Monument større enn Frihetsgudinnen avduket i Senegal

Kritiseres for å stå for sløsing og uislamske verdier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Senegal har avduket et gigantmonument som skal symbolisere afrikansk fremgang og samhold, men som allerede blir kritisert for å stå for sløsing og uislamske verdier.

Den 50 meter høye bronsekolossen «Afrikansk renessanse» har kostet 120 millioner kroner og er større enn Frihetsgudinnen i New York.

Den ble avduket lørdag i anledning 50-årsdagen for Senegals selvstendighet.

Statuen er et symbol for hele Afrika, understreket president Abdoulaye Wade til de 19 afrikanske statslederne som deltok på avdukingen.

- Det gir liv til vår felles skjebne. Afrika har nådd det 21 århundret rak i ryggen og klar til å ta skjebnen i egne hender, sa Wade til de mange fremmøtte.

Men monumentet av en muskuløs mann, en lettkledd kvinne og et lite barn har en rekke kritikere. Noen kaller det mannssjåvinistisk, andre mener det er et symbol på overdådig sløsing og stormannsgalskap. En imam har utstedt en fatwa som fordømmer monumentet som avgudsdyrking.

Lørdag demonstrerte flere tusen senegalesere i Dakar for å kreve presidentens avgang. I et land som sliter økonomisk, er et prosjekt som dette helt unødvendig, mener aksjonistene.

- Folket krever etisk styre og avviser gangsterregjeringen til Wade-klanen, lød oppropet fra demonstrantene.(NTB)


KRITISERES: Den 50 meter høye bronsekolossen «Afrikansk renessanse» er større enn Frihetsgudinnen i New York. Foto: REUTERS/SCANPIX
KRITISERES: Den 50 meter høye bronsekolossen «Afrikansk renessanse» er større enn Frihetsgudinnen i New York. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer