Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monikas mor om politiets beklagelse: «Oh my god»

Politiet beklager nå også det siste avhøret mora var i.

FIKK BEKLAGELSE: Riksadvokaten reagerer på måten Kristina Sviglinskaja ble behandlet på i det avsluttende avhøret av henne i mars 2012. Politiet mener nå at den åtte år gamle jenta ble drept av sin tidligere stefar i 2011.
Foto: Privat / NTB scanpix
FIKK BEKLAGELSE: Riksadvokaten reagerer på måten Kristina Sviglinskaja ble behandlet på i det avsluttende avhøret av henne i mars 2012. Politiet mener nå at den åtte år gamle jenta ble drept av sin tidligere stefar i 2011. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/BERGEN (Dagbladet): Hordaland-politiet får kritikk for en rekke mangler og uheldige sider ved etterforskningen i Monika-saken i rapporten som i dag ble lagt fram av Riksadvokatens granskningsgruppe.

Politimester Geir Gudmundsen beklaget i ettermiddag ekstrabelastningen Monikas mor Kristina Sviglanskaja er blitt utsatt for.

- Vi skal gjøre det vi kan for å unngå at noe som dette skal skje igjen. Vi forstår at det har vært en ekstrem belastning for Monikas mor. Det beklager vi på det sterkeste. Det er beklagelig at vi ikke gjenopptok etterforskningen tidligere etter det som kom fra den interne varsleren, sier Gudmundsen.

«Oh my god» Dagbladet snakket med bistandsadvokat Stig Nilsen kort tid etter at han i ettermiddag snakket med Kristina Sviglanskaja. Nilsen sier hun setter pris på beklagelsen, selv om hun synes det tok lang tid før den kom.

- Hun sa «oh my god», og at det var overraskende. Hun er glad for beklagelsen, sier Nilsen til Dagbladet.

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem i Sund i november 2011. Politiet henla saken som selvmord. I høst ble en 32 år gammel mann, Monikas, tidligere stefar, pågrepet og siktet for drap

Reagerer på avhør av mor Ett av enkeltforholdene Riksadvokatens granskningsgruppe reagerer mest på, er et avsluttende avhør av moren i mars 2012. I avhøret ble hun presentert politiets daværende konklusjon om at det ikke hadde skjedd noe straffbart, at hovedteorien deres var at jenta hadde drept seg selv og lot henne se tekniske og taktiske funn.

I rapporten skriver granskerne at de ikke kan se hvilket etterforskningsmessig formål avhøret kunne ha.

Som VG har skrevet tidligere mener tidligere Kripos-topp Asbjørn Hansen, som ble hyret inn av bistandsadvokat Stig Nilsen for å granske saken, at avhøret framstår som et forsøk på å manipulere mor. Riksadvokatens arbeidsgruppe stiller seg bak Hansens kritikk.

- Vi ser ikke at det hadde noen etterforskningsmessig betydning og ser at de har gjengitt en del fakta galt, sier førstestatsadvokat Bjørn Soknes til Dagbladet.
Ingen stilte spørsmål Både påtalejurist, etterforskningsleder og åstedsgranskere ble konferert før avhøret.

BISTANDSADVOKAT: Stig Nilsen representerer Kristina Sviglanskaja. Arkivfoto: Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BISTANDSADVOKAT: Stig Nilsen representerer Kristina Sviglanskaja. Arkivfoto: Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Arbeidsgruppa er undrende til at ingen stilte spørsmål med formålet og gjennomføringen av avhøret.

Granskerne mener politiets gjennomføringsmåte er egnet til å svekke pårørendes tillit til politiets etterforskning.

- Det uheldige ved politiets gjennomføringsmåte forsterkes ved at bistandsadvokaten ikke hadde tilgang til sakens dokumenter, og således hadde et dårlig grunnlag for å vurdere politiets etterforskning og konklusjon.

Politimester Gudmundsen sier til Dagbladet at han på generelt grunnlag beklager på det sterkeste overfor moren for den belastning hun er utsatt for.

- Jeg beklager også overfor henne når det gjelder det hun ble presentert i det siste avsluttende avhøret. Jeg kan ikke gå inn på detaljer på dette nå, men må avvente Spesialenhetens konklusjoner ettersom de også etterforsker denne delen av saken, sier politimester Geir Gudmundsen.

- Ingen vilje Spesialenheten for politisaker etterforsker saken. Bistandsadvokat Nilsen sier omstendighetene rundt avhøret var en sentral del av anmeldelsen. Han var selv til stede i avhøret.

- Jeg opplevde et politi som hadde konkludert, som ikke viste vilje til å høre på min klients innvendinger, sier han til Dagbladet.

MÅTTE BEKLAGE: Politimester I Hordaland, Geir Gudmundsen (tv) og visepolitimester Gunnar Fløystad med pressekonferranse etter sterk kritikk fra Riksadvokaten i Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
MÅTTE BEKLAGE: Politimester I Hordaland, Geir Gudmundsen (tv) og visepolitimester Gunnar Fløystad med pressekonferranse etter sterk kritikk fra Riksadvokaten i Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer

Han sier de er fornøyd med beklagelsene de har fått i dag.

- Vi fokuserer nå på den nye etterforskningen. Det viktigste for oss nå er å få svar på hva som skjedde med henne, og vi har et godt samarbeid med dagens etterforskningsgruppe, sier Nilsen.