Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mood: - Assad må gå

Men det betyr ikke slutten på Syria-konflikten, mener den tidligere FN-observatøren.

INGEN FREMTID Bashar al-Assad har ingen fremtid som statsleder i Syria, mener den tidligere lederen for FN observatørene i Syria, generalmajor Robert Mood. Foto: Stringer/Reuters/NTB Scanpix
INGEN FREMTID Bashar al-Assad har ingen fremtid som statsleder i Syria, mener den tidligere lederen for FN observatørene i Syria, generalmajor Robert Mood. Foto: Stringer/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagladet): Generalmajor Robert Mood tør ikke å si når, men er sikker på at Bashar al-Assads regime ikke har en fremtid som ledere i Syria.

- Voldsspiralen, regimets overproposjonerte reaksjoner og manglende evne til å beskytte sin egen befolkning betyr at regimet ikke kan fortsette å styre landet. Om det regimet faller om en uke eller et år kan jeg likevel ikke svare på, sier Mood til nyhetsbyrået AFP.

- Kan bli verre
En ting han kan si er at Assads exit ikke nødvendigvis betyr en slutt på den voldelige konflikten i Syria.

- Det er skummelt å tro at det å fjerne Assad vil stoppe konfliken. Situasjonen kan til og med bli værre, sier Mood.

Den tidligere sjefen for observatørstyrken til FN i Syria, har nå blitt erstattet av FNs øverste militærrådgiver Babacar Gaye. Observatørstyrken er nå halvert til 150 mennesker. Det er planlagt at de skal bli i Syria i en måned, skriver Al Jazeera.

NY LEDER: FNs øverste militærrådgiver Babacar Gaye fra Senegal, skal nå lede FNs observatørstyrke den neste måneden. Foto: Youseff Badawi/EPA/NTB Scanpix
NY LEDER: FNs øverste militærrådgiver Babacar Gaye fra Senegal, skal nå lede FNs observatørstyrke den neste måneden. Foto: Youseff Badawi/EPA/NTB Scanpix Vis mer

Forsvarminister Espen Barth Eide er takknemlig for at Robert Mood og hans observatørstyrke satte seg i stor fare, selv om mulighetene til å lykkes med å skape fred i Syria var små.

- Jeg tenkte at det var høyst usikkert om planen ville skape varig fred, men det var helt uakseptabelt ikke å forsøke, sier Eide til NTB.

Frykter massakre
Mens FNs styrker krymper er det fortsatt stor spenning i Syria. Store hærstyrker og over 100 stridsvogner skal ha kommet fram til bygrensa til Aleppo.

Nå frykter USA at voldelige sammenstøt i byen vil ende i en ny massakre. Byen huser omkring 2,5 millioner mennesker, og kampen i Aleppo forventes å være et vendepunkt i det 16 måneder lange opprøret mot Assad-regimet.

- Vi ser hvordan Assads styrker forbreder seg, og vi frykter en massakre, sier Victoria Nuland, talsperson for amerikanske myndigheter, til nyhetsbyrået Reuters.

GODT FORSØK Forsvarsminister Espen Barth Eide er stolt over generalmajor Robert Moods innsats under FN-oppdraget i Syria.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
GODT FORSØK Forsvarsminister Espen Barth Eide er stolt over generalmajor Robert Moods innsats under FN-oppdraget i Syria. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Kilder fra opprørsstyrken sier til nyhetsbyrået AP at bombingen virker tilfeldig, og kamper har nå spredt seg til bydeler i sentrum av Aleppo.

Syrian Observatory for Human Rights sa torsdag at beskytningen og bombingen av Aleppo drepte 26 personer onsdag, blant dem kvinner og barn.

FLYKTER: En syrisk famlie flykter fra volden i Aleppo. Beskytningen og bombingen skal allerede ha kostet sivile mennesker livet. Foto: Sinan Gul/EPA/scanpix NTB.
FLYKTER: En syrisk famlie flykter fra volden i Aleppo. Beskytningen og bombingen skal allerede ha kostet sivile mennesker livet. Foto: Sinan Gul/EPA/scanpix NTB. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media