Monster-orkan truer USA

Orkanen Isabel truer den amerikanske østkysten. 105 000 mennesker er bedt om å evakuere, men noen trassige nekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I statene North Carolina og Virginia er det erklært unntakstilstand. Det er ventet at Isabel når kysten torsdag morgen amerikansk tid.

Allerede i går kjørte en jevn strøm med biler vestover fra lavtliggende Dare County på nodøstkysten av delstaten North Carolina. Området er et populært feriested, og lokale myndigheter anslår at det er 30 000 fastboende og 75 000 besøkende. Alle er bedt om å evakuere.

Noen av bilene dro med seg båter på tilhengere, andre hadde kajaker, surfbrett og andre eiendeler stablet i hauger på taket, skriver Reuters.

Venter og ser

Andre trassige turister og fastboende nekter å flytte på seg. Det er malt slagord som «Surf's up!» og «Blow, Izzy, blow!» på vindskjermer som er slått opp foran vinduer og dører.

En og annen restaurant og bar er fortsatt åpen, og folk samles foran værmeldingene.

- Jeg venter og ser, sier Bob Heath, som bestemmer seg i løpet av dagen i dag om han skal bli eller flytte vestover.

Isabel er den kraftigste stormen som når den amerikanske østkysten siden orkanen Floyd herjet i 1999. Den kostet 56 menneskeliv og gjorde skader for 34 milliarder kroner, ifølge AP.

Nå er Isabel en kategori to-orkan på Saffir-Simpson-skalaen som går fra en til fem. I helga var hun et monster i kategori fem, men har roet seg litt under sin ferd over Atlanterhavet. De siste målingene viser at vindene blåste i 177 km/t i går. Trolig vil ikke vindstyrken endre seg mye før den når North Carolina.

Kan øke i styrke

Men ekspertene advarer mot å ta lett på den stormfulle damens ankomst.

- Orkaner er kjent for å øke i styrke når de krysser Golfstrømmen, sier meteorolog Eric Blake ifølge NBC.

- Selv i kategori to er det stor fare.

Pensjonisten David Kidwell (64) sier han blir værende i hjemmet sitt i Kitty Hawk, midt i det mest utsatte området i Outer Banks i North Carolina.

- Hvis det var en kategori fem, ville jeg forsvunnet. Hadde det vært en firer hadde jeg forsvunnet. Men akkurat nå ser det ut til å bli en toer. Det er jo ikke mer enn en sterk nordøstvind så vidt jeg kan forstå, sier den værfaste amerikaneren kjekt.

Direktøren for National Hurricane Center, Max Mayfield sier han er bekymret for at folk ikke tar orkanen alvorlig nok.

- Vi trenger folks oppmerksomhet, fordi denne stormen kan forårsake store skader og tap av liv dersom folk ikke er forberedt, sier han.

FLYTTER:</B> Innbyggere og ferierende i Outer Banks i North Carolina evakuerer området før Isabel ankommer.
TRASS:</B> «Blås, Izzy (Isabel), blås» er budskapet på vindskjermen til denne mannen i Kill Devil Hills i North Carolina.
STILLE FØR STORMEN: Turister nøt rolig kveldsstemning på Virginia Beach i natt. Det er erklært unntakstilstand både i North Carolina og Virginia.
NÆRMER SEG:</B> I morgen er det ventet at orkanen Isabel når USAs fastland. Dette satelittbildet ble tatt i går.
FERIEN OVER: For disse ferierende i Nags Head i North Carolina fikk ferien en brå slutt i går, da de fikk beskjed om å evakuere.