Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Montenegros nye president tatt i ed

PODGORICA (NTB-Reuters-DPA): Den reforminnstilte Milo Djukanovic ble i dag tatt i ed som Montenegros nye president. Samtidig la USA skylden for gårsdagens voldsomme sammenstøt i Montenegro på Jugoslavias president Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 45 personer ble skadd i sammenstøtene, de aller fleste politifolk, da tilhengere av den nå avgåtte presidenten Momir Bulatovic kastet en granat, skjøt med skarpt og angrep politiet i republikkens hovedstad Podgorica. For fire-fem av de skadde skal tilstanden være alvorlig.

USA reagerte meget skarpt på gårsdagens opptøyer. Den amerikanske spesialutsendingen Robert Gelbard sa at USA holder Jugoslavias president Milosevic ansvarlig for det som skjedde. Gelbard skulle senere i dag treffe Milosevic i Beograd.

I Brussel sa en NATO-representant at alliansen ville se svært alvorlig på enhver aksjon fra Beograds side som tar sikte på å undergrave den nye presidenten Djukanovics stilling i Montenegro.

Tatt i ed

Den formelle innsettelsen av Milo Djukanovic skjedde etter planen klokken 17.30 norsk tid i den gamle hovedstaden Cetinje i Montenegro og uten episoder av noe slag. Ambassadører fra over 50 land var til stede.

Innsettelsen var en personlig triumf for Djukaovic som beseiret den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevics kandidat, Momir Bulatovic i valget i oktober. Milosevic sendte den føderale statsministeren Radoje Kontic til å representere Jugoslavia ved innsettelsen.

I tiltredelsestalen gjentok Djukanovic kravet om at Montenegro må behandles likeverdig med det langt større Serbia innenfor Jugoslavia.

- Hvis dette ikke skjer, er det uunngåelig at kløften mellom Montenegro og Serbia blir dypere, noe som kan trekke med seg uoverskuelige og tragiske følger, sa den 35 år gamle Djukanovic.

Cetinje ligger nærmere 30 kilometer fra hovedstaden Podgorica.

Rådgiver arrestert

En av de fremste rådgiverne til avtroppende president Bulatovic er arrestert etter sammenstøtene i går. Rådgiveren, Emilio Labudovic, ble arrestert i dag av myndigheter lojale mot den nyinnsatte presidenten. Rådgiveren er siktet for å ha skutt mot politiet.

Labudovic er tidligere sjef for det statlige fjernsynet. Han var en slags seremoni-mester for opptøyene onsdag kveld. Flere arrestasjoner kan komme.

Myndighetene i Montenegro er splittet i sin lojalitet til den tidligere og nåværende presidenten. Men den nye presidenten Djukanovic var statsminister før han ble president og har gjort sitt ytterste for å sikre seg lojalitet i lavere rekker, blant annet politiet.

Store politistyrker ble torsdag utplassert i to byer nord i Montenegro hvor Bulatovic har sin maktbase, men det ble ikke meldt om sammenstøt.

På innfartsveier til hovedstaden Podgorica ble det satt opp en rekke kontrollposter. Biler på vei til hovedstaden ble undersøkt for våpen.

Rasende Gelbard

USAs spesialutsending til det tidligere Jugoslavia, Robert Gelbard, var rasende og fordømte voldsbruken i Podgorica.

- Sanksjonene mot Jugoslavia blir ikke hevet før regjeringen i dette landet og dets politiske ledere aksepterer internasjonal standard for demokratisk opptreden og demokratiske prosesser... Jeg må holde president Milosevic ansvarlig for å støtte disse demonstrasjonene, sa Gelbard, som også omtalte avtroppende president Bulatovic' opptreden som «absolutt skandaløs».

Mandag lovet Bulatovic Gelbard personlig at han ville oppfordre til ro og fredelige protester. Senere fikk han tilbake på løftene og sa han ikke hadde lovet noe. Onsdag gjorde han sitt ytterste for å hisse opp demonstrantene.

Gelbard sa han personlig var fornærmet av Bulatovic opptreden og konkluderte på bakgrunn av opptøyene at Bulatovic «ikke er en person som opptrer etter internasjonal standard eller aksepterer demokrati».

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!