LANDER I NORGE: Antonov An-225 Mriya er verdens største fly. Giganten ble designet for å frakte sovjeternes romferje Buran på ryggen, men de rakk bare å bygge én maskin før romprogrammet kollapset i takt med Sovjetunionen. I dag lander flyet på Oslo Lufthavn med norsk forsvarsmateriell fra Afghanistan. Foto: AP / Volodymyr Repik / NTB Scanpix
LANDER I NORGE: Antonov An-225 Mriya er verdens største fly. Giganten ble designet for å frakte sovjeternes romferje Buran på ryggen, men de rakk bare å bygge én maskin før romprogrammet kollapset i takt med Sovjetunionen. I dag lander flyet på Oslo Lufthavn med norsk forsvarsmateriell fra Afghanistan. Foto: AP / Volodymyr Repik / NTB ScanpixVis mer

Monster-«kosakken» skulle sikre rød dødsmakt i verdensrommet

I dag lander verdens største fly på Oslo Lufthavn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Verdens største fly ble dannet av frykt, med den kalde krigen, de siste glørne av romkappløpet og et ønske om å gardere seg med våpen i omløpsbane som bakteppe.

Etter at månelandingene med Apollo dabbet av på starten av 70-tallet, satset amerikanerne på den nå velkjente romferja. Målet var et gjenbrukbart system som på trygt, billig og effektivt vis kunne bringe mennesker og last opp i rommet på kort varsel.

Verdens største kosakk

Dette bekymret naturligvis Sovjetunionen, som så for seg at USA ville få et enormt militært overtak. Som respons startet de sitt eget døden fra oven-program: Romferja Buran.

For å frakte dette fartøyet, som rent utseendemessig var veldig lik amerikanernes versjon, trengte de et fly med enorm lastekapasitet og mulighet til å ta romferja på ryggen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn