter om trusler og krenkende adferd ved at han skal ha sendt forskjellige eposter og andre meldinger til Monikas mor, blant annet for å presse ut penger fra henne.

Denne saken oppdateres.