Monstersyklon på vei mot Australia

Meteorologene slår full alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den ekstreme stormen har fått tilnavnet «Ingrid», og er i øyeblikket på full fart inn mot det nord-østlige Australia, melder AP.

Syklonen har en vindstyrke på nærmere 300 kilometer i timen, og er dermed en kategori 5-syklon.

Dette er den sterkeste stormkategorien på Saffir-Simpson-skalaen.

Frykter dødsfall

I morgentimene i dag raste «Ingrid» i et havområde omtrent 320 kilometer utenfor kysten. Ifølge Sydney Herald beveger den seg vestover med en fart på omtrent åtte kilometer i timen.

Meteorologene vet ikke eksakt hvor eller når syklonen vil treffe land, men antar at den vil slå inn over kystområder i Queensland innen 24 timer. De har til nå sendt ut sju ekstremvarsler for de 230 000 innbyggerne i området.

Ekspertene frykter at «Ingrid» vil bli mer ødeleggende enn stormen «Tracy», som drepte 65 mennesker da den traff byen Darwin i 1974.

- Folk i området mellom Port Douglas og Lockhart River bød fortsette med, eller umiddelbart begynne forberedelsene, skriver australske statsmeteorologer på sine hjemmesider.

«INGRID»: Satelittbilde av den tropiske syklonen tatt i dag tidlig. Foto: SCANPIX/AFP
«INGRID»: Satelittbilde av den tropiske syklonen tatt i dag tidlig. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

Port Douglas ligger bare 40 kilometer nord for det populære turiststedet Cairns, som er et vanlig utgangspunkt for turer til Great Barrier Reef.

- Èn ting er sikkert: Alle utregningsmodeller viser at syklonen vil bevege seg over kysten. Ingen modeller sier at den vil snu og gå rundt, sier meteorologen Phil Alford ifølge CNN.

«Syklonshopping»

Alle som bor eller oppholder seg i stormens antatte rute oppfordres til å hamstre hermetikk, stearinlys og drikkevann, og skaffe seg batterier og radiotilgang. De er også blitt rådet til å tape igjen vinduer, fjerne løse gjenstander og sikre båtene sine.

Klokka 11.50 i formiddag lå stormsenteret 400 kilometer nordøst for Cairns.

- Vi ligger ikke i varslingsonen i øyeblikket, men du vet aldri med en syklon. Den kan plutselig endre retning, sier resepsjonssjef Dallas Buckley ved Pacific Hotel International i Cairns til Dagbladet.no.

Hotellet har ikke iverksatt noen spesielle tiltak, men resepsjonssjefen har forberedt seg på hjemmebane.

- Jeg har ryddet unna alle løse gjenstander i hagen og oppkjørselen min, og grillen er pakket sammen. I tillegg har jeg vært på «syklonshopping», og sikret meg batterier og hermetikk, sier Buckley til Dagbladet.no. Følg «Ingrid» via satelittbilder

«INGRID» ER PÅ VEI: Kartet viser hvor den ekstremt kraftige syklonen lå i dag tidlig. Den beveger seg nå inn mot den nordøstlige kysten av Australia.