MISTET DATTEREN: Kristina Sviglinskajas datter Monika ble bare åtte år gammel. Politiet henla saken som selvmord, men tre år etter dødsfallet ble moras ekskjæreste siktet for drap.
Bistandsadvokat Stig Nilsen anmeldte politiet i Hordaland til Spesialenheten i fjor. I dag ble deres avgjørelse i saken kjent.
Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
MISTET DATTEREN: Kristina Sviglinskajas datter Monika ble bare åtte år gammel. Politiet henla saken som selvmord, men tre år etter dødsfallet ble moras ekskjæreste siktet for drap. Bistandsadvokat Stig Nilsen anmeldte politiet i Hordaland til Spesialenheten i fjor. I dag ble deres avgjørelse i saken kjent. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpixVis mer

Monikas mor: «Noe overrasket over begrunnelsen»

Vil vurdere om de ønsker å påklage Spesialenhetens vedtak i Monika-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristina Sviglinskaja, Monikas mor, er glad for at Spesialenheten har etterforsket saken grundig og at det i dag foreligger et klart resultat: Hordaland politidistrikt er ilagt en bot på 100 000 kroner.

- Vi er tilfredse med avgjørelsen, men noe overrasket over begrunnelsen, sier hennes bistandsadvokat Stig Nilsen til Dagbladet.

Spesialenheten for politisaker har vektlagt behandlingen av politioverbetjent Robin Schaefers varslingsrapport i vedtaket om foretakssstraff.

Vurderer å klage Schaefer varslet om det han mente var store mangler ved etterforskningen, og saken gikk helt til topps i politidistriktet, før innvendingene ble avvist. Saken ble ikke gjenopptatt før Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen om å lage en rapport.

- Jeg skulle gjerne ha sett mer av feilene i den opprinnelige etterforskningen med i begrunnelsen, men det er viktig å presisere at jeg ikke har lest saken grundig ennå, og at jeg vil bruke tida framover til å gjøre dette sammen med min klient, sier Nilsen.

De vil ta stilling til om de vil påklage vedtaket innenfor fristen på tre uker.

Ønsker svar Nilsen anmeldte politiet i Hordaland til Spesialenheten i juni i fjor, etter at etterforskningen av åtteåringens dødsfall var blitt gjenopptatt.

De reagerer ikke på at Spesialenheten ikke har stilt noen av de som var involvert i etterforskningen personlig til ansvar.

- Nei, tvert imot. Dette har vært en påkjenning for alle involverte i saken, og det er viktig å få fram at Kristina ikke har vært ute etter å ta noen. Sånn sett er vi veldig tilfredse med innholdet i avgjøreslsen, sier Nilsen.

- Det viktige for henne har hele tiden vært, og er, å finne svar på hva som hendte med Monika.

Politiet: Selvmord Åtteåringen ble funnet død av mora 14. november 2011, med et belte rundt halsen. Obduksjonen viste at dødsårsaken var kvelning. Etter ni måneders drapsetterforskning ble saken henlagt fordi politiet mente det trolig dreide seg om et selvmord.

REDEGJORDE:
Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, redegjorde i dag for avgjørelsen i Monika-saken.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
REDEGJORDE: Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, redegjorde i dag for avgjørelsen i Monika-saken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Dette på tross av flere mistenkelige spor: Vinduet i inngangsdøra var knust, det lå en øks i gangen, det lå krydder strødd rundt i leiligheten, og åtteåringen hadde ringt mora sju ganger mellom 08.40 og 08.45. Mobiltelefonen hennes ble aldri funnet.

Monikas mor mente også at flere av smykkene hennes var blitt stjålet, men ble ikke trodd av politiet.

I fjor høst ble moras tidligere kjæreste ble siktet for drapet på åtteåringen.

Mandag 9. februar i år konkluderte en arbeidsgruppe utnevnt av Riksadvokaten med at etterforskningen bar preg av en rekke feil og mangler. Her ble det blant annet påpekt at politiet lot selvmordsteorien styre etterforskningen i altfor stor grad.

Foreldet Spesialenheten har kun vurdert straffansvar for det som er gjort fra januar 2014. Mulig straffeansvar før henleggelsen i 2012 anses som foreldet.

Dette er ett av aspektene i vedtaket som bistandsadvokaten vil vurdere nærmere.

- I tillegg kan vi kanskje stille spørsmål ved nivået på boten. Det ser ut som et fornuftig nivå, men det må vi se litt nærmere på, sier Nilsen.

Betenkningstid Monikas mor opplevde at hun ikke ble tatt på alvor, at hun ble forsøkt manipulert og at etterforskningsskritt ikke ble fulgt opp.

- Når det seinere viste seg at det manglet dokumenter i saken og at politiet ikke hadde fulgt opp de etterforskningsskritt som de forsikret at de skulle følge opp, så reagerte hun svært sterkt på dette. Hun reagerte også sterkt på den motstanden som hun møtte da saken ble forsøkt gjenopptatt vinteren og våren 2014, skriver bistandsadvokat Stig Nilsen.

Han sier at hun i dag har det etter forholdene greit.

DØDE: Politiet mener åtte år gamle Monika ble drept av sin tidligere stefar i 2011. Saken ble først henlagt som selvmord.
Foto: Privat / NTB scanpix
DØDE: Politiet mener åtte år gamle Monika ble drept av sin tidligere stefar i 2011. Saken ble først henlagt som selvmord. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

- For henne er det viktigste den nye etterforskningen i saken, og den er hun veldig tett på. Hun leser saksdokumenter sammen med meg, og er trygg på at den saken er i de beste hender, sier Nilsen.

Beslutningen om foretaksstraff kan påklages til Riksadvokaten. Hordaland politidistrikt tar betenkningstid på om de velger å vedta boten eller ikke.