Monster-«kosakken» skulle sikre rød dødsmakt i verdensrommet

I dag lander verdens største fly på Oslo Lufthavn.

LANDER I NORGE: Antonov An-225 Mriya er verdens største fly. Giganten ble designet for å frakte sovjeternes romferje Buran på ryggen, men de rakk bare å bygge én maskin før romprogrammet kollapset i takt med Sovjetunionen. I dag lander flyet på Oslo Lufthavn med norsk forsvarsmateriell fra Afghanistan. Foto: AP / Volodymyr Repik / NTB Scanpix
LANDER I NORGE: Antonov An-225 Mriya er verdens største fly. Giganten ble designet for å frakte sovjeternes romferje Buran på ryggen, men de rakk bare å bygge én maskin før romprogrammet kollapset i takt med Sovjetunionen. I dag lander flyet på Oslo Lufthavn med norsk forsvarsmateriell fra Afghanistan. Foto: AP / Volodymyr Repik / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verdens største fly ble dannet av frykt, med den kalde krigen, de siste glørne av romkappløpet og et ønske om å gardere seg med våpen i omløpsbane som bakteppe.

Etter at månelandingene med Apollo dabbet av på starten av 70-tallet, satset amerikanerne på den nå velkjente romferja. Målet var et gjenbrukbart system som på trygt, billig og effektivt vis kunne bringe mennesker og last opp i rommet på kort varsel.

BLACK WEEK TILBUD - Få Dagbladet Pluss til -50% de neste 6 måneder

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

39,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 39,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Spar 50%

39,-

Per måned

Totalt 234,- for 6 mnd

*Black Week tilbudet på 234,- gir deg tilgang til Dagbladet Pluss i 6 mnd, og abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (79,- / mnd) etter endt kampanjeperiode.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer