ORKAN: Denne monsterorkanen nærmer seg USAs østkyst. Om lag 1,7 millioner mennesker har blitt bedt om å evakuere, og guvernøren i Nord-Carolina, Ray Cooper, ber folk om å ikke ta noen sjanser. Video: CNN Vis mer

Orkanen Florence:

Monsterorkan nærmer seg USAs østkyst: - Denne skremmer meg virkelig

1,7 millioner innbyggere har blitt bedt om å evakuere, i det som blir beskrevet som den kraftigste stormen på østkysten siden 50-tallet.

Ekstremværet Florence rykker stadig nærmere USAs østkyst, og det er erklært unntakstilstand i Nord-Carolina, Sør-Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington.

- Et monster

Om lag 1,7 millioner mennesker har blitt bedt om å evakuere, og guvernøren i Nord-Carolina, Ray Cooper, ber folk om å ikke ta noen sjanser.

- Denne stormen er et monster. Den er stor og den er farlig. Det er en ekstremt farlig, livstruende, historisk orkan. Bølgene og vinden denne stormen kan bringe er ikke som noe du noen gang har sett. Selv om du har overlevd stormer før, så er denne noe annet, sier Cooper ifølge Sky News.

«FLORENCE»: 1,7 millioner innbyggere har blitt bedt om å evakuere, i det som blir beskrevet som den kraftigste stormen på østkysten siden 50-tallet. Her flyr et fly midt i monsterorkanen «Florence». Video: CNN Vis mer

Det er ventet at orkanen vil bli den kraftigste som har rammet denne delen av USA siden 1950-tallet.

- Dette vil sannsynligvis bli tidenes storm for deler av Carolina-kysten, og det sier ganske mye gitt effektene vi har sett fra stormene Diana, Hugo, Fran, Bonnie, Floyd og Matthew. Jeg kan ikke få understreket nok potensialet for uvirkelige skader fra vind, stormbølger og oversvømmelse fra denne stormen, skriver vakthavende meteorolog ved National Wather Service, ifølge Washington Post.

ORKAN: Et foto tatt fra Den internasjonale romstasjonen ISS viser orkanen Florence som er på vei over Atlanterhavet mot den amerikanske østkysten. Foto: NASA / AP / NTB scanpix
ORKAN: Et foto tatt fra Den internasjonale romstasjonen ISS viser orkanen Florence som er på vei over Atlanterhavet mot den amerikanske østkysten. Foto: NASA / AP / NTB scanpix Vis mer

- Skremmer meg virkelig

Det voldsomme været vil ventelig slå inn over land seint torsdag eller tidlig fredag. Orkanen ventes å styrke seg over varmt vann til den nærmer seg orkankategori fem, noe som kan bety vindstyrker på over 70 meter per sekund, skriver NTB.

Det er også ventet store nedbørsmengder og prognosene tilsier at det enkelte steder helt øst i Nord-Carolina kan stå under neste 3 meter vann.

- Denne skremmer meg virkelig, sier Ken Graham, direktør National Hurricane Center.

Med så sterke vinder og så mye nedbør mangler det ikke på advarslene fra myndighetene. De ber innbyggerne i statene som ventelig rammes av orkanen om forberede seg og ha en plan for hvor de skal dra.

- Denne stormen kommer til å slå ut strømmen i dagesvis, om ikke uker. Den kommer til å ødelegge infrastruktur. Den kommer til å ødelegge hjem, sier Jeff Byard ved Federal Emergency Management Agency.

Tomme butikkhyller

Forberedelsene på stormen har ført til at butikkhyllene står ribbet tilbake. Det finnes knapt nok ei flaske vann å oppdrive, skriver nyhetsbyrået AP.

- Det er ikke noe vann. Det er ikke noe juice. Det er ikke noe boksmat, sier Kristin Harrington, som tirsdag handlet på Walmart i Wilmington i Nord-Carolina.

Det Florence vil passere over minst et halvt dusin atomkraftverk og anlegg med kullaske og annet industriavfall.

Talsmann for Duke Energy, Ryan Mosier, sier at de planlegger å stenge ned atomkraftverkene minst to timer før orkanen treffer området.

President Donald Trump forsikret tirsdag innbyggerne i de stormtruede områdene om at myndighetene står parat til å hjelpe.

Men også presidenten advarte innbyggerne som befinner seg i de utsatte områdene om å evakuere om de blir bedt om det.

- Dette er en storm som kommer til å bli mye større enn det vi har sett på muligens flere tiår. Vi er så klare som vi noen gang har vært. Vi sparer ikke på noen midler, sa Trump tirsdag.

«Trippelfare»

National Hurricane Center advarer innbyggerne i de utsatte områdene mot en «trippelfare».

Den første er en «livstruende stormbølge» ved kysten, det som beskrives som tsunamiliknende havvann over landområder som til vanlig er tørre.

Den andre faren er «livstruende ferskvannsflom fra en langvarig og eksepsjonelt kraftig nedbør», helt fra kysten og inn i landet.

Den tredje faren er de kraftige orkanvindene, som vil herje ved kysten og også litt inn i landet.

De kraftige advarslene fra myndighetene har allerede fått mange til å evakuere. Tirsdag var det lange køer av mennesker på flykt innover i landet.

På flere motorveier ble kjøreretningen i de østgående feltene snudd for å gjøre utfarten lettere.