Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monsterfisk skylt på land i Narvik: - En av verdens største fisker

Kan bli 3,5 meter.

 SKYLT PÅ LAND: Månefisken ble funnet på Bjerkvik i Narvik, og havforsker Otte Bjelland kjenner ikke til større eksemplar som har blitt observert i Norge. Foto: Raymond Paulsen
SKYLT PÅ LAND: Månefisken ble funnet på Bjerkvik i Narvik, og havforsker Otte Bjelland kjenner ikke til større eksemplar som har blitt observert i Norge. Foto: Raymond Paulsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke fikk Raymond Paulsens mor øye på noe rart i fjæra i Bjerkvik i Narvik kommune i Nordland.

- Hun fortalte meg at det lå noe rart på stranda nedenfor Bjerkvik hotell, og da jeg dro ned for å se, forsto jeg med engang at det måtte være en månefisk, sier Paulsen.

Paulsen tok bilder av fisken og la de ut på Facebook for å se om noen andre bjerkvikværinger hadde sett eller hørt om en månefisk så langt nord. Fisken er 1,5 meter land og veier antakelig godt over 100 kg, ifølge Paulsen.

- Det er ingen jeg kjenner som har sett en slik fisk før. Jeg har kjent på den, og den er så tung at ingen vil klare å flytte den alene. Nå har det kommet snø her, men den er fortsatt mulig å observere, sier han.

Fisken har blitt et yndet turistmål blant de lokale som har valfartet ned til stranda for å få et glimt av den. Paulsen har en forklaring på hvordan fisken har havnet i Bjerkvik.

- Den har antakelig kommet via ballasttanker til malmbåtene, mener han.

En av verdens største fisk Otte Bjelland, forsker ved Havforskningsinstituttet, mener at størrelsen på månefisken gjør den veldig sjelden.

- Månefisk er blant de største fiskene som finnes. Fisken lever langt til havs, og vi får meldinger om denne typen fisk flere ganger i året, men jeg kan ikke huske at en så stor månefisk noen gang har vært i observert i Norge, sier Bjelland til Dagbladet.

Månefisken kan bli opptil 3,5 meter lang og har en særegen kroppsform, som er svært høy i forhold til lengden. Det er den tyngste kjente beinfisken i verden, med en normal voksenvekt på 1 tonn.

Forvillet seg i havstrømmen Han beskriver funnet som spennende og tror fisken har havnet i den norske Altanterhavsstrømmen.

- Dette er en art som lever i åpne hav i verden og driver med strømmen. Jeg tror fisken har forvillet seg nordover med Golfstrømmen, sier Bjelland.

Selv om monsterfisken kan virke skummel ved første øyekast s¨å kan havforskeren berolige nordmenn.

- Den er harmløs og spiser stort sett maneter, så det er ingenting å frykte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media