Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Montenegro åpner grensene - spent i Podgorica

PODGORICA: Montenegros grense mot Kroatia ble åpnet i dag, etter at jugoslaviske myndigheter hadde holdt den stengt i to dager. Men i hovedstaden var stemningen spent foran stor-demonstrasjonen mot NATO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATOs jagerfly brølte over grenseområdet i morgentimene, noe lokale talsmenn kalte en klar advarsel til hæren som tidligere denne uka sendte soldater inn i en demilitarisert sone i nærheten.

Hæren har nektet å lystre et pålegg fra myndighetene om å fjerne en militær veisperring som ble satt opp tirsdag i nærheten av den kroatiske grensen og som hindrer utlendinger i å komme inn uten gyldig serbisk visum.

Et kompromiss har ført til at nå også montenegrinsk politi bemanner veisperringen og sørger for at den lille republikkens åpne-grenser-politikk respekteres.

- Grensen er åpnet og utlendinger kan komme og gå som de vil, men vi vet ikke hvor lenge dette vil vare, sa en talsmann for informasjonsdepartementet torsdag.

Eksplosjon?

I Montenegros hovedstad Podgorica forberedte man seg på kveldens planlagte demonstrasjon mot NATO-bombingen. President Milo Djukanovic lovet et omfattende politinærvær.

Ettermiddagen ble innledet med at man hørte et kraftig smell i hovedstaden, samtidig som luftvernsirenene gikk rundt Podgorica. En regjeringstalsmann sa han ikke trodde det var NATO som angrep, men at det snarere var den jugoslaviske hæren som hadde detonert en ueksplodert bombe i nærheten av den militære flyplassen.

En annen talsmann sa de ikke hadde hørt et ord fra hæren om hva som hadde skjedd.

- Vi så ingen flammer. De (militære) forteller oss ingenting, sa han.

Uenige

Montenegro er Serbias mindre søsterrepublikk innen det føderale Jugoslavia, men republikkens liberale regjering er ikke enige med serbiske myndigheter i konflikten med NATO om Kosovo.

Den føderale jugoslaviske presidenten, Momir Bulatovic, som er en nær alliert med president Slobodan Milosevic, skal tale på et partimøte med sitt parti, Sosialistisk folkeparti (SNP) i Podgorica torsdag.

SNP er Montenegros største opposisjonsparti, og de har gjentatte ganger kritisert regjeringen fordi de nekter å anerkjenne serbiske myndigheters krigserklæring. Partiet har også støttet hærens anmodning om å få kontroll med det montenegrinske politiet.

Advarer

Torsdagens demonstrasjon er den første åpne, politiske protesten og første gang Bulatovic opptrer offentlig i Pogorica siden NATO-angrepene startet for nesten en måned siden.

- Jeg håper alle innser at SNP arbeider mot folkets interesser i Montenegro, sa industriminister Vojan Djukanovic ifølge den uavhengige avisa Vijesti.

- En stor gruppe mennesker her i landet innser at Milosevic' politikk er en katastrofe og at den har isolert dette landet og plassert oss i konflikt med hele resten av verden, sa han.

SNP sier på sine side at de har opplevd økt oppslutning siden NATO-angrepene startet, og de har bedt om nyvalg så snart krigen er over.

(NTB)