«Monsterøgle» oppkalt etter Øystein Djupedal

- Kona sa at det passer bra.

LANGHALS: Jørn Hurum og Øglegraverne på Svalbard beskriver nå tre helt nye arter svaneøgler som de har funnet på Svalbard. Ett av dem er oppkalt etter SV-politiker Øystein Djupedal. Som illustrasjonen viser, karakteriseres svaneøglene særlig av en noe uvanlig hals. Illustrasjon: Esther van Hulsen / «Monsterøglene på Svalbard»
LANGHALS: Jørn Hurum og Øglegraverne på Svalbard beskriver nå tre helt nye arter svaneøgler som de har funnet på Svalbard. Ett av dem er oppkalt etter SV-politiker Øystein Djupedal. Som illustrasjonen viser, karakteriseres svaneøglene særlig av en noe uvanlig hals. Illustrasjon: Esther van Hulsen / «Monsterøglene på Svalbard» Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hils på Djupedalia engeri, en cirka fem meter lang svaneøgle som patruljerte rundt i havet på jakt etter blekksprut i slutten av juratida for rundt 150 millioner år siden.

Dyret er det første - og så langt eneste - medlemmet av en gruppe marine reptiler oppkalt etter SV-politiker Øystein Djupedal og ble funnet i en fjellside på Svalbard i 2009 av paleontolog Jørn Hurum.

- Jeg var «hvileretten» under et arrangement for blant annet universitetsledelsen på Grand Hotel for noen år siden, og holdt et lite populærvitenskapelig foredrag om det jeg dreiv med, sier Hurum, og forklarer hvorfor navnsettingen fant sted.

- Jeg avsluttet med å si at budsjettet var på 1,2 millioner kroner. Også reiser Djupedal - som var kunnskapsminister på den tida - seg, og sier «om du har budsjettet på bordet mitt i morgen, fikser jeg pengene», fortsetter Hurum. Og slik gikk det.

• Les også: «Det er en enorm hodeskalle!»

- Du er en dinosaur Svaneøgler karakteriseres blant annet av den lange halsen, de store luffene og det lille hodet. Djupedalia er egentlig «en ganske standard utgave av dyret», sier Hurum, som i dag publiserer det første volumet med vitenskapelige artikler fra Svalbard.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer