Monsterhaien verden aldri har sett maken til

En dykker har filmet det som trolig er den største hvithaien noensinne fanget på kamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På grunn av overfiske er ordentlig store haier et syn som i stor grad blir forbeholdt spillefilm.

Derfor var det ikke bare frykt dykkeren Mauricio Hoyos Padillo kjente på da en gigantisk hvithai nærmet seg haiburet hans for et par år siden.

- Da jeg så den gigantiske haien tenkte jeg en ting. Håp. En så stor hai er et tegn på at våre vernetiltak fungerer, sier Padillo om haien som snuste nysgjerrig på buret hans før den forsvant ut i det blå.

- Få hvithaier på den størrelsen Det fryktinngytende rovdyret, senere døpt Deep Blue, skal ifølge Padillo ha vært over seks meter lang når den ble filmet utenfor den meksikanske Guadalupeøya.

Nå skaper haien stor ståhei verden over.

Dette etter at Padillo delte bortglemte opptak av dyret i juni 2015, for så å legge ut enda et opptak mandag denne uka.

- Det er sjeldent å se hvithaier på denne størrelsen i dag. Enda færre som blir filmet. Tidligere var slike syn litt vanligere, sier marinbiolog Fredrik Myhre til Dagbladet.

Kan bli 70 år gamle Han er leder for organisasjonen Hjelp Havets Haier og sier at mange av de største hvithaiene antas å ha blitt fisket opp over tid av oss mennesker.

Ifølge Myhre har haien som ble observert på Guadalupe trolig vært en havets skrekk i flere tiår.

- Nyere studier anslår at hvithaier kan bli hele 70 år gamle. Hvis dette er tilfelle er nok fort haien på videoen utfra sin størrelse rundt 50 år gammel. Så dette er da en ganske gammel dame, fortsetter marinbiologen.

Gravid utgave av havets skrekk Grunnen til at Myhre er såpass sikker i sin sak når det gjelder kjønn er enkel. Deep Blue mangler nemlig to «clasperer» bak bukfinnene sine, noe alle hanner har.

Dessuten Deep Blue ser ut til å ha vært drektig.

Ifølge Myhre svømmer haimødre rundt med ungene inne i magen i opp til ett år. Det kan også to til tre år mellom hver gang en hunnhai bærer fram nye haikull.

- På grunn av denne sene reproduksjonen at hvithaiene - som de fleste andre haiarter - er svært sårbare for overfiske, sier Myhre og legger til at hvithaien er rødlistet og klassifisert som sårbar av Verdens naturvernunion.

Haier i trøbbel Dermed var den gigantiske Deep Blue sin kraftige mage i 2013 trolig godt nytt for verdens hvithaibestand.

Haieksperten Myhre legger til at hvithaien ikke er alene om å være truet i haislekta.

- En fjerdedel av alle hai- og skatearter er direkte utrydningstruet. Disse fiskene er i dag blant de mest truede dyreartene som finnes i havet.