Mont Blanc har blitt nesten én meter lavere

Fjellet er 4807, 81 meter høyt - nesten én meter lavere enn forrige estimat.

EUROPAS HØYESTE: En gruppe franske eksperter har målt høyden til Mont Blanc, Vest-Europas høyeste fjell, til 4807, 81 meter. Det er nesten en meter lavere enn forrige måling. Foto: AFP/NTB
EUROPAS HØYESTE: En gruppe franske eksperter har målt høyden til Mont Blanc, Vest-Europas høyeste fjell, til 4807, 81 meter. Det er nesten en meter lavere enn forrige måling. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Franske eksperter har målt Mont Blanc, Vest-Europas høyeste fjell, til nesten én meter lavere enn høyden som tidligere har vært regnet som offisiell.

Geografiekspertene fant etter en ekspedisjon i september ut at toppen av fjellet, som ligger på grensen mellom Italia og Frankrike i Alpene, var 4807, 81 meter høy. Det tidligere estimatet var 4808, 72 meter.

- Nå er det opp til klimatologer, glasiologer og andre forskere å se på all data som er samlet inn og legge fram alle teoriene som kan forklare dette fenomenet, sa de.

Isbreer over hele verden smelter på grunn av klimaendringene, og den offisielle høyden til Mont Blanc har gått nedover i mer enn et tiår.

UVANLIG: Isbreen sto urørt i nærmere 60 år, nå beveger den seg 100 gangere raskere enn normalt. Video: Denali National Park via Facebook. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: EpidemicSound. Vis mer

Fjellet ble målt til sitt høyeste i 2007, med 4810, 9 meter.

Geografieksperter mener fjellet i snitt har mistet 13 centimeter årlig siden 2011.

Ekspedisjonen for å måle høyden gjennomføres annethvert år, men ekspertene avslørte onsdag at de ikke offentliggjorde den «eksepsjonelt lave» målingen fra 2019, da fjellet ble målt til 4.806,03 meter.

Målingen må tas med en klype salt, og avgjørelsen om å ikke offentliggjøre den ble tatt for å vente på «mer vitenskapelige forklaringer» i 2021. Forskerne mener at årets måling er den beste til nå på grunn av eksepsjonelle værforhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer