Mood: Volden i Syria er det verste jeg har sett

Situasjonen i Syria er blitt mye verre enn han hadde trodd.

DET VERSTE JEG HAR SETT:  Major General Robert Mood. Foto: SCANPIX
DET VERSTE JEG HAR SETT: Major General Robert Mood. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Voldsbruken og situasjonen her er det verste jeg har sett i mine år i internasjonale operasjoner, sier Mood til NRK.

Lederen for FNs observatørstyrke i Syria besluttet i helgen å innstille patruljeringen på grunn av det høye voldsnivået. Tirsdag orienterte han FNs sikkerhetsråd om situasjonen.

Snikskyttere
- Sivile kvinner, barn og eldre er fanget inne i kvartaler inne i bydeler fordi det ramler ned artillerigranater, bombekastergranater og det skytes fra snikskyttere med jevne mellomrom døgnet rundt, sier Mood.

Også de ubevæpnede FN-observatørene er blitt beskutt, men løsningen er ikke bevæpning, ifølge den norske generalmajoren.

- Det å være en ubevæpnet observatør er en styrke i seg selv. Hvis vi får inn våpen til disse observatørene eller setter inn en væpnet beskyttelsesstyrke, vil vi i langt større grad bli oppfattet som et legitimt mål for de som har våpen og eksplosiver. Det tror jeg ikke vil ha en positiv innvirkning på situasjonen på bakken i Syria.

Selv om patruljeringen er stanset, blir observatørene værende i Syria inntil videre. Nå er styrkens framtid oppe til diskusjon.

- Dagens FN-misjon på bakken i Syria, under de rådende forhold og med den manglende politiske framgangen, er ikke en veldig attraktiv løsning for veien videre, sier Mood.
 (©NTB)