Monsen: «Kan vi snakke høflig sammen som vettuge folk?»

Sauebonde: - Monsen ringte og sendte sms. Han er hjertelig velkommen.

 VIL PRATE MED SAUENABO:  Lars Monsen skriver at han vil ha både sau, rovdyr og hunder. Og han har invitert seg selv til en nabo i Jarbrudalen i Nordland for å prate om felles interesser. ARKIVFOTO: JØRN H. MOEN/DAGBLADET.
VIL PRATE MED SAUENABO: Lars Monsen skriver at han vil ha både sau, rovdyr og hunder. Og han har invitert seg selv til en nabo i Jarbrudalen i Nordland for å prate om felles interesser. ARKIVFOTO: JØRN H. MOEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en verbal skyttergravskrig om løshunder og sauer, vil nå villmarksmannen Lars Monsen i «høflig» dialog med sauenæringen og med nabobøndene i Saltdal i Nordland spesielt.

I Dagbladet i går inviterte nabo og formann i Saltdal sauesankerlag, Per Arne Knædal, på lammestek når det måtte passe for Lars Monsen, som har sommerbase med hundene på en nedlagt fjellgård i Jarbrudalen i Saltdal.

Nå har Monsen tatt direktekontakt med Knædal for å ta en vennskaplig prat over en kopp kaffe.

Ringte og sendte sms - Jeg ser jeg hadde et ubesvart anrop fra Monsen i går kveld. Det er litt variabel telefonforbindelse her inne. Og seinere har jeg fått en sms der han gjerne vil komme innom på en kopp kaffe torsdag. Han er hjertelig velkommen, og det skal jeg svare han nå, sier Knædal til Dagbladet onsdag morgen.

Så får de to naboene med en mils vei mellom seg, ha lammemiddagen tilgode. Det er for tidlig nå for årets delikatesse fra fjellet.

- Som jeg sa til Dagbladet i går, har jeg ikke det minste i mot Lars Monsen. Han er sikkert en hyggelig mann, som har det travelt med sitt. Det blir veldig fint å ta en prat om felles interesser, sier sauebonde Per Arne Knædal.

Begynte med Tønes Diskusjonen begynte med avlivingen av hunden Tønes i Rogaland, som nå er en politisak.

Hunden som ble skutt var en border collie, kjent i generasjoner som nettopp en sauegjeterhund og med godt gemytt.

- Denne debatten kan ha startet med feil sak som utgangspunkt. Det positive er at det har blitt stort fokus på båndtvang og verdien av å drive med sau i utmark, sier Knædal til Dagbladet.

Det var Rogalands Avis som først omtalte 6. august at en sauebonde hadde skutt og drept den 13 måneder gamle border collien.

Monsen: - Vil ha både sau, rovdyr og hunder I går kveld kommenterte Lars Monsen den siste debattrunden med utspring i Nordland på sin Facebook-side.

Der innleder Monsen med at det er hans siste innlegg i saken.

Og han skriver utvetydig at han er blant dem som vil ha både sau, rovdyr og hunder.

«Det er veien dit vi er uenige om. Men det må da være lov å ha en mening uten å bli sjikanert både av media og privatpersoner? Responsen forteller meg uansett at dette virkelig er et stort tema blant folk, trolig den største uløste, politiske saken vi har innenriks. Kanskje er denne saken er så stor og omfattende at den egentlig krever en uavhengig, offentlig kommisjon som kan se nærmere på alle problemstillingene.»

- Det har du ikke råd til, Erna - Det må bli politikernes oppgave om det skal skje noe. Og politiker, det har jeg dessverre ikke tid til å bli, dessuten vet jeg jo at et så fett tilbud har du ikke råd til, Erna, skriver Monsen i sitt innlegg.

Her tar han opp hansken om en dialog med sauebøndene:

«Og Per Arne Knædal, leder i Saltdal sauesankerlag, går det an å be deg på en kopp kaffe, eller be meg selv på en hos deg? Så kan vi snakke høflig sammen som vettuge folk, ansikt til ansikt og ikke gjennom media. Da kan vi klare å holde en god tone og dra til fjells begge to, vel vitende om at vi kanskje ikke er enige i sak, men kan diskutere som venner.»

Og så tok han direktekontakt med sauebonden.

- Revurdere egen holdning Lars Monsen tar også en selvkritisk gjennomgang av sitt forhold til papiravis- og nettjournalister.

«Jeg må nok revurdere min egen holdning til journalister og begynne å snakke med noen få av dere (jeg sa noen få, ikke alle!!). Du som skriver for journalistenes eget fagblad er velkommen til å mase en gang til, så tar vi en prat!»

Det var Avisa Nordland som først brakte Monsens opprinnelige vrede etter hundedrapet i Rogaland til hans nærområde på eiendommen i Saltdal.

I en sms til avisa skriver Monsen at han ikke ønsker kontakt med avispressen i sin helhet.

- IKKE kontakt meg igjen, skriver han.

Han har ikke besvart Dagbladets sms-henvendelse om en kommentar.