Monstertrygda

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp PØSER PÅ. Fremskrittspartiet har lovet å likebehandle offentlig barnehager, private barnehager og hjemmeværende foreldre med barn. Hvert barn utløser en pott som foreldrene fritt disponerer. Pengene følger barnet slik pengene følger pasienten. En slik politikk innebærer altså en vridning fra statlig barnehagefinansiering til cash i lanken for mor og far. Frp hevder at dette ikke skal gå ut over barnehagesatsingen, så lenge Frp bare sørger for effektiv stykkprisfinansiering. Men det er tull. Virkelig tull. Mindre penger til barnehager vil selvsagt gå ut over både kvantitet og kvalitet. Frp’s pose-og-sekk-politikk er en trussel mot den høyst påkrevde barnehagesatsingen som pågår og som ikke bør stoppe nå.

SIGNALET som skal sendes er at Frp vil ha seg frabedt at vanlige folk får statlige barnehageplasser tredd nedover familiene sine. Kultureliten og Ap-folkene på toppen skal ikke bestemme hvordan vanlige folk lever sine familieliv. Frp lover høyere barnetrygd til familier som ikke benytter barnehage. Har for eksempel mor lyst til å være hjemme inntil alle tre barna – med to års mellomrom – begynner på skolen, skal Frp-staten stille opp og subsidiere mors kvalitetstid med barna i ganske mange år. SVs nestleder, Bård Vegar Solhjell, påpeker i Dagbladet at han ville blitt en massiv vinner med Frp’s familiepolitikk. For Solhjell har to barn i barnehagealder og en liten baby. Det er bare å skuffe inn. Solhjell har selvsagt rett i at monstertrygda er et kjempeinsentiv for å være hjemme og motta stønad så lenge man har barn.

Frp – AV ALLE PARTIER – vil oppmuntre foreldre i sin mest produktive alder til å leve på trygd. Det er underlig. Carl I. Hagen var formannen som krevde at folk skulle komme seg opp om morran og jobbe, lenge før Ap-folk som Rune Gerhardsen, Jan Bøhler og Bjarne Håkon Hanssen hengte seg på. Hagen raste mot alenemødre og andre slabbedasker som levde på trygd. Frp raser i dag mot asylsøkere og innvandrere som lever på trygd, men vil altså gi foreldre flest mer trygd. Det henger ikke på greip.

Frp HENGER stadig ut innvandrerkvinner som går hjemme på kjøkkenet og føder barn mens storfamilien finansieres med barnetrygd og sosialhjelp. Men Frp er likevel ikke så opptatt av innvandrerbarnas ve og vel at partiet sørger for at flest mulig barn faktisk kommer i barnehagen og lærer norsk. All forskning viser at det ikke er tilfeldig hvilke barn som blir gående hjemme over lengre tid – i stedet for å gå i barnehager. Det er barn fra økonomisk svake familier og minoritetsfamilier. For å unngå at monstertrygda går til minoritetsfamilier, vil Frp forlange at søknaden skrives på perfekt norsk. Sjekk den! Forslaget er diskriminerende og vil heller ikke fungere som effektivt sorteringsverktøy. Frp’s familiepolitikk framstår rørete og særdeles lite gjennomtenkt. Vi som er foreldre bør forsvare barnehagene nå vi endelig har fått plass.

FORRIGE kunnskapsminister, Øystein Djupedal, fikk kjeft for forsnakkelsen om at barnehage er best for barn. SV og Djupedal burde ikke ha rygget tilbake. For de aller fleste barn er barnehage rett og slett strålende – trygt, utviklende, sosialt og tilpasset dagens arbeidsliv. Vi foreldre klarer faktisk ikke å stille opp med et like godt tilbud, og det er ikke det minste vanskelig å innrømme. Nå må kvaliteten i norske barnehager heves – ikke svekkes.