GJØRMETE: En somalisk gutt står i regnvannet i en flykntingsleir i Mogadishu. Mange barn har nedsatt immunforsvar etter å ha sultet lenge og får fortere sykdommer som sprer seg med regnet. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh
GJØRMETE: En somalisk gutt står i regnvannet i en flykntingsleir i Mogadishu. Mange barn har nedsatt immunforsvar etter å ha sultet lenge og får fortere sykdommer som sprer seg med regnet. Foto: AP Photo/Farah Abdi WarsamehVis mer

Monsunregn stopper nødhjelp - kan bety døden for underernærte barn

- Sykdommer som lungebetennelse og diaré sprer seg raskere i de gjørmete flyktningleirene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Unormalt mye og uventet regn skaper nå enda mer problemer i Somalia. Hjelpeorganisasjoner opplever store problemer med å få hjelpen frem i tide, melder CNN.

- Når det kommer regn, og såkalte styrtflommer, i slike tørkeområder klarer ikke jorda å ta imot regnet. Det trekker rett og slett ikke ned og det er lite vegetasjon til å ta imot. Resultatet blir dårlig fremkommelighet og veldig mye gjørme. Så store mengder regn hjelper ikke i en slik situasjon, snarere tvert imot, sier Bernt Gudmund Apeland, generalsekretær i Unicef Norge til Dagbladet.

Han forteller at det ofte er dårlig immunforsvaret og sykdommene som kommer som følge av den langvarige underernæringen som tar livet av folk.

VERST FOR DE MINSTE: De minste barna er mest utsatt nå som regnet kommer. De er utsultet og har dårlig immunforsvar. Diaré er en hyppig dødsårsak blant spebarn. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh
VERST FOR DE MINSTE: De minste barna er mest utsatt nå som regnet kommer. De er utsultet og har dårlig immunforsvar. Diaré er en hyppig dødsårsak blant spebarn. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh Vis mer

- Når det regner og folk blir våte er de enda mer utsatt for sykdommer som lungebetennelse og diaré. Diaré er en hyppig dødsårsak hos små barn, sier han.

Store utfordringer I krigsherjede Somalia, som er hardest rammet, står hjelpeorganisasjonene overfor flere store utfordringer.

- Vi har problemer med tilgang til flyktningleirene og menneskene som trenger hjelp på grunn av terrorbevegelsen Al-Shabbaab og nå på grunn av vanskelige værforhold. I tillegg har vi rett og slett ikke nok penger. Unicef har på verdensbasis bedt om 1,7 milliarder for å få bukt med problemet, men har foreløpig kun fått inn rundt 40 prosent av dette, sier Apeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han håper både norske myndigheter og nordmenn generelt har lyst til å bidra mer fremover. Han forteller at nordmenn generelt er veldig flinke til å bidra og at de den siste uken har fått inn 1 million kroner.

STORE VANNMENGDER: - Jorda klarer ikke trekke til seg de store vannmengdene, sier Bernt Gudmund Apeland, generalsekretær i Unicef Norge. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh
STORE VANNMENGDER: - Jorda klarer ikke trekke til seg de store vannmengdene, sier Bernt Gudmund Apeland, generalsekretær i Unicef Norge. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh Vis mer

- Det virker som folk har summet seg etter alt som har skjedd og kanskje har en del kommet hjem fra ferie og ser nå hvor stort behovet er, sier han.

Rolf Vestvik i Flyktinghjelpen forteller at han er imponert over nordmenns giverglede og innsats i forbindelse med katastrofen, også etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli.

- Med tanke på den situasjonen vi selv befinner oss i må jeg si at det er rørende at vi ikke har glemt Afrikas horn midt oppe i det hele. Vi har opplevd at flyktninger i Dadaab i Kenya har uttrykt sorg og kondolanse overfor det som har skjedd i Norge samtidig som overlevende fra Utøya har tatt til orde for at nordmenn ikke må glemme de sultrammede. Dette er meget rørende, sa Vestvik til Dagbladet i går.

Blir verre i september Over 12 millioner mennesker er rammet av hungersnøden som blant annet skyldes den alvorligste tørken i området på over 60 år. Bare i Somalia dør det over 320 barn hver eneste dag som følge av alvorlig underernæring. Apeland sier hungersnøden kommer til å vare i minst seks måneder frem i tid, til de første innhøstningene starter.

- Spesielt ille vil det bli i slutten av august og september. Det er helt avgjørende at det kommer frem nok hjelp de kommende seks ukene, sier Apeland.

Krisen blir ytterligere forsterket av den ekstremt vanskelig sikkerhetssituasjonen i Somalia, hvor terrorbevegelsen Al-Shabbaab, som skal ha tilknytning til Al-Qaida, kontrollerer enkelte av de hardest rammede områdene, og gjør det vanskelig for hjelpeorganisasjoner i å komme inn. Det har nå kommet meldinger om at de har begynte å trekke seg ut av Mogadishu.

- Hvis dette stemmer er det svært gledelig for oss hvis vi får tilgang til flere områder. Det er en stor fluktbefolkning i området som virkelig trenger hjelp, sier Apeland.

SKAPER MER PROBLEMER: Monsunregnet skaper mer problemer i det sultrammede Somalia. Sykdommer som lungebetennelse og diare sprer seg raskere i de gjørmete flyktningsleirene. Foto: AP Photo/Mohamed Sheikh Nor
SKAPER MER PROBLEMER: Monsunregnet skaper mer problemer i det sultrammede Somalia. Sykdommer som lungebetennelse og diare sprer seg raskere i de gjørmete flyktningsleirene. Foto: AP Photo/Mohamed Sheikh Nor Vis mer
AVMAGRET: En kvinne ser til sitt underernærte barn i en leir i Mogadishu. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh
AVMAGRET: En kvinne ser til sitt underernærte barn i en leir i Mogadishu. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh Vis mer