Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Montenegro blir NATOs 29. medlemsland

Signerte tiltredelsesprotokoll og blir inntil videre observatør i forsvarsalliansen.

 VIKTIG ØYEBLIKK: Signeringen av tiltredelsesprotokollen for Montenegro er et viktig øyeblitt i landets historie, sier statsminister Milo Djukanoci. Generalekretær Jens Stoltenberg sier at inkluderingen av Montenegro i "historiens mest vellykkede alliane" viser at NATO har åpne dører for land som deler alliansens verdier. Foto: Olivier Hoslet/EPA
VIKTIG ØYEBLIKK: Signeringen av tiltredelsesprotokollen for Montenegro er et viktig øyeblitt i landets historie, sier statsminister Milo Djukanoci. Generalekretær Jens Stoltenberg sier at inkluderingen av Montenegro i "historiens mest vellykkede alliane" viser at NATO har åpne dører for land som deler alliansens verdier. Foto: Olivier Hoslet/EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Brussel): I ettermiddag signerte lille Montenegro tiltredelsesprotokollen med NATO sammen med Børge Brende (H) og de 27 andre utenriksministrene i alliansen.

- Dette er et viktig øyeblikk for landet mitt, sier statsminister Milo Djukanovic, og minner om at det er ti år siden Montenegro fikk sin selvstendighet.

- Det har en spesiell symbolikk, mener han.

Plass ved bordet Tiltredelsesprotokollen gir Montenegro observatørstatus og plass rundt bordet, men landet blir ikke fullt medlem før de folkevalgte i alle de 28 NATO-landene har godkjent avtalen. Det kan fortsatt ta godt over et år.

Det blir da første gang NATO tar inn et nytt land siden forholdet til Russland gikk i stå i 2014, og russerne setter ikke pris på utvidelsen.

Det er uansett ikke noen stor forsvarsmakt NATO tar inn. Montenegro har under 650000 innbyggere og et forsvar på bare 2000 aktivt personell. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!