«Monsteret fra Utøya»

Slik dekker internasjonale medier Norges største straffesak siden andre verdenskrig.

VERDEN RUNDT: Internasjonale medier vier stor oppmerksomhet til Anders Behring Breiviks første dag i retten. Foto: Jacques Hvistendahl
VERDEN RUNDT: Internasjonale medier vier stor oppmerksomhet til Anders Behring Breiviks første dag i retten. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Interessen for straffesaken mot Anders Behring Breivik, som startet i dag morges i Oslo tinghus, er enorm rundt om i verden.

Det finnes nesten ikke et utenlandsk mediehus som ikke har saken mot massemorderen som hovedoppslag i formiddag.

Ved Tinghuset og i tilliggende pressesentre er det et mannsterkt internasjonalt pressekorps som melder hjem om den rettslige prosessen i Norge.

Britiske Telegraph gjør et poeng ut av at det tok nesten like lang tid å lese opp navnene på de drepte i retten som det tok Anders Behring Breivik å drepe dem. Som så mange andre vier avisa sitt hovedoppslag til saken mot massemorderen.

«Monster» Tyske Bild Zeitung går kanskje lengst i å tegne et djevelbilde av Anders Behring Breivik. Under overskriften «Monsteret Breivik viste retten knyttneven», har avisa «Prosessen mot massemorderen fra Norge» som sitt hovedoppslag i sin nettutgave.

HOVEDSAK: Slik ser Sky News ut i dag. Foto: Jacques Hvistendahl
HOVEDSAK: Slik ser Sky News ut i dag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Den tyske avisa refererer også til Breivik som «monsteret fra Utøya».

Også britiske BBC er blant de største mediehusene som i dag vier sitt hovedfokus til den norske massemorderen, dog mindre billedlig enn den tyske tabloidavisa. «Breivik til retten for massedrapene 
i Norge», heter det hos britene.

BBC fokuserer også på at Breivik hilset retten med knyttet neve, og skriver behørig om hva som utspiller seg under rettsforhandlingene.

Uten håndjern Amerikanske CNN har også Breivik som hovedoppslag, men kjører ikke ut bildet av massemorderens knyttnevehilsen på sin forside. Mediegiganten gjør et nummer ut av at Breivik ikke bærer håndjern i retten.

Britiske Sky News viser videoopptak av Breiviks knyttnevehilsen på sin forside, og har hovedfokus på at Breivik mener drapene var gjort i selvforsvar.

MEDIEGIGANT: CNN i dag. Foto: Jacques Hvistendahl
MEDIEGIGANT: CNN i dag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Våre naboer i Sverige og Danmark dekker rettssaken med mange folk i sving, og vier straffesaken mot Anders Behring Breivik stor plass.

Dekker live Svenske Expressen dekker rettssaken live under tittelen «Han erkjenner handlingene - ikke skyld». Også tabloidkollegene i Aftonbladet dekker saken live.

«Først skjøt Breivik de voksne - så de unge» skriver danske BT. Også den danske tabloidavisa har minutt-for-minutt-dekning av Breivik-saken.

SVENSK DEKNING: Expressen i dag. Foto: Jacques Hvistendahl
SVENSK DEKNING: Expressen i dag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer