Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monsterbølgen kom rett mot Odd-Karl: - Grusomt

Odd-Karl Stangnes skulle egentlig bo på Skjervøyskjæret i Troms i et år, men tror likevel han har oppnådd noe av poenget med oppholdet etter helgas dramatikk.

DRAMATISK: Odd-Karl Stangnes og hunden Jesper har evakuert inn i et batterirom i et fyrtårn etter at en bølge slo inn i hytta de bor i. Redningsselskapet måtte avlyse evakueringen av dem da de ikke kom til grunnet vær og sjø. Video: Redningsselskapet. Bilder. Aleneihavgapet.blogg.no, Redningsselskapet Vis mer

I helga måtte den tidligere toppfotballspilleren Odd-Karl Stangnes (51) reddes fra skjæret han flyttet til for rundt to måneder siden, etter voldsomt uvær.

Nå snakker han ut om den skremmende opplevelsen, etter at redningsmannskaper endelig fikk reddet ham fra steinknausen i havet utenfor Skjervøy i Troms søndag.

BA OM HJELP: Hovedredningssentralen satte i gang et nytt forsøk på å evakuere Odd-Karl Stangnes, som har som mål å bo ett år på Skjervøyskjæret i Troms, søndag. Da lyktes de. Foto: Redningsselskapet / NTB scanpix
BA OM HJELP: Hovedredningssentralen satte i gang et nytt forsøk på å evakuere Odd-Karl Stangnes, som har som mål å bo ett år på Skjervøyskjæret i Troms, søndag. Da lyktes de. Foto: Redningsselskapet / NTB scanpix Vis mer

Han skulle egentlig bo i ei fastboltet hytte på skjæret, men måtte flykte opp i batterirommet på det lille fyrtårnet på skjæret natt til lørdag. Da hadde uværet allerede blåst kraftig i et døgn.

- Den natta skulle det være verst. Jeg satt og observerte hele veien. Klokka 01.45 natt til lørdag traff vann fra bølgene hytta, uten at det var noe dramatikk. Bølgene skulle stige med to meter. Jeg tok en vurdering der og da. Jeg pakket og kastet Jesper (hunden, journ.anm) i ryggsekken. Så gikk jeg opp i lykta. Der varslet jeg kjæresten min om at jeg var i god behold, men at jeg hadde evakuert til lykta, forteller han til Dagbladet.

I HAVGAPET: Her er Odd-Karl under kjærestens besøk for noen uker siden. Foto: Hanne K. H. Unander
I HAVGAPET: Her er Odd-Karl under kjærestens besøk for noen uker siden. Foto: Hanne K. H. Unander Vis mer

Han hadde allerede forberedt fyret med madrass, sovepose og proviant.

Så hytta forsvinne

Bare noen timer senere, litt etter klokka tre natt til lørdag, ser han bølgene ta hytta med seg til havs.

- Jeg ser at det kommer en monsterbølge av dimensjoner. Den moser hytta og sender den rett til havs. Det var grusomt og brutalt å se på. Jeg ble lamslått. Samtidig var jeg glad for at jeg hadde så gode sikkerhetsrutiner, forteller 51-åringen.

Han tok kontakt med kystradioen lørdag morgen, og takket nei til assistanse da, fordi han hadde det fint i fyrtårnet. Søndag morgen skiftet han mening og ba om å bli reddet ut, da han var usikker på hvor trygt det var å oppholde seg inni fyrlykta.

- Jeg er ekstremt takknemlig for Hovedredningssentralen og det de gjorde. Gud bedre for en jobb de gjør, sier Stangnes.

Skulle bo et år

Planen var egentlig å oppholde seg der i et år og leve i pakt med naturen, som en avkobling fra bylivets stress og materialisme.

I stedet måtte prosjektet, som er behørig beskrevet i bloggen «Alene i havgapet», avbrytes prematurt, på grunn av de svært tøffe værforholdene, med vind opp i storms styrke.

ETTÅRSPROSJEKT: Odd-Karl skulle etter planen bo på Skjervøyskjæret i et år. Foto: Hanne H.K. Unander
ETTÅRSPROSJEKT: Odd-Karl skulle etter planen bo på Skjervøyskjæret i et år. Foto: Hanne H.K. Unander Vis mer

- Etter at jeg var ferdig med fotballkarrieren var det et lite tomrom jeg hadde vanskelig for å fylle. Jeg mistet retningen på livet. Jeg hadde lyst til å reflektere og oppleve noe spesielt. Man kan, til de grader, si jeg har opplevd noe spesielt, sier Stangnes.

- Jeg tror jeg reflekterte like mye i den lykta som jeg hadde gjort på 65 dager i hytta. Jeg har uansett fått noe igjen for oppholdet. Jeg har lovet kjæresten min per i dag at jeg ikke skal bygge en ny hytte, og det tror jeg ikke at jeg kommer til å gjøre heller. Jeg har oppnådd en del av poenget mitt med oppholdet, sier Stangnes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media