SKYLT PÅ LAND: Månefisken ble funnet på Bjerkvik i Narvik, og havforsker Otte Bjelland kjenner ikke til større eksemplar som har blitt observert i Norge. Foto: Raymond Paulsen
SKYLT PÅ LAND: Månefisken ble funnet på Bjerkvik i Narvik, og havforsker Otte Bjelland kjenner ikke til større eksemplar som har blitt observert i Norge. Foto: Raymond PaulsenVis mer

Monsterfisk skylt på land i Narvik: - En av verdens største fisker

Kan bli 3,5 meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke fikk Raymond Paulsens mor øye på noe rart i fjæra i Bjerkvik i Narvik kommune i Nordland.

- Hun fortalte meg at det lå noe rart på stranda nedenfor Bjerkvik hotell, og da jeg dro ned for å se, forsto jeg med engang at det måtte være en månefisk, sier Paulsen.

Paulsen tok bilder av fisken og la de ut på Facebook for å se om noen andre bjerkvikværinger hadde sett eller hørt om en månefisk så langt nord. Fisken er 1,5 meter land og veier antakelig godt over 100 kg, ifølge Paulsen.

- Det er ingen jeg kjenner som har sett en slik fisk før. Jeg har kjent på den, og den er så tung at ingen vil klare å flytte den alene. Nå har det kommet snø her, men den er fortsatt mulig å observere, sier han.

Fisken har blitt et yndet turistmål blant de lokale som har valfartet ned til stranda for å få et glimt av den. Paulsen har en forklaring på hvordan fisken har havnet i Bjerkvik.

- Den har antakelig kommet via ballasttanker til malmbåtene, mener han.

En av verdens største fisk Otte Bjelland, forsker ved Havforskningsinstituttet, mener at størrelsen på månefisken gjør den veldig sjelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Månefisk er blant de største fiskene som finnes. Fisken lever langt til havs, og vi får meldinger om denne typen fisk flere ganger i året, men jeg kan ikke huske at en så stor månefisk noen gang har vært i observert i Norge, sier Bjelland til Dagbladet.

Månefisken kan bli opptil 3,5 meter lang og har en særegen kroppsform, som er svært høy i forhold til lengden. Det er den tyngste kjente beinfisken i verden, med en normal voksenvekt på 1 tonn.

Forvillet seg i havstrømmen Han beskriver funnet som spennende og tror fisken har havnet i den norske Altanterhavsstrømmen.

- Dette er en art som lever i åpne hav i verden og driver med strømmen. Jeg tror fisken har forvillet seg nordover med Golfstrømmen, sier Bjelland.

Selv om monsterfisken kan virke skummel ved første øyekast s¨å kan havforskeren berolige nordmenn.

- Den er harmløs og spiser stort sett maneter, så det er ingenting å frykte.