Monsterbrannen

- Pris Herren! Hjemmet er reddet av hage-engelen. Se de nyeste bildene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Monsterbrannen

<B>FRYKTER FOR HJEMMET: Janet og Sarah Reidhead følger med brannutviklinga på nyhetene etter å ha flyktet fra flammene. 30 000 personer er evakuert og minst 390 hjem er ødelagt til nå.
<B>KAMP FRA LUFTEN: Helikoptre dropper vann og brannhemmende væske over den enorme flammeskogen. Sakte men sikkert føler de at de får kontroll over brannen, men faren er langt fra over.
<B>UØNSKET BESØK: Brannmann Dave LaTour fjerner varme brannrester fra hus som fortsatt ikke har tatt fyr. Fire småbyer er allerede blitt offer for flammene.
<B>FLYKTER: Søndag beordret myndighetene alle i Show Low til å forlate hjemmene sine. Brannen som er på størrelse med Los Angeles var på vei rett mot dem.
<B>NEKTER Å GI SEG: Den første uka kjempet brannfolkene en håpløs kamp. Denne uka ble optimismen vekket. - Nå skal vi gi brannen juling. Den har slått oss i ei uke, men nå er vi igang med å slåss med dette monsteret, sier branntalsmann Jim Paxon til nyhetsbyrået AP. På bildet ser vi brannmann Jason Foust.
<B>FLYFOTO: Her ser vi brannen som nærmer seg Show Low i øverste høyre hjørne. Brannfolkene ser to alternativer. Enten blir byen slukt av en massiv flammevegg, eller så sprer brannen seg til en rekke mindre branner. Været er avgjørende for den videre utviklinga.
<B>SATELLITT-BILDE: Det var opprinnelig to branner som møttes søndag. Den største startet 18. juni, og myndighetene antar at den ble påtent ved et uhell eller med vilje. Den andre brannen ble startet torsdag av en haiker som hadde gått seg vill, og startet brannen for å tilkalle hjelp.
<B>PÅ FLAMMEFLUKT: Eric Melland og kona Annette bor midlertidig på fotballbanen på en High School mens de venter på at brannen skal gi seg. De evakuerte forteller pressen at de er drittleie og slitne.
<B>UNDERSØKER SKADENE: I går fikk president George W. Bush selv se de enorme ødeleggelsene til brannen fra sitt sete i president-flyet. Etterpå forsøkte han å trøste de evakuerte som var innkvartert på den lokale skolen.
<B>STØTTER OFRENE: - Amerikanere over hele landet støtter dere. De forstår at dere bor i telt mens dere ville foretrukket husene deres. De gråter for dere og føler deres smerte, sa Bush i skolekantina. Så erklærte han regionen for å være et katastrofeområde, slik at de kan få føderal støtte.
<B>KAMPEN OM SHOW LOW: Siden søndag har brannen holdt stand en snau kilometer fra byen Show Low. Bulldozere har gravd en 27 meter bred grøft, og brannfolkene brenner av skogen mellom grøfta og brannfronten for å sulte ut flammene.
<B>ENORME SKADER: Brannen nærmer seg Show Low hvor de 7700 innbyggerne forlengst er evakuert. Intens insats fra brannfolkene har så langt hindret flammene i å nå bygrensa.
<B>VENTER PÅ FIENDEN: Show Low-brannfolkene Brent Mix, Randy Chevalier og Pete Dyson ser etter nye branner. Brennende trerester sprer seg med vinden og starter nye branner der de lander. Dermed sprer krigen seg til nye fronter.
<B>TRAGEDIEN: Pick up-trucken står i silhuett foran den brennende boligen. Mange av de evakuerte vet ikke hva som har skjedd med huset deres, og ringer jevnlig en informasjons-telefon for å høre om det er noe nytt. Gleden er stor for de som får positivt svar:<br><B>- Pris Herren! Huset står. Jeg satte engler utenfor huset da vi bygget det fordi jeg fryktet tyver. Jeg visste at engelen ville passe på oss,</B> sier Lois Trimble med tårer i øynene mens hun klemmer venner og fremmede.
<B>SØRGELIG SYN: Mange amerikanere kommer hjem til et hjem som er borte i disse dagene. I tillegg til monsterbrannen i Arizona, herjer en storbrann Colorado. I år har branner ødelagt et nesten tre ganger større område enn normalt i USA.
<B>STIRRER BRANNEN I HVITØYET: Etter over ei ukes kamp har brannfolkene klart å stagge brannen som fortsatt raser gjennom Arizona. Her heller en brannkvinne ut brennbar olje i et forsøk på å stanse spredninga med en motbrann.
<B>TIDENES STØRSTE BRANN I ARIZONA: Brannfolkene hindrer folk fra å ta seg inn til branninfernoet - hvis noen skulle ha lyst til det.
<B>SETT FRA ROMMET: Bulldozer-lag forsøker å lage sperringer for de hissige flammene, men ingen tror Arizona slipper unna med det første. Aske faller over et stort område etter hvert som brannen eter seg gjennom den tørre delstaten.
<B>REDDER DET SOM REDDES KAN: Helikopteret dropper vann over brannen mens den raser i Timberline Acres. Før boligene ble forlatt, undersøkte brannvesenet hva som muligens kunne reddes. Trehus og hus med for mye brennbart rundt seg ble merket med rødt flagg - håpløse å redde.
<B>RASER VIDERE: 1500 kvadrat-kilometer skog er ødelagt av brannen, og den spiser seg sakte videre mens brannfolkene konstentrerer seg om å redde småbyene i området.
<B>FLAMMENES ROV: Flybildet viser landsbyen Timberline Acres som ligger halvannen mil vest for Show Low.