Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Monsterregning for Trumps militærparade: Blir åtte ganger dyrere enn først anslått

Nå utsettes militærparaden til 2019.

PARADE: Dette bildet er tatt forrige gang det ble avholdt en militærparade i Washington. Det var i 1991, da slutten på Golfkrigen ble feiret. Foto: AP Photo / Doug Mills / NTB scanpix
PARADE: Dette bildet er tatt forrige gang det ble avholdt en militærparade i Washington. Det var i 1991, da slutten på Golfkrigen ble feiret. Foto: AP Photo / Doug Mills / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar i år ble det kjent at USAs president Donald Trump hadde lagt planer om å holde en militærparade.

Formålet med paraden skulle være å vise muskler og å framheve hans rolle som øverstkommanderende.

- Som i Frankrike

Frøet ble muligens sådd da han var på besøk i Paris i fjor sommer. Da overvar han den tradisjonelle militærparaden på Champs-Élysées i Paris. Trump omtalte det som «en av de flotteste paradene jeg har sett», og under et møte med en høytstående offiser og forsvarsminister Jim Mattis i januar i år, kom Trump med følgende kommentar, som ble omtalt som en ordre.

- Jeg vil ha en parade som den i Frankrike.

Som sagt, så gjort. I mars ble det kjent at paraden, som etter planen skullefinne sted på 10. november, en dag før Veterandagen, blir en realitet.

Veterandagen i 2018 er også tilfeldigvis på 100-årsdagen for slutten av første verdenskrig.

Men natt til fredag norsk tid kom Pentagon med en uttalelse, der de sier at militærparaden blir utsatt til 2019.

«Forsvarsdepartementet og Det hvite hus har planlagt en parade for å hedre Amerikas militærveteraner og for å feire at det har gått 100 år siden første verdenskrig. Vi hadde opprinnelig planlagt å avholde dette arrangementet 10. november 2018, men vi er nå enige om å se på mulighetene for å avholde det i 2019», heter det i en uttalelse fra tals mann for Forsvarsdepartementet, Rob Manning, skriver CNN.

Dyr fornøyelse

Uavhengig av når paraden skal avholdes, kommer den til å bli dyr, veldig dyr.

I juli ble det lagt fram et foreløpig utkast, som antydet at paraden kunne komme til å koste 12 millioner dollar, rundt 100 millioner kroner.

Det anslaget har, for å si det forsiktig, vist seg å være svært forsiktig. Ifølge en person med kjennskap til planleggingen av den store paraden anslår man nå at paraden vil koste 92 millioner dollar, nesten 800 millioner kroner, skriver CNBC.

Pentagon alene har anslått sine utgifter i forbindelse med paraden til å være rundt 50 millioner dollar.

Talsmann for Pentagon, Jamie Davies, sier til nyhetsbyrået AP at planleggingen «fortsetter og de siste detaljene blir fremdeles finpusset».

Han påpeker at det ikke er tatt noen endelig avgjørelser ennå.

- Vi vil komme med mer informasjon når den er tilgjengelig, sier Davis.

Kostnadsestimatet på 92 millioner dollar inkluderer sikkerhet, transport, fly og personell.

Får ja til stridsvogner

Både helikopter, jagerfly, transportfly og historiske fly vil delta i paraden. Både tidligere og nåværende soldater skal marsjere i paraden.

Det er ventet at mellom 5000 og 7000 vil marsjere i paraden. I tillegg skal ventelig opp mot 3000 personer være med for å sikre at alt går som planlagt.

Tidligere i år ble det meldt at Trump måtte greie seg uten stridsvogner i paraden, da man fryktet at de kunne skaden veiene i Washington, men man har nå fastslått at veiene vil tåle belastningen. Dermed vil også stridsvognene rulle inn i Washington i november.

Militærparader er ikke en dagligdags foreteelse i USA. Normalt sett avholdes de bare når USA skal markere slutten på en konflikt, for eksempel da president George H.W. Bush holdet en seiersparade i Washington for å feire slutten på Golfkrigen i 1991. Det er også den foreløpig siste militærparaden som har blitt avholdt i Washington.

Til sammenlikning skal den paraden ha kostet åtte millioner dollar, ifølge Washington Post.

Ryktene om en militærparade hadde gått lenge før det ble kjent at Trump hadde gjort alvor av planene. Derfor skrev tidligere admiral i den amerikanske marinen, John Kirby, i fjor at han ikke var spesielt begeistret for Trumps visjon.

- Dårlig idé, herr president. Ikke gjør det. USA trenger ingen parade på Pennsylvania Avenue eller noe annet sted for å vise vår militære styrke. Vi gjør det hver dag i nesten hele verden, skrev Kirby hos CNN.

Og selv om Trump altså har fått med seg sine partikolleger på en parade, er det ikke alle som har vært like begeistret for tanken.

- En parade for å vise fram militæret og de ofrene som har blitt gjort for landet vil være passende, men jeg ville sagt at jeg ikke er interessert i en framvisning av militært materiell. Det ville vært harry og det ville utstrålt svakhet, sa den republikanske senatoren Lindsay Graham i februar, ifølge Reuters.