«MICHAEL»: I går ble orkanen oppgradert i styrke. Før «Michael» treffer land midt på dagen amerikansk tid i dag, ventes den å bli enda kraftigere. Her et et satellittbilde av ekstremværet natt til tirsdag amerikansk tid. Foto: NTB Scanpix
«MICHAEL»: I går ble orkanen oppgradert i styrke. Før «Michael» treffer land midt på dagen amerikansk tid i dag, ventes den å bli enda kraftigere. Her et et satellittbilde av ekstremværet natt til tirsdag amerikansk tid. Foto: NTB ScanpixVis mer

Orkanen «Michael»:

«Monster»-orkanen blir enda kraftigere. Evakuerer 340 000

Er på vei med full fart mot det amerikanske fastlandet.

Den har allerede blitt kalt et «monster», «livstruende» og «ekstremt farlig». I løpet av morgentimene ventes det imidlertid at orkanen «Michael» blir enda kraftigere.

Uværet som har tatt 13 menneskeliv i Sentral-Amerika ventes å nå USAs golfkyst midt på dagen amerikansk tid.

Tirsdag ble orkanen oppgradert til kategori 3.

Advarer

Nå melder Washington Post at orkanen ventes å nå kategori 4 før den treffer land, det nest høyeste nivået.

Myndighetene advarer om at konsekvensene kan bli svært alvorlige og ødeleggende, og er særlig bekymret for stormfloa som vil følge orkanen. Vannstanden kan stige med opptil 4 meter.

Meteorologene advarer om at dette kan bli en av de verste stormene som har rammet området som omtales som Floridas Panhandle, en omkring 320 kilometer lang landstripe som er mellom 80 og 160 kilometer bred.

375 000 evakuert

Som følge av ekstremværet har minst 375 000 mennesker allerede blitt bedt om å evakuere.

Helt siden søndag har Florida erklært unntakstilstand. Nå har også nabodelstatene Alabama og Georgia gjort det samme, melder BBC.

Uværet er ventet å treffe land i nærheten av Panama City Beach nordvest i Florida midt på dagen onsdag lokal tid. Kystområdet er spredt befolket og består av en rekke fiskelandsbyer og hvite sandstrender.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

Nå som orkanen ventes å nå kategori 4, må de som av ulike årsaker ikke har evakuert forberede seg på å bli truffet av vind med en gjennomsnittlig hastighet på mellom 59 til 69 meter i sekundet.

Flere amerikanske tjenestemenn er bekymret for at mange vil trosse advarslene og holde seg hjemme, skriver NTB.

Brannsjef i Panama City Beach, Larry Couch, ber innbyggerne innstendig om å evakuere.

- Om de velger å bli, vil det komme til et punkt der vi ikke vil kunne nå dem. På et visst punkt vil vi måtte stoppe arbeidet, og da vil de måtte klare seg på egen hånd, sier han.

- Kan ta livet ditt

I tillegg til kraftig vind og nedbør, er det også ventet at orkanen vil dra med seg en stormflo som kan bli så høy som 3,9 meter i de mest utsatte områdene.

Det dreier seg om områdene helt nordvest i Florida.

Guvernøren i Florida, Rick Scott, har ikke holdt igjen i beskrivelsen av orkanen. Han ber innstendig innbyggere i områdene som ventes å rammes av orkanen, om å evakuere.

«La meg være helt klar - stormfloa som våre kystsamfunn står over, er dødelig. Ignorer ikke advarsler fra lokale tjenestemenn - denne stormen kan ta livet ditt. Vi kan gjenoppbygge huset ditt, men vi kan ikke gjenoppbygge livet ditt. Er du under evakueringsordre, forlat nå», skriver guvernøren på Twitter.

Delstaten har forberedt seg på ekstremværet siden helga, og fått frigjort føderale midler til hjelpe- og redningsarbeid av president Donald Trump.

Guvernøren har i tillegg kalt ut 2500 medlemmer av nasjonalgarden til de områdene som vil bli hardest rammet av stormen.