Monsterflabb strandet på badeplass

Den breieste flabben noen noensinne hadde sett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

160 centimeter lang og 75 centimeter bred, dersom en ikke regner med finnene! Og vekta rundet 70 kilo. Så stor var breiflabben familien Mjelde fant strandet på badeplassen på eiendommen sin i Holmen i Indre Arna forrige lørdag.

- Muttern trodde først det var en sel, flirer Sven Erik Mjelde.

- Men det er et monster av en breiflabb, konstaterer grunneier og faren til Sven Erik, Oddmund Mjelde, ifølge Bygdanytt.no.

Fisket seg selv

Og ruggen, som var proppfull i rogn, hadde fisket seg selv.

- Breiflabben må ha lett etter en plass å gyte, og forvillet seg inn på stranda under isen, sier Oddmund Mjelde.

Det var kona og barnebarnet Nora som oppdaget det stygge uvesenet lørdag. Fisken lå der ikke dagen før.

- Nora var litt redd, og litt oppglødd. Selv har jeg aldri sett en så stor breiflabb før, sier Oddmund Mjelde til Dagbladet.no.

MONSTERFISK: Gårdbruker Oddmund Mjelde i Indre Arna fikk sjokk da denne breiflabben på over 70 kilo strandet på badeplassen hans forrige helg. Foto: André Leknessund Wik, Bygdanytt
MONSTERFISK: Gårdbruker Oddmund Mjelde i Indre Arna fikk sjokk da denne breiflabben på over 70 kilo strandet på badeplassen hans forrige helg. Foto: André Leknessund Wik, Bygdanytt Vis mer

Nå har den 65 år gamle gårdbrukeren spikret opp breiflabbkjeften på låveveggen. Der skal den henge til tørk.

- Kjeften er ufattelig svær. Jeg håper dette er glemt til badesesongen begynner. Breiflabben strandet midt på badeplassen. Og dette er en offentlig strand med mange badegjester, flirer Mjelde.

-

I toppsjiktet

Forsker Otte Bjelland ved Havforskingsinstituttet var i fyr og flamme etter funnet på Holmen lørdag.

- Selv om det er et kjent fenomen at breiflabben strander, er det første gang vi har fått undersøkt et strandet individ, sier Bjelland til Bygdanytt. Forskeren rykket ut på søndagen for å obdusere kadaveret og registrere data.

Bjelland mener funnet er svært interessant.

- Vi begynner nå å få et mer nyansert bilde av gyteprosessen. I lærebøkene står det at breiflabben gyter vest for de britiske øyene på store dyp. Funn i det siste kan tyde på at den også gyter høyt i vannet, tidlig på våren, inne i vestnorske fjorder.

I det siste har Havforskingsinstituttet registrert to tilfeller fra Kvinnherad, der enorme breiflabber skal ha blitt tatt med garn.

- De ble målt til 69 og 78 kilo. I lengde plasserer individet fra Holmen seg midt i mellom dem, fire centimeter kortere enn den største, sier Bjelland til lokalavisa.

<B>MONSTERKJEFT:</B> Oddmund Mjelde (65) har spikret opp breiflabbkjeften på låveveggen.