Monstersyklonen har truffet kysten av Australia

Hustak er revet av og kraftledninger ligger strødd, i det som betegnes som den verste syklonen siden 1918.

ØKER I STYRKE:  Syklonen er en kategori fem, og har en hastighet åp om lag 290 kilometer i timen. Foto: EPA/DAVE HUNT/SCANPIX
ØKER I STYRKE: Syklonen er en kategori fem, og har en hastighet åp om lag 290 kilometer i timen. Foto: EPA/DAVE HUNT/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: Syklonen er nå nedgradert til kategori 3, men anses fortsatt som farlig.

Syklonen «Yasi», som blir beskrevet som en «monstersyklon», traff land rett før midnatt ved Mission Beach, som ligger mellom Cairns og Townsville i Australia.

Nå har den beveget seg vestover mot den lille byen Tully som ligger vest for Mission Beach. Tak og andre deler av hus er revet vekk, og kraftledninger ligger strødd i området.

Takene rives av  - Det er en masseødeleggelse som foregår. Syklonen «Larry» var bare en liten gutt i forhold til dette, sier Ross Sorbello til den australske avisa Courier Mail.  

Han sier moren fikk taket revet at huset da «Yasi» traff den lille byen.

- Vi snakker om et rimelig sterkt murhus som ble bygd på 70-tallet, så gud hjelpe oss når vi ser hvordan de eldre husenes forfatning er i morgen tidlig, sier Sorbello.

Meteorologene tror «Yasi» vil bevege seg i vest-sørvestlig retning innover landet i løpet av morgentimene lokal tid.

Meteorologer beskriver «Yasi» som en «monstersyklon» og advarer mot ødeleggelser like store som orkanen Katrina førte med seg over det sørlige USA i 2005. Den skal ha en hastighet på om lag 290 kilometer for øyeblikket, og er regnet for å være den verste som rammer området siden 1918.

- Hører det uler På et hotell i Cairns sitter norske Therese Løvdal (23) og tør ikke sove. Moren Kirsten og søsteren Marianne (21) har lagt seg på madrasser på gulvet, mens faren Ivan ligger i senga og sover. Via et høyttaleranlegg får de beskjed av personalet på hotellet om hva som skjer.

De har fått beskjed om å holde seg inn til klokka ett i morgen formiddag. Foreløpig er det midt på natta. 

- Jeg ligger og hører om vinden tar seg opp. Det er så uforutsigbare, disse syklonene. Det kan være stille en stund, og så tar det seg opp igjen. Jeg hørte det begynte å ule litt, og jeg ser at palmene svinger fram og tilbake, sier Therese.
  Mister strømmen Et sykehus rett i nærheten har blitt evakuert. Flere australske medier melder at Cairns kanskje kan bli skjermet for de verste ødeleggelsene, men at innbyggerne også merker den sterke vinden her.

Det er opprettet mange evakueringssenter, men flere av dem har mistet all strømtilgang. Det var i forkant regnet med at om lag 150.000-200.000 kunne miste strømmen som følge av syklonen, ifølge Sydney Morning Herald.

FANGET I VINDEN:  Den norske familien Løvdal er innesperret på et hotell i Cairns, og får ikke forlate hotellet før tidligst klokka ett i morgen formiddag. Foto: Marianne Løvdal
FANGET I VINDEN: Den norske familien Løvdal er innesperret på et hotell i Cairns, og får ikke forlate hotellet før tidligst klokka ett i morgen formiddag. Foto: Marianne Løvdal Vis mer

-  Vi er heldige, for vi har ennå strøm, sier Therese.

Familien er for tiden på rundreise i Australia. De hadde håpet å komme seg unna før syklonen rammet byen.

- Vi forsøkte å få ombooket flybillettene, men alt var fullt. Vi håper vi kan få reist til Sydney i morgen, sier Therese.

Vil ikke risikere livet Det er ikke bare vindene som forårsaker skader, men også det kraftige regnet og flombølgene som skyller inn over kystområdene.

Folk har for harde livet slått opp planker rundt dørene og tapet vinduene for å hindre at vannet kommer inn.

Både politiet og hjelpekorpset har rådet innbyggerne om å søke tilflukt i egne hjem, da tilfluktsentrene er fulle. Hjelpemannskap har opplyst at de ikke vil risikere livet ved å rykke ut mens syklonen herjer som verst.

 HERJER AUSTRALIA:  Et satelittilde viser den gigantiske syklonen ved nordøstkysten av Australia. Foto: EPA/German Meteorological Service/Scanpix
HERJER AUSTRALIA: Et satelittilde viser den gigantiske syklonen ved nordøstkysten av Australia. Foto: EPA/German Meteorological Service/Scanpix Vis mer
Night falls over the Cairns Esplanade ahead of a huge tidal storm surge predicted to accompany Cyclone Yasi in Cairns on February 2, 2011. The storm has strengthened to a Catagory 5 with winds close to 300km/hr and is expected to be the worst cyclone in Australia's living memory when it reaches landfall between Cairns and Townsville on February 2.      AFP PHOTO / Paul CROCK
Night falls over the Cairns Esplanade ahead of a huge tidal storm surge predicted to accompany Cyclone Yasi in Cairns on February 2, 2011. The storm has strengthened to a Catagory 5 with winds close to 300km/hr and is expected to be the worst cyclone in Australia's living memory when it reaches landfall between Cairns and Townsville on February 2. AFP PHOTO / Paul CROCK Vis mer