Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MOR (29) SIKTET FOR BARNEDRAP

HARSTAD/OSLO (Dagbladet): Foran øynene på sin egen 11-årige datter ble en 29 år gammel mor arrestert i går morges, siktet for å ha drept fire av barna sine. Tilbake i det lille samfunnet Bjarkøy utenfor Harstad sitter sønderknuste mennesker. Følelser veksler mellom sorg og fortvilelse, sjokk og omsorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnedødsfallene ble først antatt å være krybbedød. Men i går, nesten seks år etter at hennes første barn døde plutselig og uforklarlig, banket politiet på døra.

Den 29 år gamle kvinnen ble pågrepet i sitt eget hjem, siktet for forsettlig drap på fire av barna sine.

- I 1995 igangsatte vi etterforskning første gang, etter at kvinnens tredje barn døde. Saken ble henlagt. Vi kunne da ikke finne bevis for at et straffbart forhold hadde funnet sted, opplyser politiinspektør Frode Karlsen ved Senja politidistrikt.

Da den unge kvinnens fjerde barn døde i oktober 1997, kontaktet lokalpolitiet Kripos. I går, tre måneder seinere, ble kvinnen siktet for å ha drept - fire barn.

- Vi har ikke foretatt nye obduksjoner av barna, men sett på alle fire dødsfallene i sammenheng. Barnas dødsårsak vil jeg ikke kommentere, sier politiinspektør Frode Karlsen til Dagbladet.

Den 29 år gamle kvinnen er opprinnelig fra Senja. Alle de fire barna døde som spedbarn. Dødsfallene skjedde i perioden 1992- 1997. Barna som døde i 1995 og høsten 97 hadde hun med sin nåværende mann, de to andre fra et tidligere forhold.

Fastholder uskyld

Øyas egne slår ring om den drapssiktede. Alles tanker går til kvinnen som sitter fengslet i Harstad og hennes nærmeste. Politiet mener hun har begått den mest grufulle av alle forbrytelser; siktet for forsettlig drap på sine egne barn.

På en fredelig plett som Bjarkøy er nyheten ikke bare uvirkelig, det hele er et drama som får trauste bygdefolk til å føle seg hensatt til en annen planet.
Advokat Roar Edvarsen snakket med sin klient i flere timer i går. Hun benekter kategorisk å ha forårsaket sine barns død.

- På grunn av hennes tilstand har jeg bedt kvinnen om ikke å avgi forklaring, verken til politiet eller forhørsretten på mandag.

- «Dette er ikke riktig», var hennes reaksjon på arrestasjonen, og hun fastholder at hun er uskyldig, sier Edvardsen til Dagbladet. Sammen med advokat Oscar Ihlebæk skal han være kvinnens forsvarer.
29-åringen avslo i går tilbud om legehjelp.

De 420 innbyggerne på Bjarkøy er i villrede og vet ikke hva de skal tro. De kjenner familien som omsorgsfull og barnekjær.

Støtter familien

Samtidig er de opplært til å stole på politiet. Voldsomme motsetninger river i et lokalsamfunn som nå blir satt på en fryktelig prøve.

- Herregud, jeg må ringe den siktedes mann og fortelle at vi bryr oss om dem, var den første tanken som slo Janne Wigum da hun hørte hva som hadde skjedd.

Janne Wigum med flere organiserte spontant en underskriftskampanje og innsamlingsaksjon til familien seint i fjor høst. Da var politiets mistanke mot 29-åringen kjent.

- Tragedien og sjokket knyttet oss sammen, familien trengte denne støtten, sier Wigum til Dagbladet.

Den siktedes mor sa i et intervju med Harstad Tidende i november i fjor at det var utenkelig at datteren kunne ha tatt livet av de små. Barnas bestemor ble også avhørt av politiet. Hun tok beskyldningene mot datteren svært tungt, og besvimte flere ganger etter møtet med etterforskerne.

Kritikk mot politiet

Mange på Bjarkøy har reagert på politiets framferd. Mens familien var på Regionsykehuset i Tromsø og fikk faglig bistand etter det siste barnedødsfallet 12. oktober i fjor, gjennomsøkte etterforskerne deres bolig.

- Politiet har gått for tøft fram. De har snoket rundt i tide og utide. Disse månedene har vært en fryktelig belastning for alle her ute, sier Arne Kaspersen (52) til Dagbladet. Han har vært ordfører på Bjarkøy og målbærer for kritikken mot politiets etterforskning.
- Pågripelsen er ufattelig. Dette er så fryktelig at vi blir stumme. Politiet må pinadø ha noe i bakhånda når de går til et så dramatisk skritt. De har tatt feil før, påpeker Kaspersen.

Andre innbyggere på Bjarkøy kom med liknende reaksjoner overfor Dagbladet i går kveld.

- Jeg håper bare politiet vet hva de gjør, ellers vil de ødelegge noen mennesker helt. Vi har lenge følt det ille grusomt at denne familien skulle miste barn etter barn. Og vi har fundert på hvorfor ikke legene fant noen forklaring, sier poststyrer Gerd Eidissen til Dagbladet..

- Nå er tragedien uten grenser, men det er utenkelig for oss å støte bort dem som er rammet. Derfor vil folk stille opp for familien, sier Eidissen.

Håpet på henleggelse

Advokat Roar Edvardsen hadde i går ennå ikke fått tilgang til noen av politiets dokumenter.

- Pågripelsen kom som lyn fra klar himmel. Vi hadde håpet at etterforskningen ville føre til en snarlig henleggelse, sier Edvardsen.
Han vil ikke kommentere sin klients psykiske tilstand etter arrestasjonen.

- Alle forstår hva slags sjokk det er å få en slik siktelse kastet mot seg, sier kvinnens advokat.

Politiets aksjon er ikke bare et uhyggelig familiedrama. Nå skal også et lite lokalsamfunn stålsette seg for et nådeløst søkelys som vil vare helt til kvinnen enten er dømt eller frikjent.

Politiet i Harstad har under etterforskningen hatt bistand fra tre taktiske og tekniske etterforskere fra Kripos.

Etterforskerne har blant annet gått gjennom dokumentene fra en rettsmedisinsk obduksjon av alle de fire barna.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!