Monsterkabel skal gi lavere strømpris

Statnett og private kraftselskaper ønsker å legge en strømkabel til Storbritannia

En mellom 500 og 800 kilometer lang strømkabel til Storbritannia skal prøve å gjøre noe med de store prissvingningene på strøm som vi har sett denne vinteren. Foto: Dagbladet Grafikk
En mellom 500 og 800 kilometer lang strømkabel til Storbritannia skal prøve å gjøre noe med de store prissvingningene på strøm som vi har sett denne vinteren. Foto: Dagbladet GrafikkVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statnett og prosjektgruppa NorthConnect har begge planer om å bygge en 500-800 kilometer lang strømkabel på nærmere to gigawatt over Nordsjøen. Til tross for en prislapp på over 10 milliarder, mener de at det vil slå positivt ut for norske forbrukere.  

- Kablene er selvfinansierte og får inntekter når det er prisforskjeller mellom landene. Historien viser at slike forbindelser har gått med et overskudd som føres tilbake til strømkundene i form av redusert nettleie, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen.

Prissamarbeid redder julen Statnett og NorthConnect anslår at en slik kabel kan være ferdig i 2018. NorthConnects «grønne» alternativ skal knyttes opp til massive vindmølleparker i Skottland. Så skal strømmen sendes der behovet er størst for å utjevne strømprisene.

- Hvis vi har en tørr høst eller iskald vinter vil vinden i Skottland redde oss fra høye strømpriser. Hvis det er vindstille i Skottland, og bra magasinforhold i vassdragene i Norge, vil noe av strømmen sendes dit. Da får vi en liten løft i strømprisen i Norge og en liten nedgang der, sier prosjektleder i NorthConnect, Odd Øygården. Gruppen består av Agder Energi, Lyse og Vattenfall.

Vil ha statlig kontroll Statsministeren i Skottland, Alex Salmond, omfavner NorthConnect sitt forslag. Det er bare ett problem. Olje- og energidepartementet (OED) ønsker et statlig monopol på utendlandskabler, noe Statnett er glade for. 

- Statnett må ivareta forsyningssikkerheten for norske forbrukere og bør derfor ha overordnet kontroll over kraftnettet og kraftproduksjonen. Dette vil også sikre at inntektene tilfaller samfunnet, sier Akselsen i Statnett.

- Statnett eier og drifter allerede flere utenlandskabler. Har de bidratt til å få ned eller stabilisere strømprisen?  

- Eksisterende kabler ble hovedsakelig opprettet for å sikre leveranse av strøm også når nedbøren svikter her hjemme. Uten kablene ville vi med stor sikkerhet sett enda større prisutslag enn de vi har sett denne vinteren, opplyser Akselsen.  

Lover fordelaktige priser Statnett og NorthConnect vil ikke gå med på at planene vil gå ut over forbrukere i form av høyere gjennomsnittspris. Snarere tvert imot.  

- I tillegg til at vi unngår høye svingninger i strømprisen, vil vår kabel også oppmuntre til større satsing på fornybar energi. Dette vil over sikt senke strømprisen, mener Øygården.  

- Overskuddet vil gå tilbake til forbrukeren gjennom redusert nettleie. Dessutten skal det investeres mye i utbygging av ny fornybar energi i Norge. Det faktum at markedet blir tilført mye ny produksjon, vil bidra til å redusere strømprisen i Norge og faktisk mer enn oppveie den marginale økningen kablene kan bidra til isolert sett, mener Akselsen.    

Ikke plass til alle Dermed er det duket for en bitter kamp mellom de private og staten om hvem skal stå for utbyggingen. For det er ikke aktuelt for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) å anbefale monsterkabler i alle retninger fra fastlands-Norge.  

- Det er vår generelle vurdering at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt for Norge med undersjøiske kabler. Men det er ikke lønnsomt å bygge ut alle tenkelige traseer. Norske myndigheter må gjøre en avveining av hvilke kabelprosjekter som er mest lønnsomme. Dessutten kreves det gode markedsløsninger som sikrer at markedsløsninger som sikrer at kraften går fra områder med høy pris til områder med lavere pris, sier Thor Erik Grammeltvedt, seksjonssjef i (NVE)

Det stilles store forhåpninger til at britisk strøm skal stabilisere strømprisen i Norge.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
Det stilles store forhåpninger til at britisk strøm skal stabilisere strømprisen i Norge. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer