Monsterveps har drept 28 mennesker de siste tre månedene

Noen skal ha blitt stukket flere hundre ganger, og flere oppgir at vepsen har jaget dem et lengre stykke.

MORDERVEPS: Den gigantiske vepsen som lyder navnet «Vespa Mandarinia» har drept 28 mennesker i Kina bare de siste tre månedene. Bildet viser en «Vespa Velutina», som er noe mindre i størrelse. Foto: Jean Haxaire / Scanpix
MORDERVEPS: Den gigantiske vepsen som lyder navnet «Vespa Mandarinia» har drept 28 mennesker i Kina bare de siste tre månedene. Bildet viser en «Vespa Velutina», som er noe mindre i størrelse. Foto: Jean Haxaire / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den gigantiske vepsen som lyder navnet «Vespa Mandarinia» har drept 28 mennesker i Kina bare de siste tre månedene, opplyser The Guardian.

Flere hundre mennesker har dessuten blitt alvorlig syke som følge av stikk.

Vitner og overlevende ofre har beskrevet vepseangrepene som svært dramatiske. Noen skal ha blitt stukket flere hundre ganger, og flere oppgir at vepsen har jaget dem et lengre stykke.

Bare i byen Ankang er 18 mennesker drept av monstervepsen, ifølge AP. Også innbyggere av Hanzhong og Shangluo er blitt skadet.

- Døde av nyresvikt Ifølge The Guardian opplevde en kvinne i 50-åra å få 200 stikk. Hun tilbrakte hele sommeren på sykehus. En mann fra samme sted som kvinnen døde av nyresvikt som følge av vepsestikkene, skriver avisa.

De agressive vepsene utgjør store problemer i området fra mai til november hvert år. Ifølge politiet i Ankang har 36 mennesker mistet livet og 715 blitt skadet som følge av vepsestikk i perioden 2002 til 2005.

Høyere temperaturer Årsaken til at tallene er høyere i år, er trolig værendringer, mener eksperter The Guarduian siterer.

Ekspertene antyder at høyere temperaturer i området har gitt bedre avl for vepsen. De påpeker også at arbeidere har befunnet seg lenger inn i skogene enn tidligere - noe som kan forstyrre vepsene.

Noen tror dessuten at innsektene er sensitive for kjemikalier som finnes i mat og kometikk.

40 prosent færre i Norge Også i Norge mener man at været er årsak til endringer hos veps og andre innsekter, men her er forskerne bekymret over en kraftig nedgang i antall insekter i sommer.

Dårlig vær er hovedårsaken, men nedgangen kan også være uttrykk for en langsiktig trend, tror de.

- Vi har sett en nedgang på 40 prosent i løpet av de siste fem årene. Det er ganske dramatisk, sier seniorforsker Frode Ødegaard i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NTB.

Tallene bygger på observasjoner fra insektforskere og innmeldte observasjoner fra insektinteresserte til Artsdatabanken. Særlig på Østlandet har det vært lite av både veps, bier og sommerfugler i sommer.

Naturlige variasjoner - Jeg har aldri opplevd en dårligere insektsommer, sier Frode Ødegaard. Dårlig vær er hovedårsaken, mener han.

- I fjor høst kom det tidlig barfrost og sprengkulde. Da greier ikke insektene å produsere nok frostvæske i kroppen til å overleve vinteren. I år kom våren seint, og juni var våt og kald. Juni er den viktigste perioden for mange insekter.

De naturlige variasjonene er store, og nedgangen de siste årene kan være en nedadgående bølge.

- Men det er også et faktum at menneskelig negativ påvirkning over flere år har redusert mange bestander til et minimum. Truede arter med små bestander kan bli helt slått ut av tilfeldige hendelser som noen år med dårlig vær, sier Ødegaard til NTB.

200 stikk: Ifølge The Guardian opplevde en kinesisk kvinne i 50-åra å få hele 200 stikk av monstervepsene. Hun tilbrakte hele sommeren på sykehus. En mann fra samme sted som kvinnen døde av nyresvikt som følge av vepsestikkene. Foto: Regis Duvignau / Scanpix
200 stikk: Ifølge The Guardian opplevde en kinesisk kvinne i 50-åra å få hele 200 stikk av monstervepsene. Hun tilbrakte hele sommeren på sykehus. En mann fra samme sted som kvinnen døde av nyresvikt som følge av vepsestikkene. Foto: Regis Duvignau / Scanpix Vis mer