LIKER FART OG MORO: Mor Randi Helene Tillung sier datteren Nora (9) liker litt vind i håret og action og spenning, og at hun koser seg med rullestolen både på isen og på idrettsbanen. Foto: Privat
LIKER FART OG MORO: Mor Randi Helene Tillung sier datteren Nora (9) liker litt vind i håret og action og spenning, og at hun koser seg med rullestolen både på isen og på idrettsbanen. Foto: PrivatVis mer

Mor: - Voksne roper bryskt fra tribunen. Nora (9) nektes å bruke rullestol på kunstgresset

Idrettslaget mener de bare har slått ned på «uforsvarlig kjøring», og sier jenta kan få være der hvis hun kjører «normalt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ni år gamle Nora Tillung har en muskelsykdom som gjør at hun bruker rullestol. Hun bor i Lysekloster sør for Bergen, og møter ofte venner ved fotballbanen til Lysekloster IL. Men nå er Noras mor Randi Helene Tillung redd for at datteren ikke lenger skal få leke med vennene på bygdas store møteplass for barn og unge. Hun mener datteren to ganger er blitt vist bort fra kunstgressbanen, blant annet fordi idrettslaget mener hun kan ødelegge det nye kunstgressdekket.

- To dager på rad har Nora (9 år) blitt bortvist fra fotballbanen på Lysekloster FRAMO Idrettspark ved å bli bryskt ropt til fra tribunen av voksne menn. Fordi hun bruker rullestol. Sportssjefen sier at det er forbud mot rullestol på spilleflaten, skriver hun i et Facebook-innlegg.

Saken er også omtalt av BA.

- Diskriminering

Randi Helene Tillung mener det er snakk om brudd på diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.

- Jeg har sagt til idrettsklubben at jeg mener det er diskriminering, og at vi ikke gir oss på dette, sier Tillung til Dagbladet.

Idrettsklubben har en annen versjon av historien.

- Det stemmer ikke at hun er blitt vist bort. Men vi har fått flere henvendelser om uforsvarlig kjøring på banen med rullestol. Det står andre barn på bakpå, det kjøres fort, svinges og bråstoppes, og barn faller av. Jeg har også fått beskjed om at det skal være andre som har brukt stolen på denne måten, sier Svein Kollen, sportssjef i Lysekloster IL, til Dagbladet.

- Ikke mulig å råkjøre

Mor Randi er uenig i idrettslagets framstilling.

- Det er ikke mulig å råkjøre med den. Rullestolen har en maksfart på 10 km/t, og det er ikke mulig å gjøre krappe svinger eller bråbremse med den.

- At hun kan kjøre med andre barn bakpå, er en lek hun kan mestre. Å kjøre så fort stolen kan gå er hennes måte å løpe på, og det er ikke farlig. Det er ingen som har blitt skadet, hun har ikke kjørt på noen, og hun har god kontroll, sier Tillung.

- Jeg tror neppe fotballen kan konkurrere med den statistikken når det gjelder å falle og skade seg, sier hun.

Tillung sier hun også har fått beskjed av klubben om at de er redd for at rullestolkjøringen kan skade det nye kunstgressdekket. På Facebook skriver hun at idrettslaget er redde for at kunstgresset kan bli slitt eller ødelagt, og at «leverandørene stiller krav om dette».

Undersøker

Sportssjef Kollen sier de ikke vet om det nye gresset «tåler slik kjøring».

- Vi vil undersøke dette med produsenten, sier han.

Han sier den ni år gamle jenta ikke er utestengt fra anlegget, men står på at de ikke aksepterer det han kaller uforsvarlig kjøring.

- Hun kan bruke anlegget, og det er tilrettelagt for handikappede ved normal bruk. Hun kan være på banen, hvis hun vil, men ikke kjøre på en måte som gjør at de som er der blir bekymret.

Randi Helene Tillung sier hun i dag har informert idrettslaget om at de har gitt andre barn lov til å prøve rullestolen når de som foreldre er tilstede. Hun sier også at datteren sjelden er «uten tilsyn».

- Det er en sterk overdrivelse. Dessverre er Noras hverdag slik at hun er med oss eller andre voksne 24 timer i døgnet. At hun får stikke i forveien de par hundre meterne i 15-20 minutter under instrukser, med barn vi stoler på som kan hjelpe henne og med fulladet mobil, er et av hennes små og sjeldne privilegier, skriver Tillung til Dagbladet.

Hun sier datteren synes det er «skikkelig kjipt at det dessverre ikke går an å hverken råkjøre eller sladde med rullestol».

- De andre løper fra henne uansett hvor hardt hun trykker på joysticken. Nora liker litt vind i håret og action og spenning, f.eks med å ha barn hengende bakpå. Dette er faktisk et leke- og aktivitetshjelpemiddel - ikke bare til "transport". Hun kan likevel vise til null i skadestatistikk. Det kan neppe fotballen, skriver hun til Dagbladet.

Fotballforbundet undersøker

Tillung har kontaktet både idretts- og fotballforbundet.

- Både Hordaland Fotballkrets og Norges Fotballforbund (NFF) har mottatt en henvendelse om saken du refererer til. Vi vil gå igjennom henvendelsen på lik linje med tilsvarende henvendelser som vi mottar, og vil etter dette ta stilling til den, sier seksjonsleder for samfunnsansvar i NFF, Svein-Erik Edvartsen, til Dagbladet.