Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monikas mor påklager Spesialenhetens beslutning

Fire politifolk var mistenkt, men sakene ble henlagt.

MOR OG DATTER: Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina Sviglinskaja. Politiet mener nå at den åtte år gamle jenta ble drept av sin tidligere stefar i 2011, etter først å ha henlagt saken som selvmord.
Foto: Privat / NTB Scanpix
MOR OG DATTER: Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina Sviglinskaja. Politiet mener nå at den åtte år gamle jenta ble drept av sin tidligere stefar i 2011, etter først å ha henlagt saken som selvmord. Foto: Privat / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Monika Sviglinskajas mor Kristina Sviglinskaja påklager Spesialenheten for politisakers beslutning av 25. februar inn for Riksadvokaten.

Spesialenheten har ilagt Hordaland politidistrikt 100 000 kroner i bot for grov uforstand i tjenesten. Årsaken er måten distriktet har håndtert den såkalte Monika-saken på. Kristina Sviglinskaja er misfornøyd med begrunnelsen for boten, og påklager altså beslutningen.

«Det har vært en vanskelig beslutning for Kristina. Hun er ikke nødvendigvis ute etter at enkeltpersoner skal bli rammet. Det viktige for henne er å få svar på hva som gikk galt da saken ble henlagt som selvdrap. Spesialenheten har ikke bidratt til å opplyse saken noe mer enn det hun allerede visste, og hun er uenig i vurderingen av foreldelse», skriver Sviglinskajas advokat Stig Nilsen i en pressemelding.

Funnet død Monika Sviglinskaja var åtte år da hun 14. november 2011 ble funnet død av moren hjemme på Sotra. Politiet henla saken som selvmord i 2012, men etter sterkt påtrykk fra moren ble saken gjenåpnet i fjor vår. Den nye etterforskningen førte til at Kristinas tidligere samboer ble pågrepet og siktet for å ha drept Monika.

Etter at Spesialenhetens konklusjon ble kjent, har partene i saken hatt klagefrist som går ut i morgen. Hordaland politidistrikt valgte 2. mars å vedta boten fra Spesialenheten.

Enheten kom med knusende kritikk av politidistriktet - men kritikken går utelukkende på behandlingen av den interne varsleren Robin Schaefer. Da han på nyåret i fjor påpekte graverende feil i den tidligere etterforskningen, ble han avvist av ledelsen.

Henlagt Fire politifolk - påtalejuristen og tre etterforskere - har vært avhørt som mistenkte i Spesialenhetens sak, men forholdene er henlagt av enheten som enten foreldet eller på grunn av bevisets stilling. Sviglinskaja ønsker å få omgjort foreldelsen, slik at politifolkene likevel kan straffes.

«Etter vår oppfatning var ikke foreldelse inntrådt på tidspunktet da anmeldelse ble inngitt, etter reglene om fortsatt forbrytelse, og det er et prinsipielt spørsmål om når foreldelsesfristen starter å løpe», skriver advokat Nilsen.

Advokaten antyder videre at hele sakskomplekset - både den henlagte og den gjenopptatte etterforskningen - kan ses på som én sak, og at det da ikke kan være snakk om noen foreldelse.

Pågående gransking Sviglinskaja har også framsatt krav om oppreisning på 200 000 kroner overfor politimesteren i Hordaland, basert på såkalt organansvar. Brevet ble sendt 12. februar, ifølge Nilsen.

«Vi har ikke fått svar fra politimesteren, og kravet ble ikke behandlet hos Spesialenheten», skriver han.

I tillegg til Spesialenhetens etterforskning leverte Riksadvokaten en knusende rapport om saken 9. februar. I tillegg pågår en gransking i regi av Politidirektoratet. Politimester Geir Gudmundsen har midlertidig trådt til side mens granskingen pågår.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!