Alaska:

Mor (24) og sønn (1) drept av isbjørn

Ofrene for det brutale isbjørnangrepet er identifisert.

ANGREPET: Summer Myomick og hennes ett år gamle sønn Clyde Ongtowasruk ble denne uka drept av isbjørn. Foto: GoFundMe
ANGREPET: Summer Myomick og hennes ett år gamle sønn Clyde Ongtowasruk ble denne uka drept av isbjørn. Foto: GoFundMe Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag denne uka ble ei mor og hennes ett år gamle sønn angrepet og drept av en isbjørn.

Den tragiske hendelsen fant sted i det lille, avsidesliggende samfunnet Wales i Alaska. I 2014 ble folketallet estimert til 149 innbyggere.

Ifølge CNN hadde isbjørnen tatt seg inn i bosettingen og begynt å jage innbyggerne.

Politiet i Alaska, kalt State Troopers, skriver i en uttalelse at en lokal beboer skjøt og drepte bjørnen etter det fatale angrepet på mor og sønn.

- Kamuflert i snøstormen

Sky News skriver at mora og sønnen var på vei fra den lokale skolen da angrepet fant sted. De skulle gå til en helseklinikk 150 meter bort i gata.

Det antas at snøstormen og den dårlige sikten skal ha forhindret mora fra å se isbjørnen komme, da den ble «kamuflert av snøen», ifølge Alaska State Troopers talsperson Austin McDaniel.

Videre skriver Sky News at folk hastet inn i skolebygget da bjørnen ble oppdaget.

Rektoren skal ha dratt ned persiennene for å forhindre at barna ble vitne til det brutale angrepet utenfor.

Flere voksne skal likevel ha løpt ut med spader i et forsøk på å skremme bort bjørnen.

- Hun var stolt av barna

Nå er ofrene identifisert som 24 år gamle Summer Myomick og ett år gamle Clyde Ongtowasruk.

Venner av ofrene har nå startet en kronerulling på innsamlingsnettstedet GoFundMe.

«Summer var en hengiven mor til sin tre år gamle datter Avatia og ett år gamle Clyde. Hun var snill og elsket av alle i landsbyen St. Michael - og hennes andre hjem Wales. Hun var en ung mor som var utrolig stolt av sine to små barn», skriver arrangør Cynthia Hare på nettstedet.

Videre forteller hun at pengene som samles inn skal hjelpe familiene Myomick og Ongtowasruk gjennom den tunge tida som kommer.

«Baby Clyde boblet av liv, og var en stor glede for oss alle. Summer etterlater seg foreldre, tre brødre og tre søstre, partneren Clyde II og datteren Avatia. Baby Clyde etterlater seg sin far, Clyde II, sin tre år gamle søster Avatia og besteforeldre.»

DREPT: Hendelsen skjedde ved campingplassen utenfor Longyearbyen natt til fredag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sendt til obduksjon

Ifølge Alaska State Troopers skal angrepet ha funnet sted i nærheten av byens skole.

Videre opplyses det om at mor og sønn er fraktet til statens rettsmedisinske kontor for obduksjon.

CNN skriver at isbjørnangrep er svært sjeldne. De viser til en studie fra 2017, publisert i The Wildlife Society:

- Fra 1870 til 2014 dokumenterte vi 73 angrep gjort av ville isbjørner, fordelt på Canada, Grønland, Norge, Russland og USA. Dette resulterte i 20 dødsfall og 63 skadde.

DREPT PÅ CAMPINGPLASS: Den nederlandske statsborgeren Johan Jacobus Kootte drept av en isbjørn på en campingplass på Svalbard natt til fredag. Sysselmannen etterforsker saken. Foto: Line Nagell Ylvisåker / Sil Schuuring / NTB Scanpix / Norsk Polarinstitutt. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Drept på Svalbard

Så seint som i 2020 ble den nederlandske statsborgeren Johan Jacobus Kootte (38) drept av en isbjørn på campingplassen utenfor Longyearbyen på Svalbard.

Han lå i teltet sitt da bjørnen gikk til angrep.

Isbjørnen ble skutt mot av folk på stedet før den gikk mot flyplassen, som ligger like i nærheten. Isbjørnen døde av skadene.

I 2011 ble en 17 år gammel britisk gutt drept av isbjørn under en skoletur på øya. Tenåringen skal, i likehet med Kootte, ha blitt angrepet i et telt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer