VASKET GRUNDIG: Kristina Sviglinskaja, moren til avdøde Monika, forklarer seg i Nordhordland tingrett i dag. Hun forteller blant annet om et svært grundig renholdsprogram i leiligheten.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VASKET GRUNDIG: Kristina Sviglinskaja, moren til avdøde Monika, forklarer seg i Nordhordland tingrett i dag. Hun forteller blant annet om et svært grundig renholdsprogram i leiligheten. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Monikas mor i retten: - Redselen for ham satt dypt i meg

Kristina Sviglinskaja fortsetter sin forklaring i Nordhordland tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Kristina Sviglinskaja, moren til avdøde Monika, fortsetter sin forklaring i Nordhordland tingrett i dag.

Aktor Benedicte Hordnes spør om hva hun opplevde etter at tiltalte hadde flyttet ut av leiligheten 12. oktober 2011.

Sviglinskaja: - Min mor var sammen med oss fram til hun reiste hjem til Litauen 17. oktober. Fram til da var det bra, men etter at hun hadde reist, følte jeg meg utrygg. Det opplevdes som om noen fulgte med meg hele tida. Tidligere pleide vi å låse døren om ettermiddagen. Etter at han hadde flyttet ut, låste vi døra også om dagen. Redselen for ham satt dypt i meg.

- Dukket uventet opp Hun forteller om en hendelse i begynnelsen av forholdet mellom henne og tiltalte, før han flyttet inn. Det skal ha skjedd en tidlig lørdag morgen.

- Jeg var på kjøkkenet for å lage kaffe. Vi har store vinduer der. Da jeg snudde meg rundt, så jeg plutselig han stå der. Jeg åpnet vinduet og spurte hva han gjorde der så tidlig om morgenen. Det var på et tidspunkt da bussene ikke gikk, og han hadde ikke bil. Jeg tror han hadde blitt kjørt av andre.

Kristina Sviglinskaja hadde bare to nøkler til leiligheten. Hun beholdt begge sett da han flyttet ut. Hun vet ikke om han kan ha laget en kopi av nøklene.

Aktor er opptatt av muligheter for overføring av biologiske spor og spør om rengjøring i leiligheten. Tiltalte hadde med seg en egen dyne da han flyttet inn i leiligheten. Den ble igjen i leiligheten da han flyttet ut, men den skal ha blitt stuet bort i et kott. Monika sov av og til sammen med moren etter at Donatas Lukosevicius hadde flyttet ut.

Sviglinskaja: - Jeg vasket mest om lørdager og søndager, men det hendte også at jeg vasket om fredager etter at jeg var kommet hjem fra jobb. Jeg støvsuget, tørket støv, vasket gulv, dører, vinduskarmer, lister og forskjellige gjenstander som vaser og annet. Det gjorde jeg praktisk talt hver helg. Jeg brukte god tid på det.

Aktor: - Vasket du PC'er og slikt?

Sviglinskaja: - Jeg hadde en spesiell spray som jeg vasket PC'ene med, men jeg gjorde ikke det så ofte.

Aktor: - Hva med Monika?

- Monika var ryddig
Sviglinskaja: - Hun ryddet sitt eget rom, og jeg lærte henne til å tørke støv.

Hun forteller at Monika likte å tegne og fargelegge tegninger.

Aktor: - Hvor ofte skiftet Monika klær?

Sviglinskaja: - Hun skiftet stort sett klær hver dag og likte ikke å gå i samme klær som hun hadde hatt på dagen før. Undertøy ble skiftet hver dag. Hun var en veldig ryddig jente.

Aktor: - Hvor ofte skiftet du handklær på badet?

Sviglinskaja: - Jeg pleide å skifte handklær én gang hver uke.

Aktor: - Vasket du ofte på badet?

Sviglinskaja: - Ja, jeg vasket dusjen og gulvet og brukte våtduk på skap, toalett, speil og annet.

Hun forteller at hun skiftet sengetøy og vasket det etter at Donatas Lukosevicius hadde flyttet ut.

Sviglinskaja: - Monika vasket seg hver kveld, men i helgene kunne hun være litt lat. Vi vasket håret hennes hver søndag. Jeg stolte på henne når det gjaldt vasking. Hun var en ansvarsfull jente.

Aktor: - Vasket hun seg grundig kvelden før hun ble funnet død?

