TAPTE: Den omstridte Alabama-politikeren Roy Moore tapte senatsvalget i natt. Her taler han på valgvaken etter at valgresultatet ble klart. Foto: NTB scanpix
TAPTE: Den omstridte Alabama-politikeren Roy Moore tapte senatsvalget i natt. Her taler han på valgvaken etter at valgresultatet ble klart. Foto: NTB scanpixVis mer

Valg i Alabama

Moore-støttespillere er i sjokk

Støttespillere tror republikaneren Roy Moore kan ha tapt på grunn av anklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONTGOMERY, ALABAMA / OSLO (Dagbladet): For første gang på 25 år har demokratene vunnet et senatsvalg i Alabama.

Etter at den omstridte republikaneren Roy Moore hadde en knapp ledelse i valget i flere timer i natt, ble han slått på målstreken av demokraten Doug Jones.

I sjokk

Flere av Moores støttespillere sier til Dagbladet at de er skuffet over valgresultatet. To av dem er Talmadge Butts og Jonathan Little.

- Hele Alabama er i sjokk. Det overrasket meg veldig at dette valget ble så jevnt. Demokratene har tydeligvis gjort en god jobb med å mobilisere velgere, sier Butts.

Moore-støttespillere er i sjokk

Samtidig mener de alle anklagene mot Moore avgjorde valget.

- Jeg tror ikke et eneste ord av de anklagene, men jeg tror de avgjorde valget, sier Butts.

Anklagene Butts snakker om er overgrepsanklagene som dukket opp i valgkampen. I løpet av valgkampen har ni kvinner anklaget Moore for upassende seksuell eller sosial oppførsel. Tre av kvinnene har beskrevet seksuelle overgrep da de var mellom 14 og 28 år. Flere av de andre har fortalt om hvordan han forsøkte å innlede romantiske forhold med dem da de var så unge som 16 år og Moore var i 30-åra. Moore har nektet for alle anklagene.

Les også: - Ikke stem på meg dersom du ikke stoler på min moralske dømmekraft

STEMTE: Her har Moore avgitt sin stemme, og er på vei hjem igjen. - Hold dere tilbake, roper kona Kayla tydelig stresset når ekteparet og hestene blir omringet av det store presseoppbudet etter at de har stemt. Hestene er urolige og ser ikke ut til å trives med den store oppmerksomheten. Video: WBMA / CNN Vis mer Vis mer

- Skuffet

Mange av støttespillerne til Moore gikk hjem fra valgvaken i Montgomery etter hvert som resultatene gikk i favør Jones, men mange var også til stede da republikaneren holdt sin tale - en tale der han sa at valgresultatet fortsatt ikke er klart og nektet å erkjenne valgnederlaget.

En annen støttespiller, Johnny Davis, sier til Dagbladet utenfor valgvakelokalene at han mener Moore har blitt utsatt for en svertekampanje.

- Jeg er så skuffet. Men jeg tror fortsatt at vi skal klare å gjenreise verdiene denne republikken er bygd på, sier Johnny Davis til Dagbladet.

Moore-støttespillere er i sjokk

Han mener etablissementet i både det republikanske og det demokratiske partiet slo seg sammen mot Moore.

- Det hele var en stor, skitten sammensvergelse. Mange krefter slo seg sammen for å straffe president Trump, som de ikke liker. Moore hadde vunnet, hadde han ikke blitt utsatt for en massiv svertekampanje, sier Davis.

LES OGSÅ: Derfor spiller Trump på feil hest

Få prosentpoeng skiller vinneren og taperen i senatsvalget. Når 99 prosent av stemmene er telt opp, har Jones vunnet valget med 49,6 prosent av stemmene, mens Moore fikk en oppslutning på 48,7 prosent.

Alabama har blitt sett på som en republikansk stat, og det var også der Trump hentet mange av sine stemmer under presidentvalget i fjor. Nå har imidlertid dette snudd.

«Moore hadde vunnet, hadde han ikke blitt utsatt for en massiv svertekampanje» Johnny Davis

Fortsatt håp

RYDDER VEKK FESTEN: Ann mener at Roy Moore har tapt som følge av en medias svertekampanje. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
RYDDER VEKK FESTEN: Ann mener at Roy Moore har tapt som følge av en medias svertekampanje. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Republikaneren Ann var med og arrangerte valgvaken til Roy Moore. Hun forteller at hun fortsatt har et lite håp om seier - selv som 99 prosent av stemmene er telt.

- Jeg håper fortsatt at det blir en omtelling og at Moore vinner. Han er mot abort. Jeg mener livet starter ved unnfangelsen, og Moore vil forsvare de aller mest forsvarsløse livene, sier Ann til Dagbladet.

Hun bærer ut restene fra det som skulle bli Moores seiersfest.

- Hvorfor ble dette valget så jevnt i en så republikansk delstat som Alabama?

- Dette var et spesialvalg, så frammøtet ble dårligere. Dessuten drev en del av media en svertekampanje, sier Ann.