- Monstermaster med motorveier mellom

Oslo Frp foreslår full stans i vindmøller på land. I stedet skal det åpnes opp for vindparker til havs.

MOTSTAND: Frp behandler søndag et forslag om stans i videre utbygging av vindmøller. Her fra Smøla vindmøllepark i Møre og Romsdal. Foto: Espen Bratlie / Samfoto
MOTSTAND: Frp behandler søndag et forslag om stans i videre utbygging av vindmøller. Her fra Smøla vindmøllepark i Møre og Romsdal. Foto: Espen Bratlie / SamfotoVis mer

- Naturen står alle nordmenn nær, uavhengig av partifarge og hvor du bor. Naturen tilhører ikke bare dem som bor i kommunen, den tilhører hele det norske folk, sier Geir Hågen Karlsen, vararepresentant til Stortinget fra Oslo.

Vindmøllekampen har nådd Fremskrittspartiets landsmøte. Regjeringen der Frp sitter har åpnet opp 13 områder som omfatter over 90 kommuner, for vindkraft på land - til stor lokal motstand.

Oslo Frps forslag blir behandlet på landsmøte som en såkalt tidsaktuell resolusjon, for det ble egentlig meldt inn for sent. Men siden det er en aktuell sak i samfunnsdebatten blir det likevel behandlet.

Forslaget tar til orde for å stanse videre større utbygging av vindkraft til lands, og samtidig legge til rette for utbygging av havvind.

- Det viktigste for oss er å stanse utbygging av vindmøller på land. Dette er monstermaster med motorveier mellom. Det er et tidsspørsmål før havvind blir lønnsomt om noen få år, det er ingen tvil, sier Karlsen.

Kommune-veto

Mens Oslo Frp går inn for full stans i utbygging av vindkraft, ønsker partiets miljøpolitiske talsmann Gisle Meininger Saudland at kommunene skal få siste ord i nye prosjekter.

- Kommunene må få vetorett. Vi kan ikke pålegge noen å bygge vindmøller der det ikke er lokal aksept for det, sier Saudland, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, til NTB.

På partiets landsmøte i helgen vil han legge fram en egen resolusjon om saken.

«Fremskrittspartiet vil i større grad vektlegge miljøhensyn i saker som omhandler vindmøller og skal ikke si ja til vindparker som ikke har lokal tilslutning i kommunestyrene i samtlige berørte kommuner» heter det i forslaget.

I dag har kommunene medbestemmelsesrett, mens det er NVE og Olje- og energidepartementet som ifølge Frp-politikeren har siste ord.

- Frp må sørge for at lokale myndigheter ikke overkjøres. Derfor vil vi at kommunene skal ha siste ord når det gjelder bygging av vindmølleparker, sier Saudland.

Har trua

Samtidig er det uklart hvilken vei vindmøllevinden blåser i Frp. I partiprogrammet står det ingen ting om vindmøller.

- Det kan bli en veldig spennende debatt, sier Saudland, som samtidig peker på at det er stor skepsis til vindmøller hos den jevne Frp-velger.

Geir Hågen Karlsen er spent før avstemmingen, og mer optimistisk enn han var for bare noen dager siden.

- Jeg har blitt overrasket over hvor mange som er mot vindmøller. Jeg har en helt annen tro på seier enn bare for kort tid siden, sier Karlsen.

I dag er det også valg på nye nestledere i Fremskrittspartiet. Etter alle solemerker blir det Sylvi Listhaug og Terje Søviknes, som er valgkomiteens innstilling.