Mor (28) banket barnevakta (62)

Den enslige mora (28) ble forbannet på barnevakta. Hun rundjulte den eldre mannen hun hadde skaffet - fordi han ikke skiftet bleier raskt nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

62-åringen ble påført et hundretall sår og en rekke blodsutredelser på kroppen, som er dokumentert gjennom fotografier. Han måtte kjøres til legevakta av en politipatrulje, som ble varslet av en nabo.

Etter en omfattende prosess med sakkyndige har Oslo byrett dømt mora til ubetinget fengsel for grov vold begått under særdeles skjerpende omstendigheter.
Kvinnen, som hele tida har nektet straffskyld, er dømt for å ha slått barnevakta både med lysestaker, askebeger, kleshengere og belter. Hun sparket også mannen med spisse støvler.

28-åringen forklarer at hun kan ha dyttet barnevakta, men aldri brukt vold. En enstemmig byrett har ikke festet lit til kvinnens forklaring.

62-åringen har forklart overfor kriminalpolitiet at volden ble utløst av hennes misnøye med behandlingen av barnet. Det kunne være at han ikke hadde skiftet bleier til rett tid, ikke fikk barnet til å sove eller at han ikke jobbet så raskt med barnet som hun sjøl forventet.

Press

- Jeg satt barnevakt etter mas og press, forklarer 62-åringen.
Berthold Grünfeld har vært oppnevnt som rettspsykiatrisk sakkyndig. Han har funnet kvinnen strafferettslig tilregnelig. Han mener at barnevakta som fornærmet har gitt et realistisk bilde av det som har skjedd, samtidig som han mener 62-åringen framstår som snill og litt hjelpeløs.

Den erfarne rettspsykiateren har kommet til at kvinnen har en lav terskel for frustrasjoner, som kan medføre at hun fyker opp i voldsomt sinne for bagateller. 28-åringen har en virkelighetsoppfatning som er i strid med den en finner hos alle andre i hennes omgivelser.

Retten har dømt kvinnen til fengsel i 90 dager, hvorav 60 dager er gjort betinget med en prøvetid på to år.

Mishandling

- Etter en totalvurdering er vi av den oppfatning at den volden 62-åringen har vært utsatt for, bærer preg av mishandling, skriver dommerne.

I formildende retning har dommerne pekt på at mora sjøl har hatt en vanskelig barndom. Hun har vokst opp i to fosterhjem. Retten kan heller ikke utelukke at tiltalte har hatt en svak nedsatt bevissthet i gjerningsøyeblikket. Dette som følge av manglende impulskontroll. Hun lider også av personlighetsforstyrrelser.

Den siste kvelden 62-åringen var hos barnemora var han så forslått at han hadde vanskeligheter med å gå hjem. En nabo slo altså alarm. Dette vitnet har oppfattet 62-åringen som en snill og ærlig person.