Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monster-edderkopp på Mars?

Forskere jobber med å identifisere edderkopplignende objekter.

I bevegelse: Overflaten på Mars kan minne om en edderkopp. Foto: Michael Benson/NASA/JPL/University of Arizona/Kinetikon Pictures
I bevegelse: Overflaten på Mars kan minne om en edderkopp. Foto: Michael Benson/NASA/JPL/University of Arizona/Kinetikon Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Merkelige, svarte objekter som ligner på en monster-edderkopp er blitt fotografert på Mars. Dette skaper stor interesse blant forskere, melder NPR.

Lite tyder på at objektene er en levende monster-edderkopp. Objektene kan være alt fra geysirer til kolonier av mikroorganismer. Det er NPR som publiserer en rekke interessante bilder av overflaten på Mars.

Kommer med varmen Gjenstandene ble først oppdaget i 1998. Objektene vises når overflaten av Mars blir varmet opp av solen. Da dukker de opp på samme sted. Når vinteren nærmer seg forsvinner de igjen.

De fleste forskere har sine egne teorier, men den vanligste teorien er at gjenstandene er geysirer av CO2 som eksploderer fra under planetens overflate.

- Her ville du ha stått på en isflate av karbondioksid, sier Phil Christensen fra Arizona State University til NPR.

-Stråler av karbondioksidgass kaster sand og støv flere hundre meter opp i luften og underlaget er konstant i bevegelse. Du ville ha kjent det i støvlene, sier Christensen.

Selv om denne teorien er mest populær, venter den på å bli godkjent.

En mindre populær teori er det en gruppe ungarske forskere som har spekulert i. Det dreier seg om at objektene er kolonier av fotosyntetiske Martian-mikroorganismer som dukker opp hvert år for å sole seg i det varme været.

Spektakulært: Slik kan objektene se ut på nært hold. (Illustrert av Ron Miller / JPL / Arizona State University)
Spektakulært: Slik kan objektene se ut på nært hold. (Illustrert av Ron Miller / JPL / Arizona State University) Vis mer