Sviglinskaja: - Hun var litt syk denne dagen, så hun dusjet ikke om kvelden, men hun vasket seg på hender, i ansiktet, på føttene og underlivet.

Aktor: - Var dere oppe lenge denne kvelden?

Sviglinskaja: - Ja, jeg var på Skype med en bekjent og Monika var oppe til rundt klokka 22.00. Jeg tror hun sovnet mellom klokka 22.00 og 22.30. Jeg husker ikke riktig. Det ble ganske seint.

DRAPSTILTALT:  Donatas Lukosevicius forsvares av advokat Aasmund Sandland.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRAPSTILTALT: Donatas Lukosevicius forsvares av advokat Aasmund Sandland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Aktor: - Var det bestemt at hun skulle være hjemme fra skolen dagen etter?

- Måtte holde døren stengt Sviglinskaja: - Ja, vi hadde bestemt det fordi hun var litt syk. Jeg bestemte at hun måtte holde døren låst, og ikke slippe noen inn.  Etter at Donatas hadde flyttet ut, sa jeg til henne at hun aldri måtte åpne døren for ham, uansett hva han sa til henne. I tillegg sa jeg at hun måtte ringe meg da hun våknet. Jeg låste døren da jeg gikk til jobb.

Aktor: - Når hadde du pauser på jobben?

Sviglinskaja: - Fra klokka 09.15 til 09.30 og klokka 12.00. Monika visste om disse tidspunktene og hun hadde lært klokka da. Jeg kunne ikke ta med telefonen inn i lokalet der jeg jobbet, men pleide å ringe henne opp igjen i en pause hvis jeg så at det var tapte anrop på telefonen.

Det har tidligere i rettsforhandlingene kommet fram at Monika skal ha forsøkt å ringe sin mor sju ganger mellom klokka 08.40 og 08.45.

Aktor: - Når stod du selv opp denne morgenen?

Sviglinskaja: - Jeg tror jeg stod opp klokka 05.30. Jeg laget frokost og sjekket om Monika hadde feber. Hun sov. Hvis hun hadde hatt feber, ville jeg ikke ha gått på jobb. Jeg kjørte til jobb rundt 06.30.

Politiet antar at Monika Sviglinskaja ble drept rundt klokka 09.00, men rettsmedisinerne har forklart at det er svært vanskelig å finne et eksakt dødstidspunkt i denne saken.

Aktor: - Hva så du på telefonen din da du kom til første pause?

Sviglinskaja: - Jeg så at det var mange tapte anrop fra Monika. Da forsøkte jeg å ringe tilbake, men fikk ikke svar. I denne pausen hadde jeg ikke så god tid. Jeg tenkte at hun hadde forsøkt å ringe meg for å si at hun ikke fikk sove mer, men det var spesielt at hun hadde ringt flere ganger. Jeg sa det til en kollega, men hun sa jeg ikke måtte uroe meg ettersom Monika var en klok jente. Jeg var litt bekymret.

Aktor: - Hva hørte du da du ringte til Monika?

Sviglinskaja: - I første omgang hørte jeg at den ringte. I neste pause hørte jeg at telefonen var avslått.

Aktor: - Hva tenkte du da?

Sviglinskaja: - Det er vanskelig å si hva jeg tenkte da.

Aktor: - Forsøkte du å ringe i lunsjen?

Sviglinskaja: - Ja, men da var telefonen avslått.

Hun var ferdig på jobben klokka 15.00. Hun tok en røyk med kollegene på parkeringsplassen før hun kjørte hjem til sokkelleiligheten i Sund kommune på Sotra.

Sviglinskaja: - Jeg husker at jeg hadde en telefonsamtale med en bekjent som skulle gi meg manikyr denne dagen. Jeg måtte gi beskjed om at jeg ville bli litt forsinket fordi jeg måtte hente Monika for å kjøre henne til en venninne.

Donatas Lukosevicius (34) er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i hennes hjem i Sund kommune 14. november 2011. Han er også tiltalt for innbrudd og tyveri av en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer og en «Lady Million» parfyme fra Kristina Sviglinskaja.

I tillegg kommer tiltalepunkter om trusler og krenkende adferd ved at han skal ha sendt forskjellige eposter og andre meldinger til Monikas mor, blant annet for å presse ut penger fra henne.

Denne saken oppdateres.