Mor (49) dømt for å legge ut bilder av datteren på Facebook

Retten mener moren krenket datterens rett til privatliv fordi bildene var av sårbar karakter.

DØMT I LAGMANNSRETTEN: Moren ble dømt i Hålogaland lagmannsrett. Dette er et foto av lagmannsretten, tatt i forbindelse med en annen rettssak. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
DØMT I LAGMANNSRETTEN: Moren ble dømt i Hålogaland lagmannsrett. Dette er et foto av lagmannsretten, tatt i forbindelse med en annen rettssak. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den nå dømte kvinnen la i 2017 ut flere bilder av sin sju år gamle datter på en Facebook-side hun administrerte.

Facebook-siden ble brukt som et forsøk på å få datteren tilbake fra barnevernet, og viste blant annet sjuåringen gråtende.

Dommen fra Hålogaland tingrett slår fast at bildene viste datteren i «særlig sårbare situasjoner».

Hovedspørsmålet for om moren kunne bli dømt for publisering av bildene, var om de krenket datterens rett til privatliv.

Lagmannsretten konkluderer med at fordi bildene og videoene var av svært sensitiv og privat karakter, var det rettstridig å gjøre materialet offentlig tilgjengelig.

Første kjente dom

Dommen fastslår at et barn på sju år bare i liten grad har forutsetninger for å overskue konsekvensene av slik offentliggjøring, og mulige konsekvenser på sikt.

«At barnet som syvåring ikke reagerer på slik offentliggjøring, utelukker ikke senere reaksjoner, for eksempel i ungdomstiden», heter det i dommen.

Saken ble først omtalt av Rett24, som skriver at det ikke finnes kjente eksempler på at noen er straffedømt for krenkelse av sitt eget barns privatliv gjennom posting i sosiale medier.

Fagdirektør Anine Kierulf ved Nasjonal institusjon for menneskerettigheter sier til Rett24 at hun mener Hålogalands begrunnelse er god, og tror en dom som dette vil kunne bidra til større bevissthet rundt barns rettigheter i sosiale medier.

Ankes til Høyesterett

Kvinnens forsvarer, Benedikte Sunde Jamth, sier at saken vil ankes til Høyesterett.

- Min klient mener dommen er feil. Det vi trenger er en avklaring på hvor grensen går for hva foreldre kan publisere om egne barn i sosiale medier, sier hun.

Fosvareren påpeker at det er mange ting som publiseres på sosiale medier som man tenker at kanskje ikke burde vært lagt ut, men hun presiserer at det er noe annet enn å si at det er straffbart.

Datteren er ikke lenger i barnevernets omsorg og bor sammen med moren, som nå må betale en bot på 12 000 kroner.

- Hun som mamma føler det veldig sterkt belastende å være straffedømt for å ha krenket sitt eget barn.

Forsvareren sier også at det var vanskelig å finne rettspraksis å vise til under ankesamlingen - noe som tyder på at det er få av denne typen saker.

- Må vurderes forskjellig

Statsadvokat og aktor Torstein Hevnskjel er glad for at han fikk medhold i lagmannsretten.

- Dommen slår fast at det har ikke noe å si om barnet samtykket til publiseringen, og at det at en forelder offentliggjør materiale av svært sensitiv og privat karakter om barnet faller utenfor rammen av det som naturlig omfattes av foreldreansvaret, sier han.

Aktoren påpekte under ankebehandlingen at barn i motsatt fall vil være uten beskyttelse mot offentliggjøring av private forhold fra foreldrenes side.

- Hadde det vært greit å legge ut sårbare bilder av barnet om hun ikke var under barnevernets omsorg?

- Det kommer i slike saker alltid an på omstendighetene og hvilken situasjon som bør vernes. Hver sak må vurderes forskjellig, alle kan ikke skjæres under samme kam.

Hevnskjel ønsker en behandling i Høyesterett velkommen.

- Det er greit at saken blir prøvd i Høyesterett. I den grad at det kan gi en slags grensegang i slike saker, er det interessant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer