«Monsterflått»: - Vær forsiktig

Jaktflåtten er sett på steder den ikke har pleid å ferdes. - Den trives bedre og bedre i andre områder enn før, sier forsker, som ber folk være forsiktige i land som Spania og Tyrkia.

PASS PÅ: Jaktflåtten er tre ganger så stor som den vanlige skogflåtten. Illustrasjon / Dagbladet
PASS PÅ: Jaktflåtten er tre ganger så stor som den vanlige skogflåtten. Illustrasjon / Dagbladet Vis mer
Publisert

De siste åra har jaktflåtten, eller Hyaloma marginatum som den også blir kalt, blitt mer og mer vanlig i Europa. Den har også blitt oppdaget i Norge.

Jaktflåtten er tre ganger så stor som vanlig skogflått, løper etter byttet sitt, og er den fremste bæreren av en blodig virussykdom kalt Krim-Kongo.

Den svenske virusforskeren Ali Mirazimi sier til Aftonbladet at jaktflåtten har blitt oppdaget steder den tidligere ikke har ferdes før.

- Vi ser mer og mer av den i verden, noe vi tror har med klimaendringene å gjøre. Flåtten trives bedre og bedre i andre områder enn før. Når flåtten flytter på seg og etablerer seg, kan man risikere at enkelte av dem bærer på smitte, og at det er en risiko for at smitten sprer seg blant jaktflåtten.

Virusforskeren forteller også at en flått kan legge 1000 egg. Så dersom en jaktflått er smittet, kan 1000 nye plutselig bære viruset.

Oppdaget flere tilfeller av smitte

- I 2002 hadde man nesten ingen tilfeller av Krim-Kongo i land som Tyrkia, men nå rapporterer de omkring 1000 tilfeller hvert år, sier Mirazimi.

Han legger også til at det har blitt oppdaget flere tilfeller av smitte rundt Madrid i Spania hvert år siden 2017.

- Man skal være forsiktig når man er ute i naturen, i kontakt med dyr eller syke mennesker i områder man vet at jaktflåtten finnes, sier den svenske virusforskeren.

Mirazimi mener at man skal være ekstra forsiktig i Øst-Europa, Tyrkia, Spania og noen deler av Hellas.

Utbrudd i Irak og Iran

- Det pågår nå et utbrudd av Krim-Kongo hemoragisk feber i Irak, og tilfeller er også meldt fra Iran. Reisende som skal til Irak bør beskytte seg mot flåttbitt, unngå kontakt med husdyr og deres kroppsvæsker, samt inntak av upasteuriserte melkeprodukter og rått kjøtt.

FORSIKRING: Ole Irgens i Tryg Forsikring har hørt mange elleville historier fra folk som vil ha igjen på forsikringen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Det sier Tone Kristin Bjordal Johansen som er seniorforsker for bakteriologi hos FHI til Dagbladet.

Viruset kan føre til sykdom med feber og influensaliknende symptomer. Det er ulike symptomer på de som blir smittet, fra mild sykdom til alvorlig sykdom. Sykdomsforløpet varierer, og oftest sees bedring etter 9-10 dager.

I alvorlige tilfeller sees blødninger i hud, fra kroppsåpninger og andre organer. Av de som blir syke, er dødeligheten angitt til mellom 20 og 40 prosent.

Ikke bekymret

Seniorforsker for skadedyrkontroll hos FHI, Arnulf Soleng, forteller at jaktflåtten ikke er noe problem i Norge per dags dato.

- Slik klimaet er i Norge, kan ikke jaktflåtten danne levedyktige bestander her, sier Soleng til Dagbladet.

Flåttsenteret viser heller ikke bekymring for jaktflåtten.

FLOTT: Bestevennene Iselin Guttormsen og Vår Staude tar jobben på alvor når de blir bedt om å sjekke kroppen for flått. Video: Rød Løper/Discovery+. Vis mer

- Vi er ikke bekymret, og jeg synes det er unødvendig å spekulere i det. Vi er mer opptatt av skogflåtten som er mer vanlig i Norge, og hva slags sykdommer den kan føre til, sier Randi Eikeland.

- Det er større sjanse for at du får multiresistente bakterier hvis du er på et sykehus i utlandet, enn for å bli bitt av jaktflått, legger hun til.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer