Monsterjakten

Flere innenfor fredsbevegelsen opplever følgende dilemma: De håper krigen de er imot, varer lenge, fordi det kan forhindre USAs jakt på stadig nye monstre å ødelegge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«OVERALT hvor frihet og uavhengighet har utfoldet seg eller vil utfolde seg, der vil Amerikas hjerte være, hennes velsignelser og hennes bønner. Men hun går ikke til utlandet på leting etter monstre å ødelegge.» Slik formulerte USAs utenriksminister John Quincy Adams seg i 1821. Adams, som ble president i 1825, regnes som grunnleggeren av en utenrikspolitisk linje som USA styrte etter fram til Woodrow Wilson, president fra 1912 til 1920. Han mente USA ikke bare burde være et lysende eksempel for resten av verden. Det lysende eksempelet burde aktivt spres gjennom utenrikspolitikken.

I IRAK HAR dagens president, George W. Bush, funnet sitt monster, og hans mektige krigsmakt er i ferd med å ødelegge det. Bak angrepskrigen ligger en fersk doktrine utviklet av Bush-administrasjonen og gjort kjent i fjor vinter. I korthet slår den fast at USA aldri kan tillate noen makt å true det amerikanske hegemoniet, og at USA har suveren rett til å slå til også mot antatte framtidige trusler mot sitt hegemoni eller sikkerhet. Det siste går under betegnelsen «preemptive strike» - forkjøpsangrep på godt norsk. Doktrinens ivrigste talsmenn sitter ikke i det amerikanske utenriksdepartementet, men i forsvarsdepartementet Pentagon. Forsvarsminister Donald Rumsfeld og viseforsvarsminister Paul Wolfowitz brenner for et USA som bruker sine militære muskler uten hensyn til internasjonal opinion, egne allianser eller folkeretten - når nasjonale interesser krever det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer