Monstermaurene angriper

De er store og de har lyst på huset ditt. Milliarder av skogsmaur og stokkmaur har de siste ukene invadert Sørlandet og Østlandet. Oppdager du skadedyrene bør du kontakte fagmann før det er for sent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bli kvitt udyra

Svarte maur i klasevis. Det kan bli synet som møter deg på hytta i sommer.

- Det har vært ekstremt mange henvendelser de siste ukene. Mellom 50 og 100 ringer oss hver dag for å få hjelp, men vi kan bare ta unna en brøkdel. Det er spesielt når varmen kommer at folk blir klar over at de har maur i huset, sier Christian Krogstad i abs Skadedyrkontroll på Høvik.

De opptil to centimeter lange stokkmaurene kan gnage i stykker deler av huset ditt før du oppdager at du har ubudne gjester.

- Hvis du ser én stokkmaur, er det store sjanser for at det er en koloni i nærheten. Koloniene inneholder flere tusen maur. Disse beveger seg hovedsakelig i vegger og isolasjon, slik at det er vanskelig å få øye på dem. Får maurene holde på uforstyrret huler de ut treverket og kan skade bærekonstruksjoner, sier Krogstad.

Han anbefaler folk å kontakte fagpersonell før de prøver å hanskes med maurene selv.

- Hvis man bare brekker opp en vegg, uten å få tatt knekken på insektene, sprer de seg videre i huset. De fleste skadedyrsfirmaer tilbyr gratis sjekk av huset, sier Krogstad.

Vanlige forsikringsordninger dekker ikke angrep fra maur og andre skadedyr. Skal du garderer deg mot dette må du tegne en tilleggsforsikring.

Gift

- Jeg tror maurene har vært her en stund. Noen venner av meg sa at jeg burde ta kontakt med et skadedyrselskap. Jeg er fryktelig redd for at de spiser opp møblene, sier Elsa Koch. Uthuset hennes på Slependen utenfor Oslo er tilholdssted for en koloni skogsmaur.

- Skogsmaur er ikke like farlig som stokkmauren, men der det er råteskade kan den gjøre stor skade, sier skadedyrbekjemper Thomas Riise. Utstyrt med brekkjern jekker kan vekk en råtten planke. Ut drysser illsinte maur, egg og deler av boet.

- Maur tåler veldig sterke gifter. Vi bruker det sterkeste giftstoffet som vi har lov til å bruke. På et sted som dette, borrer jeg hull i veggen og sprayer giften inn. Etter tre timer er giften ufarlig for mennesker. Vi tilbyr også å komme tilbake seinere for å kontrollere at alle skadedyra er døde, sier Riise. Han har jobbet i ett med maurangrep siden tidlig i mai.

- Jeg klarer tre oppdrag om dagen. Det er alt for lite i forhold til pågangen fra kundene, sier Riise.

Beskytt huset

Dagbladet har vært i kontakt med sju skadedyrsbedrifter i Østlandsområdet. Alle melder om stor pågang etter maurangrep.

- Dette er typisk for denne tiden av året. Vi gjør jobber over hele Norge, men maurangrepene er heftigst på Sørlandet og Østlandet.

- Jeg kommer akkurat fra en jobb i Vestfold, der alle bånn-svillene i en hytte var gnagd i stykker av maur. Hytteeieren var ikke særlig blid, sier Knut Vidar Christensen i Pelias Norsk Skadedyrkontroll AS.

Både skogsmauren og stokkmauren danner svermer bestående av hanner og dronningen. Disse svermene kan inneholde opptil 4000 individer, som slår seg til inne i veggene hos folk.

- Krafselyder inne i tømmeret er ofte den første indikasjonen på at du har beboere. Vi bruker profesjonelt lytteutstyr for å finne maurene. Det er ganske fascinerende å høre en hel stokkmaurkoloni gnaske løs. Det høres ut som trommingen av regn på ett blikktak, sier Christian Krogstad i abs Skadedyrkontroll.

Han mener at folk kan beskytte hus og hytter enkelt, ved å behandle grunnmuren med gifte to - tre ganger i løpet av sommeren.

- Ferdige preparater er i butikkene. Det er bare å blande ut med vann og helle rundt grunnmuren. Da stopper man eventuelle sultne maur, sier Krogstad.

PROFF-HJELP: - Ofte lønner det seg å la profesjonelle ta seg av skadedyrene. Hvis du ikke klarer å ta livet av dronningen, vil hele kolonien finne et nytt sted å bo, sier Thomas Riise